Hlavní obsah

Pierce Brosnan – nejšarmantnější Bond všech dob oslavil šedesátiny

Snad žádný jiný současný filmový herec nedokáže nosit smoking s takovou elegancí jako Ir Pierce Brosnan, jehož proslavila role agenta 007 Jamese Bonda. I díky této roli se stal idolem miliónů žen všech generací. Právě v těchto dnech oslavil tento šarmantní muž své šedesátiny.

Foto: Profimedia.cz

Pierce Brosnan

Článek

Brosnan se narodil v irské Droghedě, jeho otec rodinu opustil, když mu byl rok. O tři roky později se odstěhovala i matka a malý Pierce zůstal s babičkou v Irsku. S matkou se potkal až v 11 letech, po babiččině smrti. Oba pak žili na předměstí Londýna, kde Pierce vystudoval střední školu. Po škole pracoval například v reklamě a příležitostně i jako taxikář.

První herecké zkušenosti získal Brosnan v 16 letech s experimentální divadelní skupinou. V roce 1973 se zapsal na divadelní školu, kde tři roky studoval. Hrál v různých londýnských divadlech a především potkal australskou herečku Cassandru Harrisovou. Oba se do sebe zamilovali a v roce 1980 měli svatbu. Cassandra měla z prvního manželství dceru Charlotte a syna Christophera, které Brosnan později adoptoval. V roce 1983 se jim ještě narodil syn Sean. Brosnan považuje setkání s Cassandrou za přelom ve svém životě, podle něj má velkou zásluhu na tom, jaký se z něj stal člověk, herec a otec.

Před filmovou kamerou debutoval jako irský terorista v dramatu Dlouhý nebezpečný pátek (1979), větší příležitosti mu však nabídla televizní obrazovka. Kvůli herecké kariéře se v roce 1981 přestěhoval do Los Angeles a získal roli elegantního soukromého detektiva Remingtona Steela ve stejnojmenném televizním seriálu.

Foto: Profimedia.cz

Neodolatelný James Bond

Postava Remingtona Steela sice Brosnanovi vynesla popularitu, zároveň mu ale málem překazila životní šanci. V roce 1986 totiž musel kvůli exkluzivní smlouvě napoprvé odmítnout nabídku, která se prostě neodmítá – roli tajného agenta 007 Jamese Bonda. Sledovanost televizního seriálu přitom pomalu klesala a nakonec byl úplně zastaven.

Daleko horší rána osudu však čekala Brosnana v soukromém životě. V roce 1987 jeho žena zjistila, že má rakovinu, na kterou o čtyři roky později zemřela. Po její smrti se stáhl do ústraní a věnoval se malování obrazů. Ani na hereckou profesi však nezanevřel – hrál ve sci-fi Trávníkář (1992) a o rok později také v komediálním hitu Mrs. Doubtfire – táta v sukni.

Nejpřitažlivější muž světa

V roce 1995 dostal Brosnan druhou nabídku na roli Jamese Bonda a tentokrát mu nic nestálo v cestě. Film Zlaté oko sklidil komerční úspěch a Brosnana kladně přijali i skalní příznivci agenta 007. Irský herec totiž dodal Bondovi více šarmu a elegance, než měli jeho herečtí předchůdci, a ubral trochu na drsném vyznění tohoto slavného agenta ve službách Jejího Veličenstva.

Brosnana si v roli oblíbily zejména ženy, jejichž srdcím byl fešácký Bond asi nejblíže. Brosnanův sex appeal ocenil i časopis People, který ho v roce 2001 vyhlásil nejpřitažlivějším mužem světa.

Foto: Profimedia.cz

Agent OO7

Po Zlatém oku si zahrál ještě ve třech dalších pokračováních bondovské série a snímky Zítřek nikdy neumírá (1997), Jeden svět nestačí (1999) a Dnes neumírej (2002) byly komerčně úspěšné. Přestože podle svých slov chtěl postavu neohroženého agenta milujícího Martini ztvárnit celkem šestkrát, tvůrci ho v padesáti poslali do důchodu. Brosnan prý sám nakonec opustil roli s příjemným pocitem, že se celá generace seznámila s Bondem právě jeho prostřednictvím.

"Zároveň cítím od něho jisté osvobození. Jsou lidé, kteří ve vás vidí pro film spíše překážku, protože jste Bond," řekl. Jeho nástupce a aktuální představitel Bonda, britský herec Daniel Craig, ubral na eleganci a postavu ztělesnil s větší mírou chladnokrevnosti.

Foto: Profimedia.cz

S René Russovou v Aférách Thomase Crowna a jejich legendární věta -Budeme tančit nebo tančit?

Po Bondovi si Brosnan zahrál spolu s Meryl Streepovou ve filmové adaptaci muzikálu Mamma Mia! (2008), který byl postaven na slavných písních populární švédské skupiny ABBA. Kritiky ale příliš nenadchl, za herecký a pěvecký výkon ve vedlejší roli získal Brosnan filmovou anticenu Zlatá malina. Naopak, o dva roky později zazářil v ceněném politickém thrilleru Muž ve stínu režiséra Romana Polanského.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám