Hlavní obsah

Šperky jsou definicí ženskosti, nosily se už v době kamenné

Novinky, Eva Dvořáková

V době kamenné šperky nesloužily k dekoračním účelům, jako je tomu například dnes. Jejich funkce byla úplně jiná. Nahrazovaly totiž jehlu a nit, a nosily se, aby udržely našim předkům kožešiny na těle.

Foto: Profimedia.cz

Šperk je ozdobou každé ženy. Nebo snad naopak?

Článek

Jsou s námi tedy už do pravěku. Potřeba líbit se a odlišovat se od ostatních různým zdobením sahá až do dávných dob, kdy se k tomuto účelu využívaly různé přírodní materiály, jako byly kosti, dřevo, zvířecí zuby, kamínky, hlína a jiné. Později je vystřídal kov (železo, bronz, měď, zlato, stříbro), který se lidé naučili postupem času používat a zušlechťovat.

Foto: Archiv firmy

Valentýnské perly klenotnictví HALADA – něžné a romantické šperky Mikimoto.

Foto: Archiv firmy

Nová diamantová kolekce D.I.C. je moderní a přitom klasická. Šperky jsou osazené diamanty v kombinaci s drahokamy a polodraholamy. Diamanty jsou kombinovány s tanzanitem, turmalíny, citrínem a topazem.

Šperk vždy podléhal trendu

Historii a trendy shrnuje umělecká šperkařka Silvia Bartová: „V průběhu historie měl šperk nejen ozdobnou funkci, ale také funkci obřadní, společenskou, symbolickou či intimní. Tomu také nasvědčuje jeho úroveň zpracování i materiální stránka. V každém výtvarném slohu a různých kulturách tvořil šperk součást užitkového umění. Ve dvacátém století vystřídala industrializace ručně zdobené šperky za levnější bižuterii. Drahé kameny byly nahrazeny barevnými sklíčky, a ušlechtilé kovy kovovými slitinami a plastovými prvky.”

Foto: Archiv firmy, Amerika.cz

Kolekce VANITY (marnivost) od společnosti DYRBERG/KERN podzim/zima 2013 je ve znamení požitků, je více luxusní než předešlé sezóny, je intenzivní, vášnivá a rozmarná.

Šperk jako nástroj komunikace

S příchodem avantgardy v šedesátých letech dvacátého století se umělci v různých krajinách světa začali ke šperku stavět trochu jinak. Hlavní funkce zdobení začala být potlačována. Používaly se materiály pro šperk doposud netypické (guma, syntetické hmoty, papír, apod.), a začal se formovat umělecký a výtvarný šperk. Ten byl nositelem myšlenky autora, stal se výtvarným dílem a nástrojem komunikace. Jeho nositel byl chodící, doslova živoucí galerií.

Foto: Archiv firmy

Louis Vuitton přináší šperky harmonicky kombinující tři povrchové úpravy drahého kovu s moderními tvary. Kultovní vzor Damier dostává tuto sezonu punkový vzhled díky ostnům a cvokům.

 Nezapomínejme na klasiku a nápad

Dnešní jednadvacáté století nám nabízí jak obrovskou škálu možností v oblasti šperku, tak i v oblasti „bezduché” bižuterie, po které sahají mnozí z nás. Nesmíme ale zapomenout ani na zlatnické a klenotnické šperky, cenné pro jejich materiální i výrobní hodnotu, luxusní designérské kolekce, anebo jedinečný umělecký, výtvarný šperk, u kterého jeho hodnota časem roste.

Foto: Archiv firmy

Šperky Antipearle jsou z kolekce Jaws a Frutti Di Mare. V jaws dominuje prvek žraločího zubu, mixuje v sobě barevné kovy.

Nepodléhejte trendu, noste sami sebe

„Módě a módním trendům však podléhají jen některé z těchto typů šperků. Avšak šperk by měl být vždy vyjádřením naší nálady a názoru, tedy vnitřní prezentací nás samých, podobně jako to platí při oblékání,” říká Bartová.

Foto: Archiv firem

Svůj vlastní styl, ale i pocity může každá ženy vyjádřit pomocí šperků Pandora. Každý z korálků, které se navlékají na tenký náramek má svůj příběh i význam.

Reklama

Související témata:

Související články

Zlatnice bez prstů šokuje dokonalými šperky

Skutečnost, že se narodila bez prstů na rukou, nezabránila Annette Gabbedeyové, aby se stala profesionální zlatnicí. Výroba šperků jí nečiní sebemenší problém,...

Výběr článků

Načítám