Hlavní obsah

Tetování jako módní doplněk

Novinky, Eva Dvořáková

Touze ozdobit své tělo podléhá stále více obyčejných lidí i slavných tváří. Těm, na rozdíl od běžných smrtelníků, většinou tetování v práci nepřekáží, spíše naopak. Jejich fanoušci je kopírují a milují úplně stejně. V běžném životě ale může tetování představovat problém.

Foto: Profimedia.cz

I zpěvačka Rihanna podlehla trendu potetovaného těla a na svém těle jich má údajně devatenáct. Mezi nejvýraznější patří potetovaná pravá ruka, tetování si přivezla z Nového Zélandu. Za zmínku také stojí egyptská bohyně s křídly, umístěná pod ňadry.

Článek

Barva nanášená jehlami pod kůži si získala ve světě obrovskou oblibu. Tetováním se zdobili už naši předci. Vůbec první zmínka pochází z doby neolitu a tento fakt dokazuje i v Alpách nalezené mumifikované tělo Ötziho, jehož stáří se odhaduje až na 5300 let. Tetování mělo pro naše předky rituální a náboženský význam.

Znamení námořníků

Tetování bylo znamením námořníků, kteří se jím zdobili často a také v hojné míře. Až do první světové války tak byli jeho průkopníky. Teprve pak se začalo permanentní tetování těšit zájmu široké veřejnosti.

V současné době je tento způsob zdobení kůže celosvětově rozšířeným trendem. Nosí jej celebrity, sportovci, známé tváře. Pro spoustu z nich je módním doplňkem nebo součástí jejich image. Pomocí tetování zaznamenávají důležité životní události, udávají trendy, vyjadřují svoje přesvědčení.

Dnes, kdy se společnost cítí daleko svobodnější a je méně svázaná konvencemi, není tetování žádnou výjimkou. Lidé tuto ozdobu začali vnímat jako součást své osobnosti a jsou i tací, kteří jí podřídili svůj život. Na ulici už můžete potkat člověka, který bude mít potetované obě ruce, polovinu těla nebo i téměř celé. Tetování se stalo obrovským fenoménem a samozřejmě tomu dopomohly i slavné tváře, které se jím často chlubí.

Mnozí si určitě říkají, jak asi budou potetovaní vypadat, až budou staří. Zvlášť když v dnešní době si tetování pořizuje stále více a více mladých lidí. Výjimkou nejsou samozřejmě ani teenageři. Proto v době, kdy dnešní mladá generace zestárne, bude mít tetování, stejně jako dnes, téměř každý druhý. O extravaganci tedy už nebude vůbec řeč. Spíš je otázka, zda se pak na tetování nebude nahlížet jako na něco, co už není v módě. Nikdo totiž neví, jaké celosvětové trendy budoucnost ještě přinese.

Slavní a tetování

Mladé zpěvačky i zpěváci si svá těla šperkují pomocí malých tetování s různými symboly nebo slogany. Mezi ně patří například i zpěvačka Miley Cyrusová, která zpočátku začala malými obrazci. Postupem času ale přidala obrázek lapače snů, který jí zdobí bok. S pubertou a vzrůstající popularitou pak přitvrdila. Nechala si potetovat prsty na rukou, a dokonce i chodidla. Dojemným gestem je ale portrét milované babičky, který si mladá zpěvačka nechala zvěčnit nad pravé zápěstí.

Ovšem nikdy nezašla tak daleko jako její bratr Trace Cyrus. Ten tetování absolutně propadl a je s nadsázkou potetovaný od hlavy až k patě.

Foto: Profimedia.cz

Miley Cyrusová

Foto: Profimedia.cz

Trace Cyrus

I mezi českými celebritami by se našli příznivci tetování. Za zmínku stojí slavná Agáta Prachařová, dříve Hanychová. Na pravém rameni má vytetované „In God i Trust”. Ovšem vloudila se malá gramatická chybička. V angličtině je zájmeno já, tedy I, je vždy psané s velkým písmenem.

Oblíbila si ho i zpěvačka s rockovým hlasem Helena Zeťová. Ta své ozdoby nijak nezakrývá ani si netetuje nenápadné obrazce. Naopak si jimi pokryla obě paže a vystavuje je na odiv.

Foto: Profimedia.cz

Agáta Hanychová

Foto: Profimedia.cz

Helena Zeťová

Protože tetování už nepatří mezi výsadu drsných námořníků a svalovců, tetují se i křehké modelky jako například v této době velmi proslavená Cara Delevingnová. Ta je múzou módního giganta Karla Lagerfelda a v poslední době zdobí nejen přehlídková mola, ale i společenské akce, kde s ostatními hollywoodskými přáteli vesele popíjí až do ranních hodin.

Netypická modelka s hustým obočím se jako celebrita ale nechová. Na červených kobercích se klidně projde v teniskách, upnutých džínách a kšiltovce, přesto ji všichni milují. Proto není divu, že ji respektují, přestože si nechala udělat tetování lva na ukazováček. To se na modelkách v dnešní době považuje téměř za handicap, ovšem Caře jako by to snad ještě přidalo na popularitě.

Foto: Profimedia.cz

Cara Delevingne

Drobná herečka známá především z filmu Americká krása Mena Suvariová se stejně jako Delevingnová může pochlubit lvem, kterého si ale nechala do kůže zvěčnit na zadní stranu krku, a připojila i nápis, který se táhne až k lopatkám. Na hrudi pod ňadry má vytetované číslo 13. Pětatřicetiletá herečka s andělskou tváří má k tetování velmi kladný vztah. Její současný přítel je toho jen důkazem.

Foto: Profimedia.cz

Mena Suvariová

Foto: Profimedia.cz

mena suvari s přítelem

Za každých okolností je ozdobou červeného koberce sexy Angelina Jolie, která taktéž působí křehce, ovšem i ona kdysi podlehla. Všechna její tetování mají hluboký osobní význam. Na levém rameni si nechala zaznamenat geografické souřadnice místa narození každého ze svých šesti dětí. Ovšem na tomtéž místě kdysi hrdě nosila vytetované jméno svého exmanžela Billyho Boba Thortona. Motiv draka i jméno Billy Bob si ale nechala po krátkém manželství odstranit a údajně prohlásila, že už nikdy nebude tak hloupá, aby si na své tělo vytetovala jméno nějakého muže.

Foto: Profimedia.cz

Angelina Jolieová

Mezi její nejznámější tetování ale určitě patří motiv na levé lopatce. Thajský tatér jí ho tetoval tradičním stylem, tedy vklepáváním inkoustu pomocí jehel a kladívka, bez pomoci moderního strojku.

Pro zajímavost, manželka Antonia Banderase Melanie Griffithová si také zvěčnila na tělo jméno manžela. Ovšem pár je spolu sezdaný už od roku 2006 a patří mezi stálá a bezproblémová hollywoodská manželství.

Foto: Profimedia.cz

Melanie Griffithová

Co mají společného zpěvačky Pink, Paloma Faithová, Lady Gaga a dcera bouřliváka Ozzyho Kelly Osbourneová? Každá se věnuje úplně jinému stylu hudby, přesto je ale něco spojuje. A je to právě jejich obliba v tetování. Rozhodně nejzajímavější motiv nosí na svých zádech právě Paloma Faithová. Tři holubice v letu umí oživit extravagantními účesy i šaty a precizním, přesto častokrát až příliš nápadným make-upem. K této zpěvačce, která našla zalíbení v retro stylu, tetování dokonale sedí.

Foto: Profimedia.cz

Pink

Foto: Profimedia.cz

Paloma Faith

Foto: Profimedia.cz

David Beckham

Foto: Profimedia.cz

Kelly Osbourneová

Muži a tetování

Jako námořník ale rozhodně nevypadá ani Johnny Depp, spíše naopak. Herci, který si zahrál piráta Jacka Sparrowa ve filmu Piráti z Karibiku, byla role ušita takřka na tělo, a to doslova. Na ruku si na památku nechal vytetovat moře, slunce, vlaštovku a nápis Jack, jak pojmenoval i svého syna. Herec má na těle něco přes deset tetování, která stejně tak jako jeho osobitý styl oblékání neodmyslitelně patří k jeho image.

Další ikonou ve světě tetování je určitě David Beckham, idol mnoha mladých začínajících fotbalistů. Jeho účesy kopírovali jeho malí fanoušci a totéž se později stalo i s tetováním. Andělé s rozpřaženými křídly, jež má Beckham na zádech, střeží synovo jméno „Brooklyn”. Postupně se přidávaly další a další plochy a dnes je fotbalista a příležitostný model relativně dost potetovaný, což ovšem mezi sportovci, a hlavně mezi fotbalisty není vůbec výjimkou.

Foto: Profimedia.cz

Agáta Hanychová

Foto: Profimedia.cz

David Beckham

O frontmanovi americké poprockové kapely Maroon 5 Adamu Levinovi se říká, že má slabost pro krásné ženy, ale s žádnou příliš dlouho nevydrží. Možná i kvůli svým početným tetováním byl v roce 2013 vyhlášen nejvíce sexy mužem světa. I díky tomu je vidět, že ženy muže s tetováním obdivují. To, že se o něm kdysi říkalo, že je znamením kriminálníků, už dávno neplatí.

Za zmínku pak také stojí bývalý boxer a šampión těžké váhy Mike Tyson, kterého proslavilo nejen velké množství vyhraných zápasů, ale hlavně to, že v roce 1997 ukousl svému soupeři kus ucha. Své drsné vzezření ještě podpořil tetováním v obličeji, které se navždy stalo nepřehlédnutelným Tysonovým znamením.

Foto: Profimedia.cz

Adam Levine

Foto: Profimedia.cz

Mike Tyson

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám