Jehněčí polévka se zeleninou, špekovými knedlíčky a petrželkovým olejem
Jehněčí polévka se zeleninou

Suroviny: 300 g jehněčího boku, 100 g kořenové zeleniny, 150 ml mléka, 50 g másla, sůl, pepř, muškátový oříšek, 50 g hladké mouky

Na knedlíčky: 50 g žemle, 80 g mléka, 30 g másla, 1 vejce, 30 g slaniny, sůl, pepř, petržel

Příprava: Jehněčí maso uvaříme společně s kořenovou zeleninou. Z másla a mouky uděláme jíšku, kterou zalijeme vývarem z masa a zeleniny a rozšleháme dohladka.

Polévku ještě povaříme, ke konci přidáme mléko a dochutíme.

Připravíme si knedlíčky: žemli nakrájíme na kostičky a opečeme na másle. Slaninu rozškvaříme a spolu s mlékem, žloutky, petrželí a solí přidáme k opečené žemli. Ušleháme sníh, který nakonec zlehka vmícháme do hmoty.

Vytvarujeme knedlíčky, které opatrně vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme je přibližně pět minut, poté knedlíčky vylovíme sítkovou naběračkou a přendáme do polévky.

V závěru porce polévky zakápneme petrželí rozmělněnou v hmoždíři s olejem.

Voňavý muškátový oříšek dodá specifickou chuť bílým polévkám a smetanovým omáčkám. Šetřit by jím měly těhotné ženy, ve větším množství může působit rizikově na plod.

Voňavý muškátový oříšek dodá specifickou chuť bílým polévkám a smetanovým omáčkám. Šetřit by jím měly těhotné ženy, ve větším množství může působit rizikově na plod.

Sekané masové koule s ovčím sýrem pečené v bránici, bramborovo-pastiňákové pyré
Sekané masové koule s ovčím sýrem

Suroviny: 600 g předního jehněčího masa, 100 g žemle, 100 g smetany, 1 vejce, 150 g ovčího sýru, bránice, sůl, pepř, česnek, 800 g brambor, 200 ml mléka, 1 pastiňák, smetana, máslo

Příprava: Maso umeleme. Přidáme žemli namočenou ve smetaně, vejce, nastrouhaný sýr a okořeníme.

Z hmoty připravíme koule a zabalíme je do bránice. Pečeme na 180 °C, patnáct až dvacet minut podle velikosti.

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme. Pastiňák opečeme na másle, poté podusíme ve smetaně a rozmixujeme. K pastiňáku přidáme brambory, šleháme a přiléváme mléko, až má pyré požadovanou hustotu.

Tip redakce: Pokud u řezníka nekoupíme bránici, zabalíme masové koule do plátků uzeného boku.


Marinované jehněčí lýtko, bramborová cmunda a česnekový konfit
Marinované jehněčí lýtko

Suroviny: 5 jehněčích lýtek, 150 g cibule, 30 g česneku, 10 g rozmarýnu, 30 g mouky, 40 g oleje, sůl, pepř, koriandr

Na cmundu: 500 g brambor, 1 vejce, 100 g hladké mouky, česnek, majoránka, kmín, sůl, pepř, 5 g kypřicího prášku, 100 ml mléka

Na konfit: 40 g česneku, 200 ml olivového oleje, 5 g tymiánu, 50 g medu

Příprava: Jehněčí lýtka odblaníme a namarinujeme v části bylinek. Maso opečeme, přidáme cibuli, česnek a rozmarýn a podlijeme vývarem. Dáme zakryté péct na 160 °C a pečeme přibližně dvě hodiny, až je maso měkké.

Syrové brambory nastrouháme, slijeme přebytečnou vodu, přidáme ostatní suroviny a připravíme si těsto jako na bramboráky. Tentokrát je nebudeme smažit na oleji, ale upečeme v troubě ve vymazaném pekáčku nebo na plechu vyloženém pečicím papírem na způsob nádivky.

Oloupané stroužky česneku s bylinkami zahříváme v olivovém oleji do změknutí. Měkký česnek přecedíme, rozmixujeme s medem a dochutíme.

Tip šéfkuchaře: Maso marinované v oleji a rozmarýnu můžeme podávat s kapustou, kterou spaříme, nakrájíme na nudličky, udusíme na rozškvařené slanině a postupně přiléváme smetanu.

 

Jehněčí kýta dušená v černém pivu podávaná v chlebovém bochánku
K dušenému jehněčímu chutná černé nebo řezané pivo.

Suroviny: 500 g jehněčí kýty, 100 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, 500 ml černého piva, 200 ml červeného vína, 200 ml jablečného džusu, sůl, pepř, rozmarýn, tymián, řapíkatý celer, mrkev, chlebová střídka z jednoho bochníčku na zahuštění

Na bochánek: 700 g pšeničné mouky, 700 g chlebové mouky, 60 g droždí, 40 g soli, 7 g kmínu, 700 ml vlažné vody

Příprava: Ze zeleniny a cibule připravíme základ, do kterého vložíme nakrájené maso, okořeníme a orestujeme. Postupně podléváme vínem, jablečným džusem a pivem a dusíme.

Až maso změkne, vydušenou šťávu zahustíme chlebovou střídou.

Suroviny na chléb smícháme, připravíme si kvásek a zaděláme těsto. Necháme vykynout.

Z těsta připravíme bochánky, každý by měl vážit zhruba 370 g. Necháme je ještě asi dvacet minut kynout a pečeme při 180 °C přibližně 40 minut.

Recepty a zhotovení jídel Norbert Hojda

Za spolupráci děkujeme Hospodě Domov, Liberec a Národnímu týmu kuchařů a cukrářů České republiky.