Hlavní obsah

Ingredience pro zdravý a dlouhý život

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk by chtěl být zdravý, mít šťastný, plnohodnotný a hlavně dlouhý život. Mnozí ale často dělají věci, které s tímto přáním příliš nejdou ruku v ruce. Podle odborníků přitom není až tak složité dodržovat a praktikovat určité životní způsoby, abychom byli zdraví a žili poměrně dlouho.

Foto: Profimedia.cz

Pro zdravý a dlouhý život prý stačí dopřávat svému tělu ty správné ingredience.

Článek

Podle mnoha výzkumů existují jednoduché změny životního stylu, které mohou snížit riziko dřívějšího úmrtí, a to z různých důvodů, až o 80 %, a prodloužit život i o osm let.

A jaké změny to jsou? Nic překvapivého, většinu z toho mnozí znají, jen se tím neřídí. Patří sem cvičení, středomořská strava, příznivá tělesná váha a zákaz kouření, uvedl na svých stránkách server Cleo.

Zdravý styl prodlužuje život

Vědci z John’s Hopkins University v Baltimoru (Maryland) svá tvrzení podložili aktuálním průzkumem, kterého se zúčastnilo 6200 mužů a žen. Pro každého z nich připravili specifický životní styl ohodnocený body 0 (nejméně zdravý) až 4 (nejzdravější).

Dbalo se na konkrétní složení stravy, index tělesné hmotnosti jednotlivce (BMI), jednotlivé programy obsahovaly různé dávky intenzivního cvičení a někteří z dobrovolníků měli povoleno i kouřit.

„Všichni zúčastnění byli sledováni po dobu téměř osmi let (7,8 roku). U všech, kteří dodržovali nejzdravější stanovený styl (4), byla o 80 % nižší úmrtnost za celé sledované období v porovnání s účastníky dodržujícími méně zdravé praktiky,“ vysvětlil vedoucí studie Haitham Ahmed.

Kouření ukončilo výzkum

„Z porovnávání různých životních stylů a zlozvyků jsme zjistili, že naprosté omezení kouření hraje jednoznačně největší roli ve snižování rizika výskytu ischemické choroby srdeční a podílí se také na snižování celkové úmrtnosti,“ dodal hlavní autor studie Roger Blumenthal.

Vzhledem k tomu, že někteří ze zúčastněných byli těžcí kuřáci, byl u nich po nějaké době výzkum ukončen, protože bylo velmi neetické násilně jim zakazovat kouření, pokud takovou snahu sami neměli.

Co se týče stravy, je upřednostňován tzv. středomořský styl – využívání olivového oleje, dostatek ovoce a zeleniny, luštěnin a ořechů. Místo klasické soli je vhodnější ochucování bylinkami, je také doporučen snížený příjem červeného masa, naproti tomu je vhodné zvýšit konzumaci ryb a drůbeže, dvakrát týdně je povoleno červené víno.

Po fyzické stránce se doporučuje 30 minut středně zátěžového cvičení, nejlépe každý den.

Reklama

Související témata:

Související články

Zlozvyky mohou být zdraví prospěšné

Snad každý rodič odmalička nabádá své dítě, že některé věci se prostě nedělají, alespoň ne na veřejnosti. Taková doporučení si pak nejeden člověk s sebou nese...

Neplodnost je vždy problém páru

Pokud mají partneři problém s početím dítěte, chyba může být na obou stranách. Sterilita totiž není jen problémem jednotlivce, ale vždy páru. Podle statistik...

Výběr článků

Načítám