Hlavní obsah

Bílá pleť byla znakem urozenosti

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto se blíží a titulní strany časopisů nás nabádají ke koupi nových letních modelů. Ať modelky na sobě mají plavky nebo šaty, či nabízejí například sluneční brýle, vždy mají krásnou sluncem opálenou pokožku. Je jedno, jestli odstínu hnědé dosáhly samoopalovacím krémem, nebo pobytem na sluníčku. Každá totiž chceme mít v létě opálenou pleť. Ale ne vždy bylo žádoucí mít jinou než alabastrově bílou pleť.

Foto: Profimedia.cz

Hlavně aby bylo sluníčko, které zahřeje a případně i opálí.

Článek

V různých kulturách a obdobích se obliba opálené kůže lišila. Od starověku až donedávna byly ceněny ženy s alabastrovou pletí. V antickém Římě dívky svou bledost zvýrazňovaly bílou křídou. V období renesance a alžbětinské éry používaly urozené dámy dokonce make-up s příměsí olova, které bělilo pokožku. Pro zvýraznění svého šlechtického původu si na tento „olověný make-up“ ženy často malovaly modré žíly, které měly značit jejich modrou krev.

Bílá kůže dnes

Zajímavostí jistě je, že na Západě bylo dokonce až do dvacátých let minulého století vnímáno opálení jako nežádoucí. Tmavě zbarvená kůže byla spojována s lidmi z nižších vrstev, kteří často pracovali venku – s vesničany nebo služebnými.

V asijských zemích lidé světlou kůži preferují i nadále, a to především u žen. Například v Číně, Japonsku, Indii a dalších asijských zemích je proto vysoká poptávka po krémech, které pokožku „vybělí“. V Indii se ale tento trend rozšířil i mezi muži – barva pleti se zde totiž pojí s příslušností ke kastě a tradičnímu rozdělením společnosti.

Může za to Coco Chanel

Za převratný lze označit rok 1923, kdy nastal převrat ve smýšlení o bronzové pleti jako znaku chudých. Může za to věhlasná návrhářka, která bořila trendy snad ve všem, na co si vzpomeneme, Coco Chanel. V tomto roce se totiž vrátila do Paříže z dovolené na Riviéře. A šokovala svým vzhledem. Její pleť totiž byla snědá. Coco se těšila velké publicitě, a když její novou odlišnost veřejnost přijala, zavedla tak nový trend.

Foto: Profimedia.cz

Coco Chanel

O tzv. „zdravém opálení“ však hovořili lékaři již na přelomu 19. a 20. století a své pacienty s kožními onemocněními lákali na kliniky, kde je vystavovali přímým slunečním paprskům.

Od poloviny 20. století se na trhu objevuje make-up, který měl pleti dodat opálený vzhled. V roce 1960 se začal prodávat revoluční samoopalovací krém. Je však nutné podotknout, že výsledná barva pleti nebyla bronzově snědá ale spíš pomerančově-oranžová.

Arabský svět preferuje bělostnou pleť

Zatímco stránky ženských časopisů v Evropě lákají ke koupi samoopalovacích krémů, jež mají zajistit bronzovou pleť i v zimě, v arabském světě je to právě naopak. Bílá pleť tu je znakem klasické krásy.

"Co je vzácné, to je drahé," vysvětlil Hasan Ahmad, profesor sociologie na Káhirské univerzitě. "A protože v Egyptě, stejně jako v ostatním arabském světě, je snědá pleť nejrozšířenější, dáváme přednost bílé pleti."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám