Hlavní obsah

Jak UV záření působí na DNA v buňkách naší pleti

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokaždé, když naši pleť přespříliš vystavíme slunci, dochází k poškození její DNA a následně k předčasnému stárnutí. Nadměrné slunění může končit i rakovinou kůže.

Foto: Profimedia.cz

Tělo dokáže obnovit poškození DNA způsobené UV paprsky během jednoho pobytu na slunci jen do určité míry.

Článek

Dermatologové pohlížejí na UV záření z pohledu rozdílných negativních účinků UVA a UVB paprsků. UVA paprsky působí v průběhu celého roku a pronikají do hlubších vrstev pleti. Mohou tedy za předčasné stárnutí pleti, ale i sluneční alergie.

UVB paprsky oproti tomu nepronikají tak hluboko, mají však na svědomí akutní poškození pleti, a to její spálení. Jsou také hlavní příčinou poškození buněčné DNA, jež může vést k rakovině kůže.

"Díky své vysoké energii může UVB záření pronikat přes povrch pleti a způsobovat její poškození. Akutní spálení pleti je jen jedním z důsledků. Toto záření může také přímo poškozovat naši DNA a to tak, že štěpí její strukturu," vysvětluje berlínský profesor dermatologie Berthold Rzany a dodává:

"UV paprsky v podstatě přeříznou vlákno DNA, a pokud nedojde k úplnému zacelení vlákna, vzniká riziko rakoviny kůže."

Jaké množství slunečního záření je ještě pro pleť neškodné?

Abychom zjistili, kdy dochází k překročení pozitivního působení UV záření a pravděpodobnému vzniku poškození DNA, stanovují vědci tzv. minimální erythemální dávku (MED). MED závisí na kožním typu konkrétní osoby a udává délku času, po kterou může jeho pleť být vystavena slunci, aniž by došlo k jejímu poškození nebo spálení.

Vědci odhadují, že naše tělo dokáže obnovit poškození DNA způsobené UV paprsky během jednoho pobytu na slunci jen do určité míry, přesněji maximálně 60 % individuální MED. Pokud například něčí pleť začne lehce rudnout po 100 minutách pobytu na slunci, dosáhne tento jedinec své hodnoty MED po 60 minutách pobytu na slunci - již dlouho před tím, než ve skutečnosti uvidí a ucítí spálení a obvykle se díky tomuto viditelnému varování přesune do stínu. Tento výpočet však platí pouze v případě, že jste se slunci nevystavovali předchozí den.

Foto: Eucerin

Sluneční ochrana pro pleť obličeje by měla obsahovat nejen UV filtry, ale i látky chránící DNA pleti.

Účet, na který byste neměli spořit

Měli bychom si uvědomit, že rozsah poškození vlivem slunce nemusí být viditelný řadu let, pokud ne desetiletí, a to i pokud byl pobyt na slunci jen krátkodobý.

Dlouhodobé projevy poškození vlivem UV paprsků pak vznikají jako nezvratná řetězová reakce, neboť takto poškozená pleť je méně odolná vůči další UV zátěži než pleť neporušená. Představa, že "dnes jsem se sice opalovala, ale nespálila jsem se, takže je vše v pořádku", je špatná.

"Každý máme jakýsi osobní sluneční účet. Na rozdíl od bankovního účtu však není dobré do něj příliš přidávat," vysvětluje profesor Rzany a dodává: "Pokud si na svůj sluneční účet naspoříte příliš, zvyšujete riziko předčasného stárnutí pleti a také ohrožení rakovinou kůže."

Známkou poškození vlivem UV, kterou rozpoznají i laici, je "lentigo solaris", drobné hnědé pigmentové skvrny, které se objevují na pleti poškozené slunečním zářením, a to zejména u jedinců se světlou pletí. "Běžně se jim také říká "sluneční skvrny", dodává Rzany. "Čím více jich máte, tím rozsáhlejší je poškození vaší pleti."

Foto

Reklama

Související témata:

Související články

Nebezpečná pigmentová znaménka

Každým rokem roste počet nemocných s rakovinou kůže. Z velké části za to může úbytek ozónové vrstvy v atmosféře a pak také špatný životní styl. V rámci...

Výběr článků

Načítám