Hlavní obsah

První národní pátrací systém pomůže s hledáním ztracených zvířat

Novinky, das

Především oslavy příchodu nového roku vyplaší celou řadu zvířat, které se následně mohou zaběhnout. S hledáním především psích miláčků může nově pomoci pátrací systém, který spustilo občanské sdružení Psí detektiv.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Po 48 hodinách od ztráty, už zvíře nereaguje na volání svého pána.

Článek

Projekt založený na principu tzv. Amber Alert systému, vyvinutého v roce 1996 v USA na pátrání po ztracených dětech, je první svého druhu v Evropě a připravoval se celý rok.

"Úspěšnost pátrání po ztracených zvířatech se zatím pohybuje kolem 50 %, ale předpokládá se, že do budoucna bude dosaženo podobného výsledku jako u systému fungujícího více než deset let v zámoří a tedy 80% úspěšnosti," říká jednatelka o.s. Psí detektiv Klára Carbová.

Více jak deset tisíc kontaktů

Pátrání funguje předně pomocí pátracích SMS zpráv. Každá pátrací SMS obsahuje základní údaje o ztraceném zvířeti, kontakt a fotografii.

"Podle okolností ztráty se vždy rozhodujeme, jak velký počet SMS je potřeba rozeslat a zdali zvolíme zásah podle místa výskytu nebo podle místa bydliště v místě ztráty. Během několika desítek minut se tak o ztrátě zvířete dozví velké množství lidí, kteří si navíc smskový pátrací letáček nosí neustále v kapse, " vysvětluje hlavní výhody pátracích SMS jeden ze zakladatelů projektu Tomáš Carba.

Pátrací e-mailing vychází z unikátní celorepublikové databáze kontaktů na všechny důležité organizace, které s pátráním po ztraceném zvířeti mohou pomoci. Jde především o útulky, veterináře, zájmové kluby a spolky, myslivce, lesníky, chovné stanice, městské policie, silničáře, zverimexy a petshopy, ale také například autoškoly.

"Celá databáze obsahuje zhruba 10 000 kontaktů po celé ČR. Pátrací e-mailing je ale rozesílán cíleně po jednotlivých okresech, v případě Prahy po městských částech. Během jedné minuty jsme tak schopni o ztrátě informovat všechny důležité lidi, které by majitelé ztraceného zvířete objížděli dny a týdny," dodává Tomáš Carba.

Psí detektiv má k dispozici i detektiva v terénu a pátrací letadlo. Stejně jako v zámoří využívá i tzv. "Art of profiling" - tedy vytváření osobnostních profilů ztracených zvířat, ze kterých se pak vychází při výběru lokalit nejvhodnějších pro pátrání.

Zkušenosti při hledání a největší chyby páníčků

Hned ve zkušebním provozu se provozovatelům potvrdila řada zkušeností ze zámoří. Například, že po 48 hodinách od ztráty, už zvíře nereaguje na volání svého pána nebo že atletický pes dokáže během 24 hodin zdolat i 40 km.

Majitelé často dělají zásadní chybu - ztrátu zvířete řeší velmi pozdě, i několik dní po ztrátě. Přičemž, čím dříve si řeknou o pomoc, tím se zvyšují šance na nalezení zvířátka.  Více informací na www.psidetektiv.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám