Hlavní obsah

Zelené vdovy – pohádkový život, nebo trápení

Novinky, Andrea Zunová

Vypadá to velmi lákavě. Život na venkově, v krásné vile, s úspěšným manželem, který nehledí na korunu. Nezúčastněný pozorovatel by si řekl, že ženy, které takto žijí, si nemají nač stěžovat. Ale většinou nic není tak, jak na první pohled vypadá. Tyto ženy se totiž docela často trápí. A jistě ne jen tak pro nic za nic se jim říká zelené vdovy.

Foto: Profimedia.cz

Každý člověk potřebuje společenské ocenění. Zelené vdovy ho ale mají díky věcem a manželům. Ilustrační foto

Článek

Jaké mají ženy, které žijí v dostatku s manželem, jenž je zajistí, v novém domě, s dobrým autem a šatníkem plným značkových oblečků, vlastně problémy? Nač si mohou stěžovat? Takovou otázku si často kladou i jejich manželé. Ti totiž přece dělají, co mohou, aby je zabezpečili a tak je oprostili od všech existenčních starostí. A na skryté volání svých žen o pomoc nereagují vůbec nebo podrážděně.

Problém je v tom, že tyto ženy žijí velmi osamoceně. Ačkoli to tak zpočátku nevypadalo. Zařizovaly totiž dům, staraly se o děti (pokud je měly), rozvážely je do škol a kroužků a manželovi poskytovaly servis. Jenže děti buď odrostly, nebo mají chůvy, manžel tráví stále více času v práci a při svých zálibách (nejčastěji na golfu) a žena odtržená v satelitním městečku není najednou potřebná, milovaná, je osamělá a neví, jak naložit se svým časem.

Nejprve se ho snaží vyplňovat nakupováním. To se časem omrzí. Proč tedy nezkusit pečovat o své tělo různými masážemi, kosmetikou, manikúrou, pedikúrou. Zelené vdovy mají pocit, že musí být stále přitažlivé a reprezentativní a od toho je jen krůček k plastickým úpravám. Ani péče o zevnějšek však nedokáže u mnohých vyplnit pocit prázdnoty. Proto se nezřídka stává, že útěchu hledají v alkoholu nebo jiných návykových látkách. Většinou to dělají tajně, protože ostuda by byla katastrofou.

Spokojenost každého člověka je v jeho rukou

To však není řešení. Podle psycholožky Alice Vondrové si tzv. zelené vdovy „musí uvědomit, že spokojenost každého člověka je v jeho rukou. Jen ony samy mohou na svém štěstí pracovat. Prvním předpokladem je však trpělivá a cílevědomá práce sama na sobě, a to nejen ve smyslu zvýšení své atraktivity“. Mohou se například vzdělávat, pracovat v charitativních projektech, zapojit se do nějaké pospolitosti, třeba dělat něco prospěšného pro místo, ve kterém žijí. To jim pak může dát pocit užitečnosti.

Problém je však v patřičné motivaci, která zeleným vdovám často chybí. Každý člověk potřebuje nějaké společenské ocenění. Tyto ženy ho mají díky věcem a manželům a jejich práci. Ve společnosti, ve které se pohybují, jsou totiž hodnoceny podle jiných měřítek.

Reklama

Související témata:

Související články

Vztahy, které fungují nejlépe

Ačkoliv jsme každý jiný, přece jen něco máme společného, a to vztahy. Podle sexuoložky Tracey Coxové existuje pouze šest typů vztahů, do kterých spadají...

Výběr článků

Načítám