Hlavní obsah

Miliardářka Athina Onassisová má z ostudy kabát

Právo, Vladimír Plesník

Čím méně se o ní ví, tím je raději. Kdyby záleželo jen na ní, všechny své peníze – má na mysli miliardy – by prý spálila. Pozornost ostatních ji vyčerpává. Teď si ale osmadvacetiletou Athinu Onassisovou vychutnala především brazilská média – v případu, z něhož vychází buď jako šejdířka, nebo jako naivka, která neví, jak to chodí.

Foto: Profimedia.cz

Athina Onassisová

Článek

Stevenu Guerdatovi (31), švýcarskému esu v parkúrovém skákání, poslední dobou vyšlo vše, na co sáhl. Loni si na olympijských hrách v Londýně pověsil na krk zlatou medaili. Pak triumfoval v brazilském Rio de Janeiru na do té doby nejštědřeji dotované Grand Prix. Milión eur (25 miliónů korun) vložili pořadatelé do cen pro nejlepší, přičemž 330 tisíc eur (8,25 miliónu korun) připadlo vítězi. Částku věnovala ze svého Athina Onassisová, všiml si tisk.

S tím však teď má Řekyně, milovnice koní a manželka brazilského jezdce Álvara Affonse de Miranda Neta (40), řečeného Doda, pořádný svízel. „Odměna nepocházela z jejího konta, ale nevědomky ji dodali brazilští daňoví poplatníci,“ upozornila brazilská televize Globo TV.

Brazilské ministerstvo veřejných záležitostí tudíž žádá právní cestou jejich navrácení a do případu se už vložila prokuratura. Sumu totiž pořadatelům, a tím pádem asi i Onassisové, převedla státní nadace na podporu paralympioniků a dětských sportovců z nemajetných rodin.

Foto: Profimedia.cz

Trochu volnosti se dědičce obrovského jmění dostává jen u milovaných koní.

Milión dolarů nepředstavuje pro jednu z nejbohatších žen světa nic jiného než kapku v moři. „Takový pakatel jí nestál za celé to pozdvižení. Lidé si řeknou: jak je bohatá, tak je skoupá. Vsadil bych se, že k celé záležitosti se přimotal někdo, komu šlo výhradně o to, aby měla z ostudy kabát. Někdo, kdo velmi přesně ví, jak ji tím zraní,“ dohaduje se britský novinář Glenn Scottsdale (59), který sleduje její osud téměř od kolébky.

A Athina – jak je ostatně jejím neotřesitelným zvykem – mlčí.

Život v kleci – zlaté, ale těsné

Kdykoli opouští luxusní apartmá v mrakodrapu Vila Nova Conceiçao v brazilském Sao Paulu (340 metrů čtverečních, neprůstřelná skla, vlastní podzemní garáž pro deset aut, pořizovací cena 8,6 miliónu dolarů, tedy 215 miliónů korun), připomíná to do nejmenších podrobností prováděnou vojenskou operaci. Pětadvacet osobních strážců se od ní nehne ani na krok, dokonce prý občas jde do akce i dvojnice.

Do apartmá s výhledem na proslulý park Ibirapuera, obdobu newyorského Central Parku, by únosci mohli proniknout jedině v helikoptéře. „Žije vlastně v bunkru,“ přiznává Bernardo Sacrez, šéf její soukromé bezpečnostní služby.

Pokyny své miniarmády musí za všech okolností dodržovat. To, že by si sama vyrazila na nákupy nebo na kávu do města, nepřichází v úvahu. „Do města smí jen v opancéřovaném voze s tmavými skly a osmi strážci,“ prozrazuje Sacrez.

Trošky volnosti se jí dostává vlastně jen u jejích milovaných koní, přesněji řečeno v usedlosti jezdecké legendy Nelsona Pessoy (77) poblíž Bruselu. Tady má ustájeno přes šedesát čtyřnohých krasavců a krasavic, s nimiž objíždí soutěže v Evropě. Ale i při nich zůstává zajatkyní svého postavení.

„Máme kolem sebe nepřetržitě ochranku. Tu, o níž víme, i tu, kterou nevidíme,“ potvrzuje Doda, bronzový medailista v parkúrovém skákání na olympijských hrách v Atlantě v roce 1996 a v Sydney o čtyři roky později.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče Athiny - Christina Onassisová a francouzský obchodník Thierry Roussel.

Čím okázaleji se plachá a v ústraní se držící mladá žena snaží dávat najevo, že jí vůbec nic nechybí, tím víc přibývá dohadů, že stále – a až zoufale – hledá obyčejné štěstí. „Připadá si jako ve vězení,“ říká jí blízký člověk, „jen s tím rozdílem, že mříže jsou pozlacené.“

Athina, jejíž dědeček se vystěhoval z Turky dobyté Smyrny do Argentiny jako sedmnáctiletý s papírovým kufrem a 175 dolary, nemá moc přátel a nikdy mít nebude. „Pořád se s tím nemohu smířit,“ posteskla si prý.

Místo chrastítek si hrála se šperky

Její matka Christina Onassisová zemřela v koupelně hotelu v Buenos Aires na předávkování sedativy a nejspíš i drogami, když byly Athině tři roky. Díky této události prožila relativně klidné dětství. Kdyby ji vychovávala psychicky nevyrovnaná matka, byla by na tom asi podstatně hůř.

Christina šla z jednoho nešťastného vztahu do druhého. Tři manželství, mezi nimi i s údajným agentem KGB Sergejem Kasuovem, s nímž žila ve dvoupokojovém bytě v Moskvě, skončila rychle rozvodem. Brala drogy a hystericky bojovala s tloušťkou a depresemi, své jediné dítě milovala opičí láskou. Holčička, jež se narodila jako vymodlené dítě, měla místo kočárku zmenšeninu Ferrari Testarossa, vlastnila zoologickou zahradu a místo chrastítek si hrála s matčinými šperky.

Peníze jsou příčinou všeho zlého, co mou rodinu postihlo,
Athina Onassisová

Po smrti matky, kterou tisk kvůli hřmotné postavě nazýval „řeckým tankerem“, ji do péče dostal její pragmatický francouzský otec, obchodník Thierry Roussel (59). Playboy, o němž se dodnes spekuluje, že si za sňatek s Christinou nechal zaplatit. Přepych, který dítě obklopoval, považoval za nesmyslný.

„Nejraději bych všechny ty milióny spálila. Peníze jsou příčinou všeho zlého, co mou rodinu postihlo, kdybych přišla o peníze, jako kdybych o nic nepřišla, bohatství představuje v mých očích prokletí, jméno Onassisová se pro mě stalo noční můrou,“ svěřila se v jednom z mála rozhovorů, které poskytla.

Může si dovolit všechno

Patří jí hotovost ve výši šesti miliard dolarů (150 miliard korun) na 217 bankovních účtech v různých zemích a tuna zlata v sejfech.

Za 18 miliónů dolarů (450 miliónů korun) si koupila koně.

Vlastní hotel v Monaku, luxusní dům na vyhlášené Páté Avenue v New Yorku, 22 bytů v Paříži, Londýně, Madridu, na Ibize nebo v Buenos Aires.

Zdědila a rozšiřuje sbírku uměleckých děl, včetně souboru impresionistických obrazů považovaného za jeden z nejhodnotnějších na světě.

Po vzoru Billa Gatese založila nadaci, jež ve vší tichosti rozdává milióny na dobročinné účely. Athina jako kdyby nikdy nezapomněla na slova, jež utrousila ve věku, kdy jiné děti teprve začínají brát rozum: „Moji mámu zničilo bohatství.“

Reklama

Související témata:

Související články

Matt Damon: Jsem pro média jen nudný ženáč

Muž, pro kterého je rodina se čtyřmi dcerami na prvním místě. Za toho je považován Matt Damon, který v posledních letech zářil v sérii špičkových thrillerů...

Slavní muži, kterým vousy sluší

Říká se, že většině mužů sluší víc oholená tvář než hutný plnovous nebo jiné variace. I tady ale existují výjimky. Představíme vám některé slavné mladé herce,...

Výběr článků

Načítám