Hlavní obsah

Penélope Cruzová: Mateřství mi dalo strašně moc i jako herečce

Právo, Jana Rovenská

Populární španělská herečka a maminka dvouletého syna Leonarda potvrdila, že je znovu těhotná. Druhého potomka čeká oscarová Penélope Cruzová se svým stejně slavným manželem, španělským hercem Javierem Bardemem, v létě.

Foto: Profimedia.cz

Podle režisérů i obdivovatelů má všech pět pé. Je pěkná, sexy, inteligentní, talentovaná a pracovitá.

Článek

„Po dítěti jsem zoufale toužila, málem jsem přestávala doufat, že ho kdy budu mít, dokonce jsem přemýšlela o adopci. Teď jsem neskonale šťastná. Je to stejně vzrušující pocit jako před dvěma roky, než se mi narodil Leo. Mateřství mi dalo strašně moc i jako herečce,“ svěřuje se osmatřicetiletá Penélope, která září v romantickém dramatu Příběh mého syna.

A proč tento film? „Úplně mě dostal. Celý příběh Gemmy o snaze získat potomka klidně i neobvyklými prostředky je totiž vylíčen naprosto upřímně, navíc je znásobený hrůzami války, ve kterých se rodil. A právě potom, co jsem sama bezprostředně dala život vytouženému dítěti a v bolestech ho porodila, jsem cítila daleko hlouběji, co Gemma postrádá. Právě díky tomu jsem ji mohla zahrát s takovým nasazením,“ vysvětluje rodačka z Madridu a s úsměvem dodává, že mateřství u ní potřebovalo i správného muže.

Foto: Aerofilm

V romantickém snímku Vicky Cristina Barcelona (2008) ve skvostném triu s Javierem Bardemem a Penélope Cruzovou.

Pravda je, že Hollywoodem opěvovaná Španělka na toho pravého čekala poměrně dlouho, i přesto, že nabídek měla habaděj.

A i když Penélope dlouho tvrdila, že její vztahy nikdy nevznikaly při natáčení, její dvě předešlé velké lásky - Tom Cruise z Vanilkového nebe (2001) a Matthew McConaughey ze Sahary (2005) - svědčí o opaku. Nakonec stejné to bylo i při natáčení s Javierem Bardemem v rozpustilé Allenově komedii Vicky Cristina Barcelona (2008). Právě tam, kde zahrála na Oscara jeho nezkrotnou exmanželku Mariu Elenu, se do svého o čtyři roky staršího rodáka zamilovala.

Bylo to vzájemné a tentokrát to vyšlo se vším všudy. „V Penélope jsem našel spřízněnou duši a důvěrného přítele. Jsem šťastně ženat. Děkuji komukoli, kdo to tam nahoře zařídil, že jsem milovaný,“ prohlásil pyšně Javier, který získal Oscara za drama Tahle země není pro starý (2008).

Přitom se znají už od roku 1992, kdy se sešli při natáčení romantického dramatu Šunka, šunka. Jak je možné, že jim sblížení trvalo tak dlouho? „Věděli jsme o sobě celou tu dobu, ale míjeli jsme se, dohromady nás dal až po letech Woody.

Škoda že ji neznal Picasso, jistě by ji s láskou portrétoval.
módní návrhář Ralph Lauren

V té době jsme už oba měli několik vztahů za sebou a hodně jsme se sblížili. Myslím, že Javier mě dostal hlavně tím, že se vůbec nebojí vyjádřit emoce, ztělesňuje pro mě všechno, co je i mně blízké, je to prostě Španěl - stejně jako já - každým coulem,“ vysvětluje Penélope. Talentovaná Španělka s dětsky kulatýma očima, velkými ústy a smyslnými rty ale nedovedla okouzlit jen své kolegy. Nadšeni z ní jsou i návrháři a režiséři. Přirovnávají ji k čokoládovému koktejlu se šlehačkou, kterému se těžko odolá.

„Škoda že ji neznal Picasso, jistě by ji s láskou portrétoval,“ prohlásil před lety dnes už mrtvý módní návrhář Ralph Lauren, který na jejím obličeji postavil první reklamní kampaň. Alan Poul, producent filmu Chilli, sex a samba, ve kterém Penélope dostala první titulní roli, zase tvrdí: „Je schopná zastavit dopravu, každý na ni doslova zírá. Její oči jsou tak záhadné. Vždycky jsem měl pocit, jako by se mi dívala až na dno duše.“

Cameron Crowe, který ji režíroval ve Vanilkovém nebi (2001), graduje: „Má schopnost zapálit oheň mezi jakýmkoli objektem, který se hýbe. Když se na ni díváte, nevíte, kdy přestat, ani kdy vypnout kameru.“ Básní o ní i režisér Kokainu (2001) Ted Demme: „Vůbec se na roli nehodila. Najal jsem ji jen proto, že je tak nádherná. Její šarm ale není jen v kráse. Má totiž i neuvěřitelný smysl pro humor, což svědčí o její inteligenci.“

Foto: Reuters

Johnny Depp a Penélope Cruzová

Po natočení komedie Vicky Cristina Barcelona se k nim přidal i režisér Woody Allen. „Penélope má prostě všechno. Je nejen půvabná a sexy, ale hlavně je to nesmírně talentovaná herečka, pro kterou neexistuje nic, co by v roli nezvládla.“

Ona sama si zakládá na tom, že je Španělka a navíc narozená v Býku. „Jsem tedy jako většina z nich stejně tvrdohlavá. Říkám lidem pravdu, což mě někdy vehnalo do situací, se kterými jsem si nevěděla rady. Ale učím se a oni si už na mě také nejspíš zvykli,“ dodává Penélope s úsměvem a vrací se ještě k filmu Příběh mého syna (2012).

„Mám s ním spojené momenty, na které v životě nezapomenu. V té době jsem totiž ještě kojila Lea a miminka, která tam byla se mnou, to cítila a chtěla pít. Já jsem jim ale mléko dát nemohla, protože jsem hrála ženu, která neporodila. Něco takového se nemůžete naučit, to si prostě musíte prožít. Proto Gemma zůstane jednou z nejsilnějších rolí v mém kariérním životě vůbec. Díky ní se ze mě stala i náročnější herečka. Další role si budu už hodně vybírat,“ konstatuje Penélope Cruzová.

Reklama

Související témata:

Související články

Salma Hayeková: Můj život s miliardářem

Ve svých šestačtyřiceti stále okouzlující a bohatá Mexičanka Salma Hayeková už nějaký čas vyhrožuje, že s filmem končí. Její rozhodnutí na poslední chvíli...

Výběr článků

Načítám