Hlavní obsah

Barvy dokážou velmi významně ovlivnit náladu

Novinky, das

Nejvíce pozornosti barvám věnujeme při obnovování šatníku, či když pořizujeme nové doplňky interiéru. Barvy totiž velmi výrazně ovlivňují lidskou psychiku. Některé mají zklidňující účinek, jiné naopak povzbuzují či aktivizují. Existují ale i barvy, jež dokážou podporovat agresivní chování nebo depresi. V tomto článku se budeme věnovat červené, oranžové a žluté.

Foto: Profimedia.cz

Letošním módním trendům vévodí neonky.

Článek

Barvy jsou různé formy bílého světla sjednocujícího v sobě všech sedm barev duhy: červenou, oranžovou, žlutou, modrou, zelenou, indigo a fialovou.

Každá z barev barevného spektra odpovídá určité náladě a charakteru. To, po jaké barvě či odstínu sáhneme, tak dokáže o člověku mnohé říci. Zatímco otevření a přátelští lidé mají rádi veselé jásavé barvy, uzavření do sebe a samotáři často sahají po tmavších barvách a odstínech.

Tajemství červené

Červená vždy vynikala, byla barvou královskou, slavnostní i liturgickou. Vedle toho symbolizuje i erotiku, lásku a změnu. Díky své výraznosti se často používá v případech, kdy je nám sdělována důležitá informace, stačí si jen vzpomenout na dopravní značku STOP či panáčka na semaforu přikazujícího stát. Červená je také výrazem aktivity, životní síly a energie. Je barvou vášně, vůle a dodává odvahu a vitalitu. Vedle svého pozitivního náboje však povzbuzuje i emoce negativní, jako je například agrese.

„Červenou řadíme primárně mezi barvy teplé, ovšem některé její odstíny, například jemně malinová, mohou působit i chladněji,“ vysvětluje Miroslava Plánková ze společnosti AkzoNobel, výrobce prémiových barev Dulux.

Foto: archív firem

Červená dodá energii a emoce každému interiéru

Silnou, intenzivní červeň bychom neměli používat na velké plochy, doporučuje se spíše jako dekorace či doplněk. Pro širší využití jsou vhodné jemnější a něžnější tóny lososové a červánkové růžové.

„Červené odstíny se skvěle hodí do předsíně, podle čínského učení feng-šuej by se totiž měly používat při vstupu do obydlí,“ konstatuje expertka na barvy Miroslava Plánková. Červená je dále vhodná do koupelen, obývacích pokojů i kuchyní a jídelen. Naopak se ve větší míře nedoporučuje do ložnic či dětských pokojů, protože rozhodně nepůsobí uklidňujícím dojmem.

Letos jsou hitem tóny žhavé Andalusie, tedy země vášnivého flamenca, zemitého vína a chilli. „V letošní paletě barev hraje klíčovou roli přitažlivá, načervenalá teplá růžová – nespoutaný odstín, který se přirozeně pojí s obdobnými malířskými barvami, jako je nefritová zeleň, máslová žluť či velmi světlý mátový odstín,“ dodává expertka.

Foto: Dulux

Červená

Kombinace s červenou

Možností je několik. Chceme-li zvolit tón v tónu, pak se skvěle doplňují akcenty světle malinové s jasnějšími odstíny třešní s přechodem až do rudofialové. „Ač se to na první pohled nemusí zdát, červená si skvěle rozumí i s kontrastními barvami, jako je jasně žlutá, zelená či modrá. Jedná se však opravdu o velmi intenzivní kombinace, proto všeho s mírou,“ radí Plánková. Tlumená červená je pak ideální ke kombinování s jinými pastelovými tóny – krémově béžovou, světle fialovou, jemně tyrkysovou, zelenkavou či vanilkově žlutou.

Foto: Yankee Candle
Oranžová vzbuzuje zvědavost a chuť po dobrodružství

Oranžová je barvou radosti, života a optimismu, i z tohoto důvodu byla oblíbenou barvou hippies v 60. a 70. letech. Ve světě dále označuje hinduismus a je národní barvou Nizozemska. Všeobecně vyzařuje elán a mládí, podporuje dobrou komunikaci, vzbuzuje zvědavost a chuť po dobrodružství. Je dominantní, poutavá a nepřehlédnutelná. Pokud je jí moc nebo je použita nevhodně, může až zneklidňovat.

Foto: Lindex

Oranžová v interiéru

„Oranžová dokáže interiér skutečně rozzářit, dodat mu domácí pohodu a teplo,“ vysvětluje Miroslava Plánková. Skvěle se hodí pro bytové doplňky a barevné kombinace. Prostor proteplí a vnese do něj optimismus. Této barvě vyhovuje decentní zacházení, stačí jen několik doplňků v jejích odstínech a místnost hned vypadá veseleji. Naopak její přemíra může způsobovat nervozitu a bránit odpočinku.

Oranžová je otevřená i zajímavým barevným kombinacím, není třeba ji spojovat jen s teplými tóny – je v ní tolik energie, že výborně doplňuje i chladné barvy. Pokud chceme použít oranžovou na větší plochy či společenské prostory, je nutné zvolit jemnější tóny.

„Velký pozor si dejte na český nešvar, takzvanou univerzální meruňkovou, kterou máme tendenci nahrazovat mnohé jiné barvy. Oranžová má mnoho jiných odstínů, proto si vybírejte raději z jasných sytých odstínů a interiér pak rozhodně nebude tuctový,“ radí odbornice. Sytější odstíny se skvěle hodí do prostorů koupelen a kuchyní, kde probouzí dobrou náladu a podvědomě zvedají teplotu.

Letos oranžovou symbolizuje Tibet – tajemní mniši s oranžovými rouchy a mystické vrcholy velehor v západu slunce. „Trendy oranžové barvy jsou dynamické, žhnoucí, silné a dodávají pocit energie. Temnější odstíny se blíží spíše čokoládové než kávové, světlejší odstíny se pak pohybují od inspirace korálem až po ostrou broskvovou barvu. Klíčovou barvou je elektrizující odstín, který vydařeně kombinuje dynamiku oranžové s jemností a hřejivostí korálu,“ doplňuje expertka na barvy Miroslava Plánková.

Foto: Dulux

Oranžová

Kombinace s oranžovou

Chceme-li využít tón v tónu, pak je ideální kombinace jemných odstínů broskve nebo zázvorového čaje s barvou písku, šafránu nebo i zlatými tóny. Kontrast vytvoří sytě oranžová s tyrkysovou, ostře růžovou, trávově zelenou, švestkově modrou či zářivě fialovou.

„Obecně lze říci, že výraznou oranžovou můžeme kombinovat s teplými tóny – okrovou, sytě béžovou, cihlově červenou, teple fialkovou, ale i s tóny chladnějšími, např. s ocelově šedou, modrou či chladně zelenou,“ podotýká Miroslava Plánková. Tlumené oranžové pak sluší všechny pastelové tóny.

Foto: Marks & Spencer
Žlutá je barva slunce

Žlutá vyzařuje intenzivní, silnou energii, kterou potřebujeme k životu. Se žlutou se cítíme svobodní a plní elánu, chladnější tóny pak vyvolávají pocit něhy a svěžesti. Je také symbolem zlata, bohatství, moci a luxusu.

Žlutá barva se ale i vyskytuje všude tam, kde se něco děje nebo hrozí nebezpečí. V přírodě je to typicky ve spojení s černou, vzpomeňme na zbarvení včel či vos. Ale i lidská společnost se žlutou naučila vyjadřovat varování – žlutá karta ve fotbale, dočasná signalizace na silnici či třeba žlutočerné pruhy na okrajích schodů.

Foto: Takko

Žlutá

Žlutá v interiéru

„Žlutou obecně řadíme spíše mezi teplé barvy, ale najdeme i její chladné odstíny, třeba jemně vanilkovou či ostře citrónovou. O to větší je pak její využití v kombinaci s ostatními barvami,“ vysvětluje Plánková.

Žlutá obecně interiér projasní, podvědomě zvýší teplotu a dodá mu světlo a energii. Díky svému působení také opticky zvětšuje malé prostory. Na rozdíl od mnoha jiných barev ji můžeme bez obav použít i na větší plochy.

„Pokud použijeme jemně tónovaný podklad, můžeme si dovolit výrazné dekorace v teplých i studených tónech. Ale pozor, když koncipujeme barevné kombinace. Je vždycky dobré si je vyzkoušet, a to jak za denního, tak i za umělého osvětlení, abychom si byli jisti, že místnost bude vždycky barevně vyznívat tak, jak jsme si přáli,“ radí expertka na barvy.

Nejnovější trendy směřují k odstínům připomínajícím tmel, v nichž se žlutá a limetková setkává s šedou. Na druhé, výraznější straně palety jsou barvy citronových bonbónů a teplé máslové odstíny. Klíčovou žlutou barvou pro tento rok je příjemná hořčicově žlutá s lehkým nádechem olivové a je stejně tak zklidňující jako výjimečná.

Žlutá zvětšuje a prosvětluje prostor, proto se hodí do všech tmavých míst, chodeb a malých pokojů včetně koupelen.

Foto: Dulux

Žlutá

Kombinace se žlutou

Pro žlutou se kombinace tón v tónu hodí úplně ideálně. Tlumená teplá bude působit teple a měkce v kombinaci s odstíny zlatavé, kari, meruněk, broskví, písku, terakoty či medu. Pro tento způsob kombinace se pro svoji intenzitu nehodí citrónová žlutá či barva zralého ananasu. Hledáme-li kontrast, nalezneme ho ve spojení žluté s levandulově či švestkově fialovou nebo s různými odstíny modré. Naopak optimální nemusí být kombinace s některými odstíny zelené.

„Sytá žlutá krásně působí s indigovou modří, vínově červenou či se sytě hnědou. Je však třeba mít na paměti, že se jedná o velmi výrazné kombinace, které se hodí spíše na zpestření menších ploch,“ připomíná Miroslava Plánková. Tlumená žlutá si pak rozumí se světle tyrkysovou, jemně čokoládovou, světle malinovou či lila fialovou. Tyto kombinace zaručí klid a pocit pohody.

Foto: New Yorker

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám