Hlavní obsah

Monako vyhlíží následníka trůnu. Zatím marně

Právo, Jaroslav Zbožínek

Není to dlouho, co se obyvatelé Monaka až po bezmála třech desetiletích dočkali kněžny, když se kníže Albert II. oženil s jihoafrickou plavkyní Charlene. Nyní, dva a půl roku po svatbě, čekají zase: tentokrát na potomka knížecího páru, který by jednou převzal trůn. Ten však stále nepřichází.

Foto: Lionel Cironneau, Reuters

Monacký kníže Albert II. a princezna Charlene při církevním obřadu. Když se objeví na bále, směřují pohledy hostů hlavně na její bříško.

Článek

Hosté tradičních bálů i státnických ceremonií probodávají pohledy siluetu Charlene, zejména z profilu. Její bříško prý patří k nejsledovanějším na světě. Na intenzitě tak nabývají dohady, proč Charlene ve svých 36 letech a relativně dlouho po svatbě s 55letým Albertem ještě není těhotná.

Očekávání jsou o to silnější, že v bezprostředním okolí panovnického páru se to potomky jen hemží. Obě Albertovy sestry – princezny Caroline a Stéphanie – mají dohromady sedm dětí, přičemž Caroline se v prosinci podruhé stala babičkou. Potomky mají už i oba mladší bratři Charlene.

A radostné zprávy ohlašují také prominentní páry v zahraničních monarchiích, nedávno například v Británii, když Kate, vévodkyně z Cambridge, porodila princi Williamovi syna George.

Břicho patří Monaku

Znalci poměrů na monackém panovnickém dvoře soudí, že pro dynastii, jakou je rod Grimaldiů, je otázka přímého potomka vládce životně důležitou.

„Ať to zní jakkoli bizarně, její břicho patří Monaku,“ napsal o Charlene například magazín Bunte, který dění v monackém knížecím paláci bedlivě sleduje. A jestliže by Charlene z jakýchkoli důvodů nepřivedla na svět dítě, byla by to prý nejen pro jejího manžela, ale pro všechny Monačany „katastrofa“.

Foto: ČTK

První v následnické linii, pokud knížecí pár nebude mít děti, jsou princezna Caroline se syny Andreou (vlevo) a Pierrem.

Sám Albert děti už má, ty jsou ale z následnictví na trůnu podle ústavy vyloučeny, protože jsou nemanželské. Nic na tom nemění ani skutečnost, že Albert se pod tlakem testů DNA k jejich otcovství přiznal. Monackou kněžnou se tak zcela určitě nestane dnes už jednadvacetiletá Jazmin Grace Grimaldiová, kterou Albert zplodil s americkou realitní makléřkou Tamarou Rotolovou, ani desetiletý Alexandre Coste, jehož matkou je letuška z Toga Nicole Costeová.

Charlene, zdá se, ale s mateřstvím zatím příliš nepospíchala. Vždy zdůrazňovala, že se chce nejprve věnovat charitě ve své nadaci a až poté začít s plánováním vlastní rodiny. Ještě loni v létě prohlašovala, že by si přála potomky, ale že potřebuje ještě trochu času, aby se s Monakem více sžila.

„Nijak na sebe netlačím. Jednou to přijde, a až se to stane, tak to bude,“ zdůraznila.

Učí děti plavat

Pár měsíců nato zveřejnila úctyhodnou bilanci své nadace, která podporuje projekty, při nichž se děti učí plavat. Po jejím prostudování ovšem vyvstává otázka, zda má pro naplnění vlastních rodinných plánů dost času. A nové akce chystá, například v Thajsku nebo Mauretánii.

„Nechci jen shromažďovat peníze, ale také přispět k tomu, aby více dětí umělo plavat. Každý rok jich utone příliš mnoho jen proto, že to ještě nedokážou,“ prohlásila Charlene, když se loni na podzim zúčastnila přehlídky švýcarského módního tvůrce Alberta Kriemlera, jehož modely ráda nosí.

Na malou vytíženost si nemůže stěžovat ani Albert. Státnických povinností je více než dost a navíc – kníže je náruživým sportovcem, mj. členem Mezinárodního olympijského výboru. Rada mnohých v Monaku, kteří knížecí pár znají, tak zní: vysadit a odjet někam daleko na delší dovolenou.

Zlé jazyky ale občas přijdou se zvěstí, že se v manželství Alberta s Charlene projevuje krize. Tyto spekulace se znova vynořily loni na jaře, když Albert odcestoval do Nizozemska na oslavy nástupu nového krále sám. Charlene je ale rozhodně popřela.

„Jsme s Albertem velmi šťastní. Všechno je v pořádku a tak to i zůstane,“ ujistila s tím, že na dobu ceremonie v Amsterodamu měla už dlouhou dobu dopředu plánované akce ve své původní vlasti, Jihoafrické republice. „Pro prezentaci mé nadace byly velmi důležité,“ dodala.

Žebříček následníků vede Caroline. Zatím

Čas ale nervozitě kolem potomstva monackého knížecího páru nahrává čím dál víc, což je patrné i z toho, že média častěji než v minulosti vypočítávají pořadí následníků trůnu.

Stále platí, že u dynastie Grimaldiů mají mužští potomci přednost, takže pokud by se Albertovi a Charlene narodila nejprve dcera a poté syn, byl by na prvním místě on. V nynější situaci je ale první na řadě princezna Caroline (57), po níž následují její synové Andrea (29) a Pierre (26) a dále Carolininy dcery Charlotte (27) a Alexandra (14). Až šestá v pořadí je mladší Albertova sestra, princezna Stéphanie, a poté její děti.

Zmíněné pořadí je možné díky změně ústavy, kterou v roce 2002, tři roky před svou smrtí, prosadil tehdejší kníže a Albertův otec Rainier III. Předtím totiž platilo, že pokud by monacký kníže zemřel bez potomků, připadlo by Monako sousední Francii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám