Hlavní obsah

Matthew McConaughey: Řekl jsem si, že bych už mohl své role lehce okořenit

Právo, Jana Rovenská

Byl to pro něj pracovně nabitý rok. Nejenže natočil dramatický příběh HIV pozitivního elektrikáře v Klubu poslední naděje, ale Matthew McConaughey si zahrál i v pětihvězdičkovém dramatu Vlk z Wall Street.

Foto: CinemArt., a. s.

Pohublý v roli nemocného s AIDS je v Klubu poslední naděje téměř k nepoznání.

Článek

Populární Texasan Matthew McConaughey tak potvrdil, že hrdinu romantických komedií vystřídal vynikající herec charakterově náročných rolí, což se okamžitě odrazilo i v tom, že za roli nemocného s AIDS už získal prestižní cenu Zlatý glóbus.

A i když se hned po premiéře Klubu poslední naděje psalo o tom, že v této roli podal výkon hodný oscarové nominace, Matthew se nechal slyšet, že i bez další ceny bude v pohodě.

„Všech pro mě nejdůležitějších pět bodů, což je kariéra, otcovství, láska, přátelství a zdraví, je momentálně pěkně sladěno. Mám ohromnou manželku a rodinu, která podporuje vše, co dělám. Potřebuji to jen v této příjemné poloze udržet co nejdéle. To mi bohatě stačí ke štěstí,“ prohlásil na začátku ledna v texaském Austinu, kde s rodinou žije.

Herecká přeměna

Během posledních dvou let se Matthew přeměnil z herce, který přinášel Hollywoodu zisky jako jednička v romantických komediích, na odvážného interpreta drsných a emotivních rolí.

V žánrově odlišných filmech, jako jsou krimithrillery Zabiják Joe, Obhájce či dramatické komedie Bernie a Bez kalhot, předvedl mimořádnou škálu svého umění. V Klubu poslední naděje pak ukázal, že se jako herec nebojí riskovat a sáhnout si až na dno.

Aby mohl co nejlépe ztvárnit na smrt nemocného muže, který se stal aktivistou za práva lidí s AIDS, zhubl přes dvacet kilo. Ale proč byl i produkčním filmu? „Měl jsem jeho scénář na stole už nějakou dobu. Pro Hollywood to ale nebylo dost atraktivní téma, a tak si jistě nepřečetli ze scénáře víc než první řádku. Logicky se tedy nikdo nehrnul, aby film financoval.

V době, kdy už jsme našli představitele pro další role - Jareda Leta a Jennifer Garnerovou, neměl kanadský režisér Vallée pořád dost peněz. To už jsem ale několik týdnů držel striktní dietu a hubnul, a tak jsem do toho vstoupil sám. Když jsem se pak při studiu role ponořil do příběhů lidí s AIDS a poslouchal jejich vyprávění, věděl jsem, že jsem udělal dobrou věc,“ říká s uspokojením zkušený herec.

Proč se ale rozhodl změnit svůj rejstřík až před dvěma roky? „Změnu filmů mi vlastně připravila sama herecká kuchyně. Zabijáka Joea (2011) mi nabídli po komedii Bejvalek se nezbavíš (2009). Když jsem o tom přemýšlel, řekl jsem si, že bych už mohl své role lehce okořenit, a přijal jsem ji. Zřejmě jsem se osvědčil, když mi začali nabízet další stejného žánru,“ vysvětluje.

„Nejde ale o žánr. Například krimi thrillery, jako byl Čas zabíjet (1996), jsem točil už v začátcích své kariéry. Teprve teď jsem se ale dostal do situace, kdy si mohu z nabídek vybírat. Když se budu cítit na drama, vezmu drama, když budu chtít dobrou komedii, dostanu i tu. A tím už nemyslím tu romantickou,“ směje se čtyřiačtyřicetiletý trojnásobný otec, který Vánoce i začátek nového roku strávil v Brazílii, rodné zemi manželky Camily.

Od Penélope Cruzové k rodině

Romantických komedií si do té doby urostlý blonďák užil skutečně dosyta. Jeho svodům také podlehla nejedna hollywoodská kráska a dodnes na Matthewa mnohé vzpomínají s obdivem. Penélope Cruzová s ním v roce 2005 natočila Saharu a byla s ním dokonce zasnoubená a chtěla si ho vzít.

Nebyla ale zdaleka první filmovou hvězdou, která do něho byla zamilovaná. „Má nádherně modré oči a úsměv, pro který bych byla ochotna zemřít,“ opěvovala Matthewa už v roce 1999, kdy se dostal v časopise People mezi nejkrásnější lidi světa, Angličanka Elizabeth Hurleyová. Jenna Elfmanová se zase nechala slyšet, že má to nejpevnější břicho, které kdy u muže viděla.

McConaughey si ovšem sám na sobě nejvíc cenil svého pozadí. „Říkali mi, že je mám stejné jako socha Davida, což mě hodně těšilo. Byl jsem v tomto směru vskutku obdarován,“ říká pyšně.

Pravda je, že na svém image stále pilně pracuje. Pravidelně posiluje a běhá. „Myslím si, že tělo je nádherná věc, ale je třeba se o ně starat. Nechci ale proto zapomínat na slasti života. Miluji dobré jídlo, pití i nejrůznější dezerty.“ A Sandra Bullocková, další z jeho bývalých lásek, to jen potvrzuje:

„Nikdo si neuměl užívat života víc než Matthew. Je zvláštní kombinací slušňáka z jihu s moderním chlapíkem, kterému nic nového neunikne.“

Matthew tvrdí, že nejvíc ho změnilo otcovství. „Mám rád velkou rodinu a miluju děti. Sám jsem byl ze tří a ty máme teď také - a to ještě nekončíme. Levimu bude šest, ten staví v obýváku velká letiště a aspiruje na astronauta. Tříletá Vida bude po mamince jistě modelka, jedině roční Livingstone zatím není vyhraněný,“ směje se šťastný otec. „Já i moje manželka milujeme cestování. Beru rodinu s sebou, kamkoli mě natáčení zanese, jsme něco jako putující cirkus,“ žertuje.

„Vždycky jsem taky měl rád mladé lidi a přál jsem si, aby mohli vyrůstat k radosti nás všech. I proto jsem založil neziskovou nadaci j.k. livin, která financuje mimoškolní činnost teenagerů včetně wellness, sportovních, zdravotních a dalších programů. Motto Just Keep Livin mi totiž dodávalo odvahu, abych šel dál v době, kdy jsem v jednadvaceti točil své první kultovní drama Omámení a zmatení (1993) o příbězích studentů na střední škole v Texasu, a do toho mi zemřel otec. Tehdy mi došlo, že už nejsem kluk, že mám daleko víc odpovědnosti. Na tom jsem celá ta léta nic nezměnil,“ končí spokojený a úspěšný filantrop Matthew McConaughey.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám