Hlavní obsah

Péče o pokožku po dovolené

Novinky, das

Přímé slunce, koupání, nedostatečný pitný režim, ale i klimatizace k létu a dovolené patří, nicméně nic z toho není úplně dobré pro lidskou pokožku, která bez potřebné péče v tomto období velmi trpí. Vysušená a přecitlivělá pokožka pak mnohem rychleji stárne.

Foto: Profimedia.cz

První pomocí je pro pokožku dostatečná hydratace.

Článek

První pomocí je tak pro pokožku dostatečná hydratace, která posiluje schopnost pokožky zadržovat vodu, čímž brání předčasnému stárnutí.

Vnější hydrolipidová vrstva pokožky obsahuje pouze 10 % vody, ale chrání její spodní vrstvy před nadměrným vysušováním či negativním působením vnějších vlivů. Hlubší vrstvy pokožky jsou na vodu daleko bohatší (škára obsahuje okolo 72 % vody). Jakmile se však tyto zásoby sníží, ve všech vrstvách pokožky dochází ke změnám, které na povrchu pozorujeme jako první příznaky vysušování a stárnutí.

Správná hydratace nesouvisí jen s tím, kolik vody vypijeme, a jestli používáme hydratační kosmetiku, ale také s tím, jak je pokožka schopná vodu udržet.

Proti vráskám hlavně hydratace

„K dehydrataci pleti dochází snadněji při porušení ochranné kožní bariéry. Nežádoucí odstranění kožního mazu může být způsobeno různými vlivy - zbytečně intenzivní hygienou, častým koupáním v chlorované vodě, pobytem v klimatizovaných místnostech, prudkým větrem, nadměrným sluněním i mrazem. Kvalitě pleti neprospívá ani špatná životospráva či nedostatek spánku. Dehydratovaná pleť je viditelně unavená, ochablá s matným až našedlým nádechem. Snadněji a rychleji se na ní tvoří vrásky,” vysvětluje primářka MUDr. Ivana Krajsová.

„Suchá pleť je velmi jemná, citlivá, málo odolná vůči vlivům zevního prostředí. Často se jemně olupuje a svědí. Bývá tenká, bledá se zřetelně prosvítajícími žilkami. Její suchost je způsobena menším množstvím a sníženou funkcí mazových žláz. Nedostatek lipidů v ochranném kožním filmu následně je příčinou dehydratace kůže a tvorby jemných vrásek,” dodává primářka.

Foto: Archiv firem

Kosmetika

S věkem dochází k výraznějším změnám kůže

Věkem pleť ztrácí elasticitu, povrchová vrstva se ztenčuje a snižuje se produkce mazu a potu. Tvorba ochranného kožního filmu je omezená a kůže je dehydratovaná a suchá. Současně s tím ztrácí svou pevnost a schopnost rychlé regenerace a vrásky se prohlubují.

V každém věku je tedy nezbytná správná kosmetická péče odpovídající typu i stáří pleti, která pokožce dodá jak hydrataci, tak další látky, které pro dostatečnou ochranu potřebuje.

Foto: Archív firem

Kosmetika

Reklama

Související témata:

Související články

Pěstěné ruce jsou naší vizitkou

Ruce na nás prozradí víc, než si myslíme. Jsou zrcadlem našeho věku, zdraví, ale i vztahu k čistotě a péče o sebe. Pokožka na rukou trpí stejně jako pleť na...

Výběr článků

Načítám