Hlavní obsah

Pololetní vysvědčení signalizuje, co napravit

Vysvědčení jako ocenění za pět měsíců studijního úsilí dnes dostanou školáci. V pátek 31. ledna budou mít pololetní prázdniny a od pondělka mohou ve škole začít nanovo. Protože i když pololetní vysvědčení nedopadne úplně nejlépe, do konce roku zbývá dost času na nápravu.

Článek

Je dobré mít na paměti, že horší známky na pololetním vysvědčení nejsou žádnou pohromou, ale jen upozorněním či varováním. Na tom, co a jak změnit, by se pak měli domluvit rodiče se svými dětmi.

Vysvědčení by také nemělo být žádným překvapením. O studijních výsledcích svých potomků by totiž rodiče měli být pravidelně informováni. Ať už od svých dětí, z žákovských knížek, nebo třídních schůzek. Dobré rodiče jednoduše známky na vysvědčení nikdy nepřekvapí, jelikož sledují školní výsledky svých ratolestí kontinuálně. Vědí tedy nejlépe, kde mají jejich děti mezery a ty se snaží společným úsilím napravit.

Hrozby, výčitky ani tresty v případě špatných známek nic neřeší. Rodiče by měli zachovat klid a vážit slov. V první řadě by si měli uvědomit, že známka je subjektivním hodnocením učitele a není pouze vizitkou dítěte, ale také rodiče.

Kde hledat pomoc

Pokud by si dítě nevědělo rady, cítilo úzkost nebo strach, může se obrátit o pomoc na Linku bezpečí na telefonní číslo 116 111, které funguje nepřetržitě a je bezplatné. Kromě čísla je k dispozici i e-mailová poradna: pomoc@linkabezpeci.cz nebo on-line chat: chat.linkabezpeci.cz.

Rodiče mohou využít služeb Rodičovské linky – na tel. čísle 840 111 234 (hovor účtován zvýhodněným tarifem 1,60 Kč/min včetně DPH), na kterou se lze obracet každý všední den odpoledne: pondělí až čtvrtek mezi 13.–19. hodinou a v pátek mezi 9.–15.

Reklama

Související články

Jak odměnit a motivovat dítě za vysvědčení

Konec školního roku se nezadržitelně blíží a s ním i vysvědčení. Rodiče by rozhodně neměli tento významný mezník v životě každého žáčka minout bez povšimnutí....

Výběr článků

Načítám