Hlavní obsah

Orlando Bloom: Mé herecké já stále víc láká divadlo

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Broadwayi mu kritici tleskají za výkon ve slavné Shakespearově tragédii Romeo a Julie. Ovšem fanoušci dobrodružné fantasy, kteří ho milují od dob Pána prstenů nebo Pirátů z Karibiku, kvůli divadlu rozhodně nepřijdou zkrátka. Orlando Bloom se totiž vrací jako elf Legolas do dvou dalších pokračování Hobita.

Foto: Phil McCarten, Reuters

Orlando Bloom

Článek

„Když se mě režisér Peter Jackson zeptal, jestli bych si znovu zahrál Legolase, okamžitě jsem souhlasil, protože jak tu postavu, tak celý fantastický svět kolem mám moc rád. A hned jsem začal přemýšlet, jak bych Legolase po zkušenostech z Tolkienovy trilogie Pán prstenů po té dlouhé odmlce hrál,“ svěřuje se dnes už šestatřicetiletý Orlando.

Australskému režisérovi, jak říká, vděčí za moc. „Tím, že mě Pete už v roce 2000 ve třiadvaceti vzal jako úplného nováčka a svěřil mi jednu z ústředních rolí v trilogii Pán prstenů, v podstatě odstartoval mou úspěšnou hereckou kariéru.“

Foto: Profimedia.cz

S Viggem Mortensenem v závěrečném snímku Pán prstenů: Návrat krále (2003).

Ke svému návratu k Tolkienovi měl jen jedinou otázku. A to, jak fanoušci Hobita přijmou Legolase, kterého Tolkien napsal až pro Pána prstenů. „Peter mě ujistil, že jako syn elfího krále Thranduila má i zde opodstatnění, a já mu jako tvůrci bezmezně věřím,“ vysvětluje oblíbený rodák ze starobylého anglického města Canterbury.

Návrat na Nový Zéland, kde se všechny Tolkienovy adaptace točily, byl pro Orlanda jako vrátit se domů. „Byli tu herečtí kamarádi z Pána prstenů, bydlel jsem dokonce i ve stejné ulici, jako když jsem tu natáčel poprvé před těmi třinácti lety. Pak jsem dostal elfí uši, paruku a kostým, prostě všechno, co k postavě patří. Bylo to až neuvěřitelné.“

Před natáčením fantasy Hobit: Šmakova dračí poušť musel také znovu absolvovat trénink ve střelbě z luku, šermování a v jízdě na koni. „To všechno dohromady mi natolik oživilo vzpomínky na Legolase, že jsem měl pocit, jako bych ho hrál včera,“ směje se.

Foto: WarnerBros

Do role elfa Legolase se v pokračování dobrodružné fantasy Hobit: Šmakova dračí poušť vpravil velice rychle.

Orlando má na kontě role v řadě hollywoodských hitů, stačí jen připomenout Troju, Království nebeské, Piráty z Karibiku či Tři mušketýry. Přesto je jeho pravou láskou divadlo.

„Vždycky mě víc přitahovalo divadlo. Taky jsem po svém prvním filmovém úspěchu ve snímku Oscar Wilde (1997) nevzal některé lukrativní nabídky u filmu, ale tři roky jsem studoval na londýnské umělecké škole,“ odtuší absolvent prestižní Guildhall School of Music and Drama. Na jevišti pak vytvořil řadu klasických rolí, hrál v Shakespearově Večeru tříkrálovém i v Čechovově Rackovi.

„A taky nezapomínejte, že snem snad každého anglického herce je hrát s Královskou shakespearovskou společností, což jsem měl po ukončení Guildhallu v plánu. Ten mi ale právě v tom nejlepším slova smyslu překazil Pete, když mi nabídl roli Legolase a hned nato roli Todda Blackburna ve válečném dramatu Černý jeřáb sestřelen (2001). Pak už jsem se dostal do té filmové mašinérie, ze které není vůbec jednoduché se vymanit,“ svěřuje se Orlando, který už léta patří mezi hollywoodské jedničky.

Foto: Profimedia.cz

V dobrodružných Pirátech z Karibiku: Na konci světa si už potřetí zahrál se svou krajankou Keirou Knightleyovou.

Teprve po divadelním úspěchu v Romeovi se Orlando rozhodl, že se k divadlu vrátí. „Právě tohle bych měl podle mého názoru v budoucnu dělat. Jsem vděčný za filmy, které jsem natočil, a věřím, že z kolekce, kterou jsem z nich připravil, bude mít můj teprve dvouapůlletý syn Flynn, až povyroste, radost. Mé herecké já ale stále víc láká divadlo. Tento proces je pro mě natolik povznášející a přináší mi tolik uspokojení, že už teď cítím, že jsem o hodně lepší herec,“ pyšní se.

Divadlo mu udělalo čáru přes rozpočet i v soukromém životě a Orlando se po šesti letech společného života a třech letech manželství rozešel s australskou supermodelkou Mirandou Kerrovou, matkou Flynna. Za touto změnou jsou podle všech city, které chová k čokoládové představitelce Julie, o deset let mladší Condole Rashadové. Jejich milenecký vztah je i podle nejbližších přátel veřejným tajemstvím.

„Myslím, že brzy se od Orlanda dočkáme dalšího oznámení, co se jeho vztahu ke Condole týče,“ prozradil jeden z nich. Orlando totiž při propagaci Romea a Julie v New Yorku řekl: „Většinou jsme sklízeli potlesk hned potom, co jsme se na jevišti poprvé políbili. A to jsme při této hře dělali dost často. Někdy jsem měl nutkání vůbec ji nepřestat líbat.“

A co řekla o jejich vztahu talentovaná, už dvakrát na prestižní divadelní cenu Tony nominovaná Condola? „Byli jsme si blízcí od první chvíle, kdy jsme byli představeni. Byl to pocit nesmírného uvolnění a pohody. Vůbec jsme se do ničeho nemuseli nutit, bylo to zcela spontánní. Naše pouto se znásobilo tím, že spolu hrajeme každý večer a jsme tak denně spolu.“

Foto: Profimedia.cz

Condola Rashadová je jeho Julií na Broadwayi a bude mít nejspíš i hlavní roli v Orlandově životě.

Sblížení s Condolou však přesto nenarušilo jeho vztah k Mirandě a Flynnovi.

„Zůstáváme přáteli, jsme přece rodina,“ prohlásil v září po oficiálním rozchodu Orlando. A sportovně bere rozchod i jeho dosud manželka. „Když jsem ho viděla na Broadwayi v roli Romea, byla jsem unešená. Mohu k tomu říct jen jediné, že člověka, který je schopen naučit se tolik složitého textu a dát do role tolik energie, obdivuji a hluboce se před ním klaním,“ složila mu poklonu půvabná Miranda.

Po kom tento Angličan podědil tak výrazný herecký talent, však zůstává záhadou. Orlanda a jeho o dva roky starší sestru Samanthu vychovávala v Anglii matka Sonia a poručník Colin Stone. Otec Harry Bloom se doma moc neohřál. Byl legendární postavou antiapartheidu v Jižní Africe, pracoval po boku Nelsona Mandely a byl vězněn pro svoje přesvědčení. Kdo je jeho biologický otec, se Orlando od matky dozvěděl až ve třinácti letech.

„Tohle jsem nikdy neřešil,“ říká s tím, že ho od jeho směřování stejně už nic nemohlo odradit. „Prostě jsem se v šestnácti rozhodl, že jediné, co chci dělat, je hrát, a odstěhoval jsem se do Londýna. Tam jsem si našel cestu k divadlu pro začínající herce National Youth Theatre. Právě tam jsem si zamiloval divadlo a láska k němu mi zůstala dodnes,“ končí Orlando Bloom, o kterém se říká, že má talent od boha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám