Hlavní obsah

Berlusconiho zklamaly dcery, nemá v politice dědičku

Právo, Zdeněk Nevělík

Italský Senát ho zbavil mandátu a imunity kvůli odsouzení za daňové úniky a expremiér Silvio Berlusconi ve vysoké politice přinejmenším na nějakou dobu skončil. Nejvíc jej ale mrzí, že nedokázal přesvědčit své dcery, aby to vzaly za něj.

Foto: Profimedia.cz

Za své politické nástupce si Silvio Berlusconi vyvolil ze svých pěti dětí dcery Barbaru a především Marinu (na snímku). Těm se ale zatím na tenký led pouštět nechce.

Článek

Mediální magnát nebude moci šest let kandidovat ve volbách. Navíc stárne - letos v září oslavil 77. narozeniny. Proto není divu, že se začíná rozhlížet po někom, kdo by jej nahradil ve vedení strany-firmy Vzhůru, Itálie (FI). A jaká je lepší volba než někdo z jeho pěti potomků.

Z nich připadají v úvahu buď dcera z prvního manželství Marina, nebo Barbara z druhého. Obě měly vždycky s otcem výborné vztahy a obě by se svým charakterem na post šéfky FI hodily. Ostatní tři Berlusconiho děti se drží spíše v ústraní a co nejdál od politiky.

Zodpovědná Marina

Berlusconi osobně by si nejvíce přál, aby jej v čele partaje vystřídala Marina (47), která už léta šéfuje holdingové společnosti Fininvest a vydavatelství Mondadori a podle prestižního ekonomického magazínu Forbes patří mezi 50 nejmocnějších žen světa v ekonomické sféře. Marina má k roli politické lídryně všechny předpoklady: je bojovná, odhodlaná a schopná.

Svůj charakter dokázala jasně v roce 1998, kdy se jí coby 32leté podařilo vlastními silami přesvědčit otce, aby neprodával své televize australskému magnátovi Rupertu Murdochovi - a měla pravdu. Dnes je obrat Fininvestu bezmála dvakrát vyšší, než byla tehdejší nabídka vlastníka stanice Sky. Marina se navíc těší přízni většiny členů a příznivců Berlusconiho strany, kteří by rádi v čele partaje viděli mladou a razantní krev.

Kdo ji zná, má z ní velký respekt. „Cítím k ní sympatie i bázeň. Nikdy bych za ní nešel říct si o vyšší plat,“ prohlásil Emilio Fede, bývalý šéf zpravodajství Berlusconiho televizních kanálů. Nikdy se údajně nesnažila využít svého jména k rychlé kariéře, spíš naopak - od svých spolupracovníků vždy chtěla, aby ji posuzovali na základě toho, co dokáže, a ne podle toho, že je dcerou slavného otce.

Kdybych se vrhla do veřejného života, riskovala bych, že se stanu otcovou karikaturou.
Marina Berlusconi

Marina, která má dvě děti se svým dlouholetým přítelem a od roku 2008 i manželem Mauriziem Vanadiem, se sice dlouho držela v ústraní a věnovala se pouze podnikání, v poslední době se ale vícekrát zastala svého otce - například v případě Ruby, v němž je Berlusconi obviněn ze sexuálního styku s nezletilou. Odsuzující verdikt označila za „frašku“.

Letos na podzim ale po měsících spekulací a k velké Berlusconiho nelibosti nakonec svůj vstup do politiky razantně odmítla. „K politice chovám velkou úctu, ale miluji nade vše svou práci a společnosti, v nichž pracuji už přes dvacet let. To je moje minulost, moje současnost a bude to i moje budoucnost,“ nechala se slyšet. Přátelům se svěřila s obavou: „Kdybych se vrhla do veřejného života, riskovala bych, že se stanu otcovou karikaturou.“

Nikdy ale neříkej nikdy, píše italský tisk. Teď, když je otec pryč z politiky a partaj se mu kvůli sporům kolem podpory vládě, které vedly k odchodu 60 zákonodárců, částečně rozpadla, by si to Marina přece jen mohla rozmyslet, aby zachránila to, co její otec dvacet let s takovým úsilím tvořil.

Rozverná Barbara

V opačném případě se nabízí ještě jedna možnost, Berlusconiho dcera z manželství s Veronikou Lariovou Barbara. „Byla to hlavně Barbara, která se v posledních týdnech exponovala v obraně svého otce proti soudcům,“ všiml si italský tisk.

Zatímco Berlusconiho oblíbenkyně Marina se vytrvale odmítala účastnit veřejných akcí, aby nemusela odpovídat na dotazy kolem své kandidatury, Barbara jej neúnavně bránila všude možně. „Otec není žádný zločinec,“ zdůraznila. Ne že by mu však pochlebovala, i ona říká to, co si myslí, přímo do očí a při rozvodu Berlusconiho s její matkou stála vždy nekompromisně na straně Lariové.

Vztahy mezi Barbarou a Marinou nejsou zrovna idylické, a tak není vyloučeno, že Barbara by svou kandidaturu vzala jako zadostiučinění, stále totiž nezapomněla, že se už jednou musela před Marinou sklonit, a to když se před lety chtěla dostat do čela vydavatelství Mondadori. Tehdy Marina razantně odmítla pustit jí svou židli a Barbara tak skončila v představenstvu fotbalového klubu AC Milán - pro vystudovanou filozofku opravdu nic moc.

Ale pozor, i Barbara dokáže kousat - na konci listopadu skoro donutila k rezignaci Adriana Gallianiho, dlouholetého výkonného ředitele AC Milán, který nabídl demisi s tím, že Berlusconiho dcera kritikou jeho způsobu řízení společnosti „vážně urazila jeho reputaci“. Tím dokázala, že je po otci: když dojde k nějakému závěru, nikdo ji už nepřesvědčí o opaku.

Její nevýhodou je, že na rozdíl od sestry je možná méně disciplinovaná a více bohémská - má dvě děti se svým někdejším snoubencem, kterého však opustila, když se zamilovala do brazilského fotbalisty, po vychladnutí vztahu se však utěšila v náručí italského studenta - barmana, s nímž v současnosti chodí.

Snad i to je jeden z důvodů, proč Berlusconi dává přednost Marině coby zodpovědné vůdkyni své strany. A kromě toho je Barbara snad až příliš mladá - příští rok jí bude teprve třicet.

Ale i když se nebojí veřejně angažovat, i ona se zatím zdráhá chopit příležitosti a využít „nepřipravenosti“ své sestry. „Ani já, ani Marina do politiky nepůjdeme. Marina je manažerka a její společnosti ji velmi potřebují. A nikdo z nás nechce, aby jí udělali to, co mému otci,“ prohlásila nedávno Barbara.

Pět dětí ze dvou manželství

Berlusconi má z prvního manželství (1965-1985) s Carlou Dall Ogliovou dvě děti, Piera Silvia a Marinu.

Pier Silvio je viceprezidentem mediální skupiny Mediaset a předsedou Rti, která spravuje televizní aktivity Mediasetu.

Marina předsedá společnosti Fininvest zastřešující všechny Berlusconiho podnikatelské aktivity a vydavatelství Mondadori.

Magnát se podruhé oženil (1990-2012) s Veronikou Lariovou, mají spolu Barbaru, Eleonoru a Luigiho.

Barbara působí ve správní radě Fininvestu a AC Milán.

Eleonora pracuje ve společnosti Mediaset.

Luigi působí ve správní radě Fininvestu.

Jak moc jsou její účastná slova na sestřinu adresu a její odmítnutí upřímná, se uvidí až za nějaký čas.

Reklama

Související témata:

Související články

Princ Harry se chystá strčit hlavu do chomoutu

Po letech větších či menších problémů je teď chloubou britské královské rodiny. Šarmantní mladík, který svou žoviální povahou okouzluje ženy po celém světě....

Výběr článků

Načítám