Hlavní obsah

Leonardo DiCaprio: Snažím se žít dle pravidel ochrany životního prostředí

Právo, Věra Míšková (Cannes)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký Gatsby – Velký Leo. Snad žádné médium na letošním canneském festivalu neopomnělo spojit titul zahajovacího filmu se jménem představitele jeho hlavní postavy Leonardem DiCapriem.

Foto: Profimedia.cz

Dokonalý oblek, perfektně střižené vousy a úsměv – to je dnešní Leonardo DiCaprio.

Článek

Osmatřicetiletý herec se jen skromně usmíval a velebil ty, kdo mu dali příležitost podat „oscarový“ výkon v jednom z nejočekávanějších filmů roku: Francise S. Fitzgeralda za jeho román, režiséra Baze Luhrmanna a všechny báječné kolegy.

Dávno pryč jsou doby, kdy nesmělý devatenáctiletý mladíček z Los Angeles přijel se svou německou babičkou na karlovarský festival, i časy, kdy jako hvězda Titaniku řádil na večírcích po celém světě, střídal modelky, pařil.

Za patnáct let Leonardo vyrostl v mimořádnou hereckou osobnost s bezchybným vystupováním, lehkým, leč srdečným úsměvem na tváři (když se zdraví s fanoušky) a vážným pohledem blankytných očí (když mluví s novináři).

Foto: WarnerBros

Jako Jay Gatsby ve filmové adaptaci slavného Fitzgeraldova románu Velký Gatsby aspiruje na další oscarovou nominaci. Stejně jako jeho partnerka Carey Mulliganová.

V Cannes se s médii – kromě tiskové konference – sešel v rozlehlých zahradách luxusního Hotelu du Cap. Ač lilo jako z konve, procházel v dokonale seriózním obleku od jednoho stanu ke druhému, a když mluvil, působil tak upřímně, až by člověk uvěřil, že ho nic nezajímá víc než odpovídat na leckdy již stokrát zodpovězené otázky.

Se smíchem ale odpověděl na tu, zda má v šatníku také tak působivé obleky jako Gatsby: „Růžový určitě ne! V mojí skříni je hodně námořnické, šedé a černé. Už nejsem takový blázen do košil, ale mám bezmála obsesi na saka, a přátelé i rodina se mi kvůli tomu smějí.“

Pak zvážněl při otázce, proč si myslí, že Velký Gatsby byl riskantní projekt: „Byla to obrovská výzva adaptovat tak proslulý román znovu, a já jsem nesmírně pyšný, že canneský festival ho vybral na zahájení. Stejně tak pro mě osobně to byl velký úkol. Snažil jsem se Gatsbyho představit jako člověka s nezměrnou energií, který pořád doufá, nikdy úplně nedospěl, je naprosto odtržený od reality, ale naděje, které vyzařuje, nás k němu přibližují.“

Milovník dinosaurů

Leonardo je jedináček, který se narodil 11. listopadu 1974 v Los Angeles původem německé mamince s ruskými kořeny a otci s italskými předky. Jméno dostal po Leonardu da Vincim a váže se k tomu historka: když si jeho těhotná matka v Itálii prohlížela da Vinciho obraz, poprvé ucítila v břiše pohyb. Bylo rozhodnuto. A dodnes, na rozdíl od všech ostatních, nikdy nemluví o Leovi, ale vždycky o Leonardovi.

Foto: Falcon

V Tarantinově Nespoutaném Djangovi (2012) hraje možná nejodpornější postavu své kariéry, krutého a cynického otrokáře.

Když byla na návštěvě v Karlových Varech, o dětství svého slavného syna mi řekla: „Od malička měl hrozně rád zvířata. Vždycky jsme jich měli doma spoustu, nejen psů a koček, ale i exotičtějších druhů, a vždycky se zajímal i o ty vyhynulé. Dinosaury miloval.“

Prý odtud pramení i jeho zájem o ekologii: „Když se nám po Titaniku doslova naruby převrátil náš do té doby klidný život, přemýšlel Leonardo, jak splatit společnosti dluh. Tehdy se rozhodl věnovat životnímu prostředí,“ tvrdí paní DiCapriová, která se s manželem rozvedla rok po Leonardově narození a syna vychovávala sama v nejchudší losangeleské čtvrti.

K zájmu o zvířata se přidaly i další, a díky nim brzy přispěl do rodinné pokladny: už jako chlapec vystupoval v reklamách a naučných filmech, postupně se začal objevovat v televizních seriálech a v roce 1991 byl obsazen poprvé do hlavní role v pokračování hororu Critters 3.

Foto: Bontonfilm

Titanic (1997) udělal z mladého herce světovou star. Se svou tehdejší filmovou partnerkou Kate Winsletovou se dodnes přátelí.

Průlom ovšem přinesl až film režiséra Lasse Hallstroma Co žere Gilberta Grapea, kde hrál mentálně postiženého bratra Johnnyho Deppa a který v roce 1994 představil na karlovarském festivalu. Dostal za něj také svou první oscarovou nominaci. Tu sice neproměnil, ale už o tři roky později obletěl svět Titanic a ceny přestaly být důležité: zrodila se star.

Králem mejdanů už nebudu

Ještě dnes Leonardo tvrdí, že závidí své partnerce z Titaniku a kamarádce Kate Winsletové, že dokázala daleko lépe než on zvládnout ten strmý start k nejzářivějším hvězdám, kam je oba tento velkofilm vynesl.

„Dokázala skloubit soukromí se slávou a s prací, vůbec se z toho nezbláznila. Je skvělá, nejlepší herečka této doby a navíc výborná kamarádka. Já jsem to odnesl víc. Co chcete, bylo mi dvacet, měl jsem v kapse milióny dolarů a žádná holka nebyla nedostupná. To s člověkem zamává. Taky jsem si to pak pořádně odskákal, když jsem po Pláži, od které všichni hodně čekali, slyšel a četl jen samou kritiku.“

Dokonce se stáhl z výsluní, a teprve po čase se vrátil, už jako někdo docela jiný. „Vím, jaké to je natočit komerčně úspěšný film, zažil jsem to na vlastní kůži a hodně jsem z toho vytěžil především v tom smyslu, že jsem pak dostával spousty nabídek na další práci. Své bouřlivé období mám ale naštěstí dávno za sebou a nepočítám s tím, že bych nějaký další Titanic ještě někdy natočil,“ tvrdí a vysvětluje: „Herectví je docela dřina, a život není tak dlouhý, abych ho marnil projekty, které mě nezajímají.“

Foto: WarnerBros

V akčním špionážním thrilleru Labyrint lží (2008) jako bývalý novinář pátrá v Jordánsku po vůdci al-Kajdá.

V dalších letech už jako charakterní a čím dál lepší herec natočil takové filmy jako Gangy v New Yorku, Skrytá identita, Letec, Krvavý diamant nebo Nouzový východ, kde se po deseti letech znovu sešel před kamerou s Kate Winsletovou. „Věděl jsem, že se dokážeme navzájem nakopnout k maximálnímu výkonu, a do takových věcí jdu vždycky rád,“ říká herec, pro kterého je jinak pro přijetí filmu hlavní zárukou jméno režiséra.

Obdivuje Stevena Spielberga, který ho obsadil do role chronického podvodníka ve filmu Chyť mě, když to dokážeš, dále Ridleyho Scotta, s nímž natočil Labyrint lží, a především Martina Scorseseho.

Opravdový kamarád

„Každý herec je rád, když může pracovat s Martym. My spolu točíme filmy už deset let a každá ta zkušenost je jiná. Byl bych zkrátka blázen, kdybych nevyužil každou možnost pracovat s nejlepším režisérem této doby,“ říká k mimořádně plodné spolupráci DiCaprio, jehož vztah ke Scorsesemu nekončí s natáčením.

Když režisér, u kterého hrál ve filmech Gangy v New Yorku, Letec, Skrytá identita a Prokletý ostrov, čekal s oscarovou nominací za Skrytou identitu na svou první (!) zlatou sošku, DiCaprio – ač sám má dodnes nominace tři, a žádného Oscara – ho veřejně podpořil nevídaným způsobem. V nejednom interview dokonce zdůraznil, že pokud akademie Scorsesemu tentokrát cenu neudělí, ztrapní se. Nestalo se, a Scorsese svého prvního Oscara za režii dostal – ačkoli Skrytá identita paradoxně určitě není jeho nejdůležitějším filmem.

Foto: Bioscop

Role Howarda Hughese ve filmu Letec (2004) režiséra Martina Scorseseho, kterého si herec nesmírně váží, mu vynesla jeho druhou oscarovou nominaci

„Leo Martyho obdivuje a udělal mu opravdu hotovou kampaň,“ řekla mi téhož roku na karlovarském setkání Scorseseho střihačka Thelma Schoonmakerová a dodala: „Přesto – když jsem si šla pro Oscara za střih Skryté identity a ještě jsem nevěděla, jestli bude odměněn i on, měla jsem hrozný strach, protože bych si připadala už opravdu hrozně trapně.“

DiCaprio se zkrátka k těm, které má rád a váží si jich, dokáže chovat jako opravdový kamarád. K jeho nejlepším přátelům patří už od dětství Tobey Maguire, který ve Velkém Gatsbym hraje druhou hlavní roli – vypravěče a spisovatele Nicka Carrawaye.

„Tobey je jako moje rodina,“ řekl DiCaprio v Cannes a dodal: „Dokonce si nemyslím, že bych do tohoto projektu vůbec vstoupil, kdyby se ho nezúčastnili zrovna Baz Luhrmann a Tobey. Baze znám od osmnácti let, kdy jsme točili Romea a Julii, s Tobeym jsme společně vyrůstali. Ještě dřív, než jsme začali hrát, jsme si přísahali, že k sobě budeme vždycky naprosto upřímní a nebudeme před sebou skrývat žádné strachy ani frustrace,“ vyznal se z přátelství herec.

Kdy je režisérem bůh

Globální oteplování a záchrana ekosystému jsou ovšem témata, která ho evidentně zajímají víc než jeho postavení filmové hvězdy. Však také koprodukoval dokument nazvaný The 11th Hour (Jedenáctá hodina), který varuje před katastrofou v důsledku ničení životního prostředí a zhostil se i role průvodce-moderátora.

„Když se točí hraný film, je režisér bůh. Když se točí dokument, bůh je režisérem,“ tvrdí naprosto vážně a o filmu říká: „V podstatě jsme jen nechali mluvit vědce a významné myslitele, a mým úkolem bylo klást jim otázky.“

Foto: Reuters

DiCaprio s přáteli na French Open

On sám se pyšní tím, že žije podle pravidel ochrany životního prostředí, byť ne na sto procent. „Mám auto s hybridním motorem, bydlím v pasívním domě, na střeše mám solární panely. Dodržuju většinu pravidel, tedy kromě toho, že nechodím do práce pěšky. A přiznávám bez mučení, že do Cannes jsem přiletěl letadlem. Ale jinak se snažím žít příkladně, jak to nejvíc jde,“ tvrdí herec, který si teď chce dát na čas od hraní pauzu.

„Dva roky jsem se ani na vteřinu nezastavil, natočil jsem tři filmy (Nespoutaný Django, Velký Gatsby a Vlk z Wall Street, který bude mít premiéru v listopadu – pozn. red.). Teď přišel čas, abych se zabýval sám sebou a také projekty kolem ochrany životního prostředí, které mě opravdu zajímají. Myslím, že i tak toho bude dost – relaxaci v podstatě nenávidím,“ přiznává herec, jehož vztahy s modelkami dlouhých nohou a zvučných jmen se zdají být zvolna již také minulostí. Ale kdo ví, tu pravou ženu DiCaprio stále hledá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám