Hlavní obsah

Jak slaví svátek svatého Valentýna známé osobnosti

Právo, Věra Keilová

Na pátek letos připadá svátek všech zamilovaných, den svatého Valentýna. Jen málo dnů v roce se pojí s tolika emocemi jako právě 14. únor. Jak se k němu staví známé osobnosti? A co si o něm myslí?

Foto: ČTK

Jitka Němcová

Článek

Jitka Němcová, režisérka

Svátek všech zamilovaných slavím v podstatě za všechny lidi, kteří se milují. I já dostanu pokaždé aspoň kytičku, vždyť láska je jakéhokoliv druhu, nejen milenecká. Svátek máme mít každý den, v kalendáři jich je málo.

Všem lidem bych doporučila, ať slaví všechny svátky, co jsou na světě, a další ať si ještě vymyslí. Se svátky, které u nás dříve nebyly, nemám sebemenší problém a doporučila bych to každému. Dokonce jsem natočila pohádku Nevěsta pro Paddyho a ta je o Halloweenu.

Svatopluk Skopal, herec

Svatého Valentýna doma neslavíme, o některých nových svátcích ani nevím, kdy jsou.

U nás se zabydlel jenom Den matek druhou květnovou neděli, kdy společně s mojí ženou Lenkou přejeme oběma našim maminkám. MDŽ se nám totiž v minulých letech zprotivilo, i když je to bohulibá myšlenka, a přát ženám a být k nim galantní je v pořádku. To by mělo platit po celý rok.

Foto: ČTK

Svatopluk Skopal

Jinak u nás slavíme hlavně tradiční svátky, jako jsou Vánoce, Velikonoce a Dušičky. To snad stačí, protože to utíká tak rychle, že mám pocit, jako by Vánoce byly každý měsíc.

Martin Preiss, herec

Pokud vím, svatý Valentýn je svátek importovaný ze zahraničí, nicméně je to důvod k tomu pomyslet na svoji milovanou bytost, v mém případě moji manželku Martinu, zase trochu jinak. A tak jí přinesu aspoň kytičku. Když to čas dovolí, zajdeme i na večeři.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Preiss

Letos to ale možná bude ještě jinak, protože ve své vinotéce mám brigádníka, který se jmenuje Valentýn. Pravděpodobně si tedy v tento den připijeme vínem nejen proto, abychom oslavili svátek zamilovaných, ale ťukneme si i na jeho zdraví.

Štěpánka Hilgertová, kajakářka

Odpověď je jednoduchá. Svatého Valentýna s manželem neslavíme. Pokud vím, asi před deseti lety sem byl importován z Ameriky a my si neradi necháváme podsouvat něco, co je především komerční záležitostí. V obchodech vyvěsí srdíčka a všem chtějí vsugerovat, že v ten den musí něco udělat, ale na nás to neplatí.

Foto: ČTK

Štěpánka Hilgertová

U nás slavíme všechny jmeniny a narozeniny, a protože se přitom scházíme i se širší rodinou, příležitostí ke slavení je hodně a je to bez komerce. Kromě toho samozřejmě držíme i všechny tradiční svátky.

Jiřina Bohdalová, herečka

Svatého Valentýna neslavím, a to hlavně proto, že držím jenom české svátky. Na co přejímat tradice odjinud? Vždyť tam také nepřejímají ty naše.

Foto: ČTK

Jiřina Bohdalová

Samozřejmě ať si každý slaví, jak chce, ale když se ptáte mě, jsem pro naše svátky. Slavení se mi ale jinak líbí a na to, co jsem v životě zažila při nejrůznějších oslavách, vzpomínám ráda.

Jana Bernášková, herečka

Když se blíží svátek svatého Valentýna, obyčejně se ptám svého manžela, jestli to budeme slavit, na což on většinou odpovídá protiotázkou: „Musíme?“ Manželé jsme teprve krátce, takže každý z nás má spíš obavy, aby něco neprošvihl.

Foto: ČTK

Jana Bernášková

Vzpomeneme si ale oba a manžel vždycky přinese alespoň kytičku, i když za tím je především obava, aby mě nějak nezranil, kdyby ji nepřinesl. A já mu zase nachystám nějaké drobné překvapení. Žádné významné slavení o tomto dni u nás však neprobíhá.

Jan Hrušínský, herec a ředitel Divadla Na Jezerce

Na svatého Valentýna se u nás stejně jako o jakémkoliv jiném svátku především doma sejde celá rodina. To je hlavní smysl jakýchkoliv svátků, i když o Valentýnu přibude i kytička do vázy.

Foto: ČTK

Jan Hrušínský

Obzvlášť krásná věc je podle mého názoru Den matek, vždyť kdo jiný než matky si zaslouží, aby byl oslavován. Můj názor je, ať se slaví všechno, co je hodno slávy a slavení. Dříve jsme v naší rodině vždycky drželi jenom svátky dané tradicí, přestože příležitosti ke společenskému slavení skýtaly i úspěchy na poli budování socialismu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám