Hlavní obsah

Miliónový byznys? Šaty zesnulých celebrit

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už kdysi byly tak drahé, že na ně běžný smrtelník – lépe řečeno smrtelnice – nemohl ani pomyslet. Ovšem dnes, často po mnoha desítkách let, se jejich ceny šplhají doslova do astronomických výšek. Řeč je o šatech, jež patřily hvězdám stříbrného plátna a známým osobnostem. Jejich róby se draží v přepočtu i za milióny korun. I když – ne vždy…

Foto: Profimedia.cz

Osobnost princezny Diany (vpravo) stále přitahuje.

Článek

Nejčerstvějším příkladem popularity, která se s lety jen „zhodnocuje“, se stala londýnská aukce desatera šatů britské princezny Diany: ty se nedávno vydražily za více než 800 tisíc liber (bezmála 24 miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Londýnská aukční síň Kerry Taylor letos vydražila desatero šatů princezny Diany za téměř 24 miliónů korun.

Největší zájem podle očekávání vzbudila tmavě modrá sametová róba, v níž si tehdejší žena prince Charlese zatancovala s americkým hercem Johnem Travoltou při návštěvě Bílého domu v roce 1985. Model nazvaný Victor Edelstein koupil jistý Brit v přepočtu za zhruba sedm miliónů korun.

K mání byly dále také orientem inspirované dlouhé šaty s kabátkem z Dianiny návštěvy Indie, blyštivé flitrové šaty v modré kovové barvě, v nichž matka princů Williama a Harryho, která zahynula při autonehodě v srpnu 1997 krátce po svých 36. narozeninách, zazářila v Austrálii, i dlouhé bílé šaty s růžovými blýskavými vzory z cesty do Brazílie.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Whitney Houstonová na večírku Cliva Davise.

I krásná americká zpěvačka Whitney Houstonová zemřela tragicky a předčasně. A hned poté, co byla loni v únoru ve věku 48 let nalezena mrtvá ve vaně v hotelu v Beverly Hills (utopila se a v krvi měla také kokain), vzrostl zájem i o předměty, které jí patřily.

Foto: Profimedia.cz

Perlami vyšívaný korzet a další róby americké zpěvačky Whitney Houstonové, která se loni utopila ve vaně, se prodaly za desetitisíce dolarů.

Dražba jejích oděvů a šperků loni v dubnu v Los Angeles vynesla přes 80 tisíc dolarů (asi 1,5 miliónu korun). Její perlami vyšívaný korzet se prodal za bezmála 19 tisíc dolarů (zhruba 370 tisíc korun) a šedivé sametové šaty, které na sobě umělkyně měla při večírku před udílením cen Grammy v roce 1996, se vydražily za více než 11 tisíc dolarů. Perlové náušnice – nosila je ve filmu Osobní strážce – a vesta ze stejného snímku si našly kupce za zhruba tři tisíce dolarů za každou věc.

U Taylorové táhly šperky

Ne každá aukce je však úspěšná. Za daleko méně, než se čekalo, se předloni překvapivě prodaly šaty slavné hollywoodské herečky Elizabeth Taylorové: vydražily se za „pouhých“ 2,6 miliónu dolarů (asi 50 miliónů korun). K nejdražším položkám patřila jedna z jejích večerních rób od Diora, která se prodala v přepočtu za téměř 7,2 miliónu korun.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Elizabeth Taylorová v roce 2007

Stříbrem zdobené brokátové šaty z roku 1968 s ladící kabelkou byly před dražbou odhadovány na 100 tisíce Kč, ale dramatické přihazování několika odhodlaných zájemců vyhnalo konečnou částku na více než sedmdesátinásobek. Zatímco však šaty herečky, jež v březnu 2011 ve věku 79 let podlehla srdečním potížím, až na výjimky moc netáhly, dražba jejích šperků trhala rekordy a konečná částka dosáhla 116 miliónů dolarů (2,3 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Náhrdelník s perlou ze 16. století, který Elizabeth Taylorové daroval její tehdejší manžel Richard Burton, lámal v aukci rekordy.

Vrcholem večera se stal náhrdelník s perlou ze 16. století nazvanou La Peregrina, jež patřila anglické královně Marii Tudorovně, doplněný rubíny, diamanty a perlami od Cartiera. Perlu v roce 1969 koupil herečce její tehdejší manžel Richard Burton za 37 tisíc dolarů a nechal ji zasadit do náhrdelníku. Aukční síň Christie’s čekala, že se šperk prodá za dva až tři milióny dolarů – nakonec jich vynesl 11,84 (233 miliónů korun), což je světový rekord pro šperk s perlou.

Rekordní Monroeová

Na dračku šly o několik měsíců dříve také legendární bílé šaty, v nichž hvězdná Marilyn Monroeová hrála ve filmu z roku 1955 Slaměný vdovec – vždyť také snímek nádherné Marilyn s vysoko poletující sukní v průvanu nad větrákem z podzemní dráhy patří doslova ke kultovním fotografiím posledních desetiletí. Není tedy divu, že se šaty v aukci v Los Angeles vydražily za téměř pět miliónů dolarů (asi 84 miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Proslulé bílé šaty, které měla na sobě Marilyn Monroeová ve filmu Slaměný vdovec, se vydražily v přepočtu za neuvěřitelných 84 miliónů korun.

Šlo o součást sbírky, kterou po desítky let dávala dohromady herečka Debbie Reynoldsová v (marné) naději, že se jí podaří z takových předmětů vybudovat muzeum. Když šaty po dvaceti minutách dramatického přihazování zakoupil neznámý kupec po telefonu, neubránila se dosavadní majitelka slzám.

Kupodivu za podstatně nižší částku než šaty Monroeové se v roce 2009 vydražily oděvy, klobouky a další věci neméně známé britské herečky a módní ikony Audrey Hepburnové: vše za více než 260 tisíc liber (asi 7,38 miliónu korun). Nejvyšší částka padla za černé koktejlové šaty návrháře Huberta de Givenchyho, které měla hvězda na sobě v roce 1966 v komedii Jak ukrást Venuši. Jejich cena se vyšplhala na 60 tisíc liber (asi 1,7 miliónu korun) a očekávanou nejvyšší nabídku tak překročila „jen“ třikrát.

Foto: Profimedia.cz

O šaty Audrey Hepburnové z filmu Prázdniny v Římě už takový zájem nebyl.

Na prodej byly i saténové svatební šaty v barvě slonové kosti, které vytvořily italské návrhářky sestry Fontanovy v roce 1952, když herečka natáčela na Apeninském poloostrově slavný snímek Prázdniny v Římě. Oděv si měla obléci na svou svatbu s Jamesem Hansonem, z té ale nakonec sešlo.

Foto: Profimedia.cz

Audrey Hepburnová ve snímku Snídaně u Tiffanyho.

„Chci, aby si je na svou svatbu oblékla nějaká jiná dívka, třeba někdo, kdo by si takové šaty nemohl nikdy dovolit, nejkrásnější chudá italská dívka, kterou se vám podaří najít,“ řekla pak Hepburnová návrhářkám. Nakonec je získala neznámá Amabile Altobellová, která se v nich provdala za svého milého – zemědělce.

„Měla jsem šťastné manželství, takže mi ty šaty přinesly štěstí,“ svěřila se po letech Italka. Dvojice zůstala celý život spolu a narodily se jí tři dcery a pět vnoučat. Což se o manželstvích hollywoodských hvězd často říct nedá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám