Hlavní obsah

Jak na příliš ambiciózní kolegyně

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní kolektiv v sobě ukrývá mnoho rozdílných povah a charakterů, které se buď vzájemně doplňují a utvoří spolu skvělý tým, nebo spolu začnou soupeřit. Pokud se tak děje v rámci firemní kultury, nemusí být zdravá soutěživost na překážku, spíše naopak. Problém nastává v okamžiku, kdy se na scéně objeví tzv. Hujer - příliš ambiciózní jedinec, který pro své povýšení nebo jen chvilkové místo na výsluní udělá cokoliv a použije k tomu i ne příliš týmových a slušných praktik.

Foto: Profimedia.cz

Pracovní kolektiv v sobě ukrývá mnoho rozdílných povah a charakterů.

Článek

„Ženy, které mají takové ambice, si tak většinou kompenzují nízké sebevědomí nebo nespokojenost v osobním a partnerském životě. To znamená, že se upnou na svoji vizi v oblasti práce a jdou si tvrdě za ní. Tím si dokazují, že jsou dobré a mají určitou hodnotu, avšak ve skrytu duše jsou často nešťastné,“ vysvětluje koučka Lenka Černá ze Školy pro ženy.cz a dodává: „Nemají totiž hodnotný a hlavně žensky jemný partnerský a rodinný život, ve svém jádru si nedůvěřují. Přehnané ambice jsou pouze nálepkou a určitou maskou, která je chrání před nepříjemnými myšlenkami.“

Mezi tvrdé kariéristky také často patří ženy, které měly dominantní rodiče, kteří je vedli k výsledkům. Mají tak naučené, že lásku od blízkých získají pouze tehdy, pokud budou úspěšné. Derou se tak dopředu jen proto, aby získaly obdiv a potřebné emoce od autorit.

Jak ustát takové soupeření

Být na pracovišti s přehnaně ambiciózní kariéristkou není úplně jednoduché, hlavně pokud jsme s ní v kontaktu každý den.

„Já osobně bych lidem doporučila co nejméně interakce s danou osobou. Pokud se stanu obětí její manipulace, volila bych aktivní přístup a manipulaci bych odvracela jasnou odpovědí, reakcí. Rozhodně bych se nekrčila a neschovávala, naopak bych jednala a byla v komunikaci aktivní. Pokud se mnou totiž druhý má tendenci manipulovat, je aktivní protiútok někdy lepší než nic neříkat,“ radí Lenka Černá.

Člověk se ale nesmí nechat příliš strhnout a měl by pokud možno držet na uzdě své emoce.

I v době příměří je zapotřebí si chránit soukromí a neříkat před nimi nic, co by v budoucnu mohlo být použito v boji s vámi. Podle personalistů jsou to právě tito lidé, jež klidně i osobní informace použijí proti jinému, jen aby dosáhli svého cíle.

„Další pomůckou je určité vypovídání se blízkému nebo kolegům, protože vědomé pojmenování problému a jeho vyslovení ústy vždy napomáhá od emočního kumulování v našich myšlenkách. Nebojte se tedy poprosit blízké o trpělivost a jen své pocity pojmenovat. Není ani zapotřebí dostat zpětnou vazbu od druhého, jen to ze sebe dostat,“ radí koučka.

Zkuste i vy ze střetu s takovou kolegyní získat pozitiva. Uvědomte si, že každý střet s rivalem vás může zdokonalit v asertivitě a vybičovat ještě k lepším výkonům. A nejde jen o přesvědčování nadřízených o vašich kvalitách, ale i o vaši vnitřní spokojenost z dobře vykonané práce a z případných úspěchů.

Reklama

Související témata:

Související články

Více než polovina žen po padesátce nemá práci

Najít v dnešní době práci po padesátce není vůbec jednoduché. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že v České republice žije celkem 1,1 miliónu žen ve...

Výběr článků

Načítám