Hlavní obsah

Péče o pleť s akné se může lišit podle věku

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy s akné se jednou za čas objeví u každého z nás, a to bez ohledu na věk i pohlaví. Někdy za tento stav mohou hormonální změny, jindy špatné životní prostředí, nemoc, nadměrný stres či zažívací problémy.

Foto: Profimedia.cz

Problémy s akné se jednou za čas objeví u každého z nás.

Článek

Vznik akné vždy souvisí se zvýšenou produkcí kožního mazu, s bakteriálním osídlením kůže a s poruchou rohovění, které se podílí na ucpání mazových žláz. Ty pak nemohou propouštět kyslík a pleť se stává živnou půdou pro bakterie. Dochází tak k tvorbě zánětů a pupínků.

"Polovina všech problémů s pletí bývá ovlivňována i nesprávnou péčí a čištěním. Součástí každodenní péče by mělo být používání speciální kosmetiky na problematickou pleť, která pomáhá stabilizovat činnost mazových žláz, odstraňuje rohovou vrstvu na povrchu pokožky, uvolňuje ústí mazových žláz a působí protizánětlivě a dezinfekčně,“ upřesňuje MUDr. Ivana Krajsová, primářka kožní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice I. lékařské fakulty UK.

Tři kroky správné péče
1. Čištění pleti
Každý večer je nutné věnovat čas odlíčení. Ale i když se nelíčíte, nezapomeňte na dokonalé čištění pleti, a to nejlépe 2krát denně. Používejte pleťová mléka nebo mycí gely společně s vodou. Jednou za čas můžete aplikovat jemný peeling, který odstraní odumřelé kožní buňky, které ucpávají póry.
2. Tonizace
Dalším krokem péče je dočištění a tonizace, které pleť projasní, osvěží a zároveň uvolní ucpané póry a připraví ji pro aplikaci pleťového krému. Vhodným přípravkem je pleťová voda či tonikum, vždy bez alkoholu.
3. Závěrečné ošetření
Po vyčištění pleť ošetřete lehkým hydratačním krémem či speciálním krémem pro aknózní pleť, který poskytuje potřebnou hydrataci a reguluje tvorbu kožního mazu.

Pokud se jedná o mírnější formy akné, postačí pravidelná kosmetická péče, u těžších forem je vhodná konzultace s lékařem, který doporučí vhodnou celkovou terapii včetně léků a speciálních ošetření.

„Jako ověřené nástroje léčby se používají speciální krémy s obsahem účinných látek (retinoidy, benzoylperoxid, antibiotika apod.), v těžších případech antibiotika či retinoidy v tobolkách k užívání, hormonální antikoncepce, laserová terapie, chemický peeling. První výsledky je možné posoudit zhruba za osm týdnů od zahájení léčby,” vysvětluje MUDr. Ivana Plecháčová, vedoucí lékařka kliniky LaserMed.

Průběh akné bývá zdlouhavý, a tím je také velice náročný na psychickou oblast. Často se pak setkáváme s nezájmem o léčbu anebo naopak s neustále se střídající aplikací nevhodných zevních prostředků. „Je nutné si uvědomit, že i správně volená terapie je dlouhodobá a musí probíhat kontinuálně bez pauz. Pro závažné či léčebně hůře ovlivnitelné formy akné existují specializované poradny pro akné,“ doporučuje doc. MUDr. Jarmila Rulcová, CSc., z Dermatovenerologické kliniky FN Brno.

Akné ve věku 20+

Nejčastěji se akné objevuje mezi 11.–18. rokem věku. Postihuje partie, kde je nejvíce mazových žláz, tedy obličej (nos, tváře, brada), hrudník nebo horní partie zad, ale také oblast kštice a krku. K jeho ústupu dochází u dívek kolem 20.–21. roku věku a u chlapců většinou později, až kolem 22.–24. roku věku.

”V tomto věku je ze všeho nejdůležitější hydratace pokožky a používání speciální kosmetiky. Přestože je to často k uzoufání, nikdy se nesnažte pupínky násilně vymačkávat. Toto úsilí většinou vede k prasknutí komedonu v hloubce kůže, k rozšíření zánětu, vzniku bolestivých pupínků a často i vzniku jizev. A pamatujte, že stav kůže zhoršuje kouření,” radí doktorka Henrike Neuhoffová ze společnosti Beiersdorf.

Foto: archív firem

akné

Akné ve věku 30+

Tři z pěti třicátnic trápí akné, a to bez ohledu na jeho projevy v pubertě. Na pleti se objevují zánětlivé pupínky s hnisavou čepičkou (papulopustule). Mohou se však tvořit i bílé a černé komedony s minimálními zánětlivými projevy – tato forma nemoci se nazývá postadolescentní komedonické akné a postihuje nejčastěji ženy ve věku mezi 25–50 lety.

Příčinou je většinou stres, znečištěné okolní prostředí, kouření, špatná péče o pleť i hormonální nerovnováha, často vyvolaná některými typy hormonální antikoncepce. Pro zlepšení stavu je zapotřebí kromě kosmetické péče stav pleti zkonzultovat s lékařem.

Při péči je nutné pohlížet na začínající vrásky. Kromě hydratace je zde nutné dbát na dokonalé čištění a večerní péči doplnit o speciální krémy proti vráskám.

Akné ve věku 40+

Ani v tomto věku nebývá akné výjimkou, nicméně často se zaměňuje s tzv. růžovkou – kožním onemocněním, které bývá ve svých počátcích podobné akné, ale objevuje se spíše jen ve středních partiích obličeje. Vždy je proto lepší své problémy zkonzultovat s dermatologem.

Zralá pleť potřebuje více pečujících látek, proto je dobré na noc používat výživnější formu péče. Při výběru zkrášlovacích přípravků je nutné pohlížet na lehké textury, tak aby se jimi neucpávaly póry.

Foto: archív firem

Akné

Na co si dávat pozor

::Nezapomínejte na pravidelné čištění pleti, je to základ účinné péče. Používejte kosmetiku určenou k péči o problematickou pleť.

::Nepřehánějte to s hygienou a mytím obličeje. Trpíte-li akné, vaše pleť je stejně čistá jako kterákoli jiná, pouze má své problémy. Častějším mytím problémy neodstraníte, spíše naopak.

::Stav pleti raději konzultujte s lékařem, doporučí vám vhodnou léčbu a správnou domácí péči, a tak rychleji dosáhnete zlepšení.

::Buďte trpěliví, léčba, zmírnění projevů a zhojení pupínků potřebuje čas.

::Peeling používejte s uvážením, nikdy ne při hnisavých projevech. Kůže se tak zbaví ochranného filmu, ústí mazových žlázek zůstanou otevřená a navíc citlivější a vnímavější vůči zevním vlivům a infekci.

::Pupínky nevymačkávejte, můžete si tak způsobit trvalé poškození pleti a vznik jizviček.

::Na sjednocení pleti a zakrytí nedokonalostí používejte korektor a make-upy. Můžete vyzkoušet i speciální přípravky z lékárny, které díky svému složení projevy zakrývají i léčí.

::Nepodceňujte pitný režim a zdravou životosprávu – důležitý je dostatek zeleniny a ovoce. Někdy pomáhá i omezení příjmu některých látek (čokoláda, káva, tuk, mléko).

::Nekuřte. Kouření stav pleti zhoršuje, navíc se podílí na vzniku vrásek v okolí

::Alespoň jednou za měsíc si dopřejte odborné kosmetické ošetření.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se správně v zimě starat o pleť

O většinu věcí se musíme v zimě starat úplně jinak. O bazén, auto i květiny. Jiný přístup si ale zaslouží také naše pleť. Protože kosmetické přípravky, které...

Kosmetické triky, které zvládnete z domova

Občas máme problém porozumět signálům našeho těla, pokožky nebo vlasů, a pokud nás už tělo varuje, většinou ani nevíme, jak bychom to měli řešit. Ne vždy je...

Výběr článků

Načítám