Hlavní obsah

Oblečení, které ocení dospělí i děti v chladném počasí

Novinky, Dana Sokolová

Na podzim a v zimě není špatného počasí, nýbrž špatného oblečení. A je tedy na každém z nás, zda zvolíme pro sportování či práci v chladném počasí funkční oblečení a budeme se cítit i ve velkém nečase komfortně, anebo upřednostníme oblečení z běžných materiálů, ve kterém se rychle zpotíme a následně můžeme prochladnout.

Foto: bambusovatricka.cz

Bambusová trička s dlouhým rukávem jsou prodyšná a termoregulační - v létě chladí, v zimě hřejí. Jsou vysoce savá a odvádí vodu od těla 3 až 4 krát rychleji než bavlna. Navíc udržují kůži sušší a nelepí se na tělo.

Článek

Ideální sportovní oblečení dokáže člověka udržet v teple i v extrémním mrazu, nepromokne bez ohledu na intenzitu a délku deště a dokáže propouštět vlhkost z potu ven, takže vás i při náročnějších aktivitách udrží v suchu. Funkční oblečení totiž efektivně komunikuje s pokožkou – dokáže odvádět vlhkost a přitom uchovávat tepelný komfort.

V nepříznivém počasí jej tak ocení sportovci, ale i běžní lidé na procházky či jakékoli venkovní činnosti (hrabání listí, příprava zahrady na zimu, odklízení sněhu apod.)

Foto: Silvini

Zleva: Softshellové dámské kalhoty - s nepromokavou a prodyšnou membránou. Vodní sloupec 10000/8000. Softshellová bunda – s nepromokavou a prodyšnou membránou, vnitřní vrstva se strukturou bambusu. Vodní sloupec 10000/8000. Thermo mikina

Výhodou funkčního oblečení je, že přiléhá přímo k tělu, a tím umožňuje lepší pohyb. Speciální švy navíc neodírají pokožku a je zajištěna i kontrola zápachu a ochrana proti množení mikrobů.

Některé výrobky mají dvojí využití: v zimě hřejí, a když se otočí naruby, perfektně odvádějí pot od těla. Dají se tudíž využívat za každého počasí.

Foto: Bogner

I funkční oblečení může podléhat módním trendům.

Důležitý vodní sloupec a prodyšnost

Vodní sloupec se obvykle udává v milimetrech a pro představu se opravdu měří tak, že na testovanou tkaninu v jednom místě působí tlak vody, jako by se nad ní plnila nádoba, ve které se zvyšuje hladina. Hodnota vodního sloupce se pak určí podle toho, jak vysoko je hladina, když tkaninou projdou první kapky vody.

Při výběru sportovní bundy, ať už pro zimní sporty, nebo pro turistiku, byste měli vybírat především podle toho, k čemu ji budete používat.

Foto: Mill

Funkční bunda ze speciální membrány vhodná i pro skutečné profesionály.

„Obecně je naprosté minimum pro venkovní aktivity alespoň 12–15 metrů vodního sloupce. Vodní sloupec 20 000 mm je ideální univerzální hodnota pro sportovní aktivity všeho druhu, která vás udrží v suchu za jakýchkoliv atmosférických podmínek,“ řekl Pavel Mlýnek, majitel české značky funkčního oblečení Mill.

„Například pokud klečíte v mokré trávě, působí na tkaninu kolen tlak přepočitatelný přibližně na 12 000 mm vodního sloupce a popruhy batohu podle jeho váhy vytvářejí tlak až 20 000 mm, a oceníte tedy bundu s vodním sloupcem 20 000 mm,“ vysvětluje.

Druhým parametrem je prodyšnost neboli paropropustnost, většinou vyjadřovaná v gramech vodní páry na metr čtvereční. Ta udává, kolik gramů vodní páry projde metrem čtverečním za 24 hodin.

„Samozřejmě že každý se potí trochu jinak, ale nejnižší hranice pro velmi pasivní sporty se uvádí 10 000 g H2O/m2/24 hod. Tolik se průměrně potíme při trošku rychlejší chůzi. Chceme-li třeba lyžovat, je nezbytné alespoň 15 000 g H2O/m2/24 hod, u běhu byste neměli volit bundu pod 20 000 H2O/m2/24 hod. To vše samozřejmě v kombinaci s funkčním spodním prádlem, nikoli s bavlněným tričkem, které samo nasaje vlhkost a pak ji bunda nemůže propustit ven,“ dodává doporučené hodnoty Pavel Mlýnek.

Foto: www.bambusovatricka.cz

Bambusová trička

Foto: Icebreaker

Univerzální softshellové bundy a vesty pro ženy i muže jsou vybaveny měkkou, zápachu odolávající vrstvou z merina v kombinaci s vrstvou prodyšného a větruvzdorného polyuretanu s voděodolnou vnější úpravou.

Foto: Victorinox

Bundy různých střihů a barev nabídnou ochranu před plískanicemi i tuhými mrazy. Vysoká funkčnost je zajištěna nízkou hmotností, hojným počtem vnitřních a vnějších kapes či možností přidání odnímatelné kapuce. Hodí se do města i přírody.

Foto: Bogner

Barvenost kombinovaná s nadčasovou klasikou nebo také luxus, jehož hlavním smyslem je požitek ze sportu.

Foto: Icebreaker

Oblečení z merina novozélandských ovcí je jemné a hebké na dotek, neškrábe a je vysoce prodyšné. Ani v tom největším horku se nebudete potit. Během chladnějších dní vás naopak díky svým funkčním vlastnostem příjemně zahřeje.

Foto: Nike

Nike Tech Fleece představuje ten nejlepší lehký a teplý materiál, který se přizpůsobí pohybu svého nositele.

Foto: Afekt.cz

I funkční trika mohou mít elegantní střihy.

Foto: Mill

Nepromokavá a přitom prodyšná bunda, která umí odvádět pot - s vodním sloupcem 20 000.

Foto: Victorinox

Zimní kabát, který obstojí i za rozmanitých povětrnostních podmínek. Pro svou různorodost je ideální nejen k formálním příležitostem ve městě, ale také k cestám do nepoddajné přírody.

Foto: Bogner

Luxusní sportovní kolekce, jež sází na intenzivní barvy a zdobené detaily v souladu s jednoduchými střihy a funkčnost materiálů.

Foto: Nike

Nike Tech Fleece Hoodie a Nike Tech Fleece Cape, jež jsou navrženy speciálně pro ženy a posouvají vzhled klasické mikiny s kapucí, přinášejí tenčí fleece, který umožňuje přiléhavější siluetu.

Foto: Icebreaker

Topy jsou vyrobeny z merina s příměsí vláken LYCRA, která jim poskytují větší pružnost a pomáhají držet tvar. Lépe se tak přizpůsobují pohybu těla. Nechybí ani reflexní prvky, které za soumraku či svítání zajišťují viditelnost a bezpečnost

Foto: www.bambusovatrička.cz

Bambusová trička

Foto: Silvini

Dětské bundy z větruvzdorného, lehkého a hustě tkaného materiálu Kapsička na zip na zadním díle. Stahování kapuce, stahování v pase, odepínací rukávy. Triko - z rychleschnoucího materiálu s výbornou prodyšností a funkční šátek na krk.

Foto: Reima

Flísové kombinézy nebo kombinace flísových bundiček a kalhot jsou skutečně teplé. Lze doplnit o třetí vrstvu - kvalitní outdoorovou bundu, která dítě ochrání proti větru, dešti a zároveň propouští pot ven.

Foto: www.bambusovatricka.cz
Foto: Reima

Důležité vrstvení přivedl systém Play Layers k dokonalosti - do membránových bund lze bund vpínat pomocí speciálních patentek fleecové mikiny a další oděvy střední zateplovací vrstvy, takže z lehké nepromokavé bundy snadno vytvoříte zateplenou bundu.

Reklama

Související témata:

Související články

Anna Wintourová - žena, která velí módě

Svět módy jí leží u nohou. Ona sama je symbolem ženskosti a luxusu. Madonna o ní zpívala ve své písničce, byl o ní natočen film Ďábel nosí Pradu a americký...

Výběr článků

Načítám