Hlavní obsah

Sluneční svit může zlepšit spánek

DPA, KOV

Američtí vědci se zaměřili na noční spánek a našli zdánlivě jednoduchý recept na některé jeho poruchy a zdravotní následky – více slunečního svitu a méně umělého světla.

Foto: ASPEN

Sluneční svit prý lépe pasuje do vnitřních hodin člověka pro rytmus den a noc.

Článek

Jejich studie dokládá, že už týdenní dovolená v kempinku, tedy v přírodě, kde je přirozené světlo, řeší některé problémy. V odborném časopise Current Biology to vysvětlují tím, že „sluneční osvětlení lépe pasuje do vnitřních hodin člověka pro rytmus den a noc“.

Týden pokusů ve Skalnatých horách

Tým Kennethe Wrighta z Coloradské univerzity v Boulderu sledoval nejdříve týden rytmus nočního spánku osmi dospělých, kteří pracovali, studovali, večer odcházeli z domu a sami rozhodovali, kdy a jak dlouho budou spát. Další týden strávila celá parta ve Skalnatých horách. Nevyužívali při tom umělé světlo a nesměli mít u sebe ani mobily, baterky či jiná elektrická zařízení vydávající světlo.

Německý list Die Welt k tomu napsal, že v průměru šli účastníci pokusu v prvním týdnu na kutě po půlnoci a později vstávali. Méně využívali slunečního osvětlení, ale o to více elektřinu po západu slunce, což by v přírodě nebylo možné.

Následky pak překvapily: zjistilo se, že v uměle osvětleném okolí šly vnitřní hodiny účastníků o dvě hodiny později – prokázal to obsah hormonu melatoninu, který se v těle podílí na regulaci rytmu den a noc. Při smrákání stoupá produkce melatoninu a činí nás ospalými, zatímco nad ránem v důsledku světla je jeho produkce přibrzděna a chystá se probuzení.

Ranní malátnost

Při prvním týdnu pokusu stoupalo množství melatoninu pozdě večer, až dvě hodiny po začátku spánku. Ráno pak začal klesat až po probuzení v osm. To vysvětluje, proč se mnoho lidí v moderním světě ráno cítí malátnými a unavenými. Biologická noc, charakterizovaná vyšší hladinou melatoninu, tak přetrvává až do dne.

Po týdnu kempování se vnitřní hodiny lidí přizpůsobily přirozenému rytmu dne a noci. Melatonin začal stoupat při západu slunce a ráno spadl zároveň s východem slunce, tedy ještě dříve, než se členové skupiny vzbudili. Dokonce i notoričtí ponocovači byli vzhůru dříve, než čekali. Celková délka spánku zůstala po oba týdny stejná, ale přizpůsobení se přirozenému rytmu vedlo ke zdravějšímu spánku, míní experti.

Vzhledem k tomu, že ne všichni lidé mohou jít kempovat, kdy chtějí, radí jim vědci: snažte se být přes den co nejdéle při slunečním osvětlení (tím se nemyslí pobývat na přímém slunci, ale využívat přirozeného denního světla jak při práci, tak při volnočasových aktivitách) a večer co nejméně pod elektrickou lampou. Tak můžete jít dříve spát a dříve vstát, a tím se vám i podaří dostat do souladu dobu spánku a studia či práce.

Reklama

Související články

Dobře se vyspat a nabrat dost sil je umění

Dnešní uspěchaná doba klade stále více nároků na kvalitní relaxaci a spánek. Snad i proto se lidé stále častěji vracejí ke starým filozofiím, jejichž základem...

Výběr článků

Načítám