Hlavní obsah

Matky a dcery aneb Jak se pečou vztahy v rodině

Novinky, bok

Dobrý vztah mezi matkou a dcerou je přínosný v mnoha ohledech. Co všechno mohou matky své dcery naučit a naopak (třeba v rámci vaření), to je jeden z bodů, kterými se zabývá nový projekt s názvem Matky a dcery úspěšné autorky kuchařek Ivety Fabešové.

Foto: Profimedia.cz

Společné vaření je dobrou činností jak pro utužování vzájemných vztahů, tak pro výměnu kulinářských rad a zkušeností.

Článek

V českých kuchyních došlo za posledních dvacet let k významným změnám. Nejenže se rozšířila nabídka potravin, objevily se nové recepty a změnily se stravovací návyky, ale změnily se i ženy, které v kuchyních tvoří. Zatímco mladá generace kuchařek vaří ze sezónních dobrot, jejich maminky nedají dopustit na poctivé, léty prověřené postupy a střeží svoje triky.

Cílem projektu Matky a dcery je překlenout tento generační rozdíl a přivést matky a dcery společně do kuchyně k tvůrčímu pečení. Záštitu nad Matkami a dcerami převzala slavná česká cukrářka a autorka kuchařek Iveta Fabešová. Matky s dcerami spolu s Ivetou pečou recepty, které jsou moderní a tradiční zároveň.

Vzájemné sbližování u vaření

Dcery se mohou se svými matkami podělit o nové trendy v pečení a představit jim ingredience, které jsou u nich jako doma. Maminky mohou naopak dcerám předat svoje zkušenosti. Navíc mohou být takové "holčičí dýchánky" i vhodným časem k povídání, svěřování se či společné zábavě.

Koneckonců i slavný italský režisér Frederico Fellini říkal, že život je kombinací kouzla a těstovin, což potvrzuje i Adéla z Neděliště u Hradce Králové. Podle ní byste opravdu jen těžko hledali významnější kuchyni, než je ta italská. Na Apeninský poloostrov každoročně vyráží i ona se svou maminkou.

„Začala jsem si kupovat kuchařské knihy, které dnes zaplňují celou mojí knihovnu. Zatímco já dostávám k Vánocům ty nejlepší kuchařky, maminka zase učebnice a kurzy italštiny. Letos chci ale mamku překvapit a přihlásit se na italštinu,“ vysvětluje Adéla. Jako vzpomínku na Itálii si společně rády pečou například čokoládový dort, ozdobený nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami.

Paní Zdeňka měla odmalinka všechny děti u sebe v kuchyni – dva kluky a holčičku. Společně s nimi vařila i pekla. „Buchet musely být pokaždé nejméně tři pekáče a cukroví na Vánoce ještě víc. Připravila jsem těsta, děti dostaly vykrajovačky, a už se peklo. Bylo to někdy opravdu zvláštní cukroví, ale pro nás vždycky to nejlepší," svěřila se jedna z účastnic.

Nejzajímavější recepty, které se v rámci projektu matky s dcerami vytvoří, budou uveřejněny na internetu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám