Hlavní obsah

Catherine Zeta-Jonesová: Za všechno v životě se platí

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární Velšanka musela být v době, kdy prožívala se svým manželem Michaelem Douglasem boj se zákeřnou rakovinou hrdla, velmi statečná. Po neskutečném stresu se u ní ale dostavily deprese a musela se sama začít léčit. Vše už je naštěstí zažehnáno a Catherine Zeta-Jonesová je zpět na stříbrném plátně.

Foto: Profimedia.cz

Letošní udílení Oscarů si s manželem Michaelem Douglasem užili už jako znovuzrození.

Článek

Ve vynikajícím psychothrilleru Stevena Soderbergha Vedlejší účinky dokonce hraje psychiatričku. „Zahrát si tuto komplikovanou roli mě lákalo hned ze dvou důvodů. Není to tak dávno, co jsem byla sama jako manio-depresivní pacientka závislá na názoru psychiatrů, a moc dobře vím, jak důležité je včasné určení diagnózy a správný způsob léčení,“ vysvětluje Catherine.

„Druhý důvod byl lékařský titul. Nikdy jsem totiž nechodila na vysokou, maminka ze mě ale vždycky chtěla mít doktorku. Tím, že mě Steven obsadil do role psychiatričky Victorie Siebertové s titulem M.D. (doktor medicíny), splnil vlastně mé mamince velký sen,“ usmívá se herečka. Nadšená je i ze svého dalšího nového filmu, krimithrilleru Zlomené město.

Foto: Bontonfilm

V krimi Zlomené město (premiéra 25. 4.) hraje manželku starosty v podání Russella Crowea.

„Možnost zahrát si v trojlístku s takovými herci, jako jsou Russell Crowe a Mark Wahlberg, mi velice zalichotila. Říkala jsem si, že ještě nejsem na odpis,“ směje se skvěle vypadající třiačtyřicátnice. „Navíc si libuji v rolích žen středního věku, kterým už mohu dodat mnohé z vlastních bohatých zkušeností. Taky mi vůbec nevadí, že to jsou převážně vedlejší, menší role, těch hlavních jsem si už užila dost,“ konstatuje herečka, oscarová za roli vražedkyně Velmy Kellyové v muzikálovém Chicagu (2002).

Dnes už si málokdo vzpomene, kdo Catherine Zetu pro Hollywood objevil. Nebyl to nikdo jiný než geniální Steven Spielberg, který ji viděl v roce 1996 v televizním filmu Titanic a nechal se slyšet, že „tuhle herečku určitě stojí za to z potápějící lodě zachránit“.

Foto: Jean-Paul Pelissier , Reuters

Režisér Steven Spielberg v Cannes

Hned nato ji doporučil novozélandskému režiséru Martinu Campbellovi pro hlavní roli v dobrodružném snímku Zorro: Tajemná tvář (1998) vedle Antonia Banderase a Anthonyho Hopkinse. Tam už Catherine okouzlila diváky na celém světě včetně budoucího manžela Michaela Douglase. „Za roli Eleny taky budu do smrti vděčná. Naštěstí jsem nezklamala a dokonale jsem zvládla i šermování, asi proto, že jsem byla v minulém životě nejspíš tanečnicí a šerm je ve své podstatě tanec,“ vzpomíná Catherine.

„Při natáčení Zorra jsem se zdokonalila i v jízdě na koni, a když ne ve španělštině, tak mě alespoň naučili španělský přízvuk,“ vzpomíná dnes s úsměvem rodačka z malé rybářské vesnice nedaleko města Swansea ve Walesu, kde už v osmi letech vyhrála místní hudební soutěž talentů.

Foto: WarnerBros

Úspěšnou šéfkuchařku si zahrála v romantické komedii Koření života. Na snímku s Aaronem Eckhartem.

Ve Velké Británii o jejím talentu věděli od chvíle, kdy v jedenácti letech debutovala v londýnském West Endu a ve dvanácti vyhrála britské mistrovství ve stepu. Za hvězdu pak byla od roku 1991, kdy hrála v populárním komediálním seriálu The Darling Buds of May.

Od Zorra byla už herečkou světového formátu. Podle odborníků na krásu je stále jednou z nejvíce sexy žen v Hollywoodu. Její atraktivní vzhled s havraními vlasy, sexy akcent, nádherná postava a to vše spojené s inteligencí vytvořily neobyčejnou ukázku podivuhodného pokušení. Ostatně stačí si připomenout, jak se Catherine plazí pod dráty v thrilleru Past, a upřímně řečeno, může být něco víc sexy?

Michael obrátil celý můj život naruby, ale v tom nejlepším smyslu slova.

Od roku 2000 po svatbě s Michaelem Douglasem pak patřili mezi nejslavnější dvojice Hollywoodu. „Nikdy ale nezapomenu na jedno z našich prvních rande. Michael totiž nevěřil, že umím stepovat, a požádal mě, abych mu to předvedla. Bylo to u něho v koupelně, abych mu neponičila nově položené dřevěné podlahy v pokojích,“ směje se.

Když v roce 2000 porodila jejich první dítě, dnes už dvanáctiletého syna Dylana, obyvatelé její rodné Swansea vyvěsili na všech budovách velšské vlajky a připíjeli si na ni šampaňským. Tři roky nato přišla na svět dcera Carys. Catherine Zeta-Jonesová byla šťastná.

Foto: Bontonfilm

V thrilleru Vedlejší účinky léčí v roli psychiatričky Victorie Siebertové pacientku s depresemi.

Tehdy se nechala slyšet: „Nikdy jsem si nemyslela, že můj život bude někdy tak vyvážený jako právě teď. Michael ho obrátil celý naruby, ale v tom nejlepším smyslu slova. Nepřestala jsem mít ambice, kariéra pro mě vždycky moc znamenala, ale daleko důležitější je moje rodina. Všechno ostatní je jen něco příjemného navíc.“

Na tom se nic nezměnilo ani po roce 2010, kdy jí život s Michaelem předvedl i tu obrácenou stranu mince. „Jako dnes slyším Michaela, jak v té době dost často opakoval, že toho štěstí máme tolik, že má až strach, že se něco z toho pokazí. A stalo se.“

Víte, že…

  • Je hrdá na své předky. Na svatbě jí zpíval tradiční velšský sbor, její svatební prsten z velšského města Aberystwyth má keltský motiv.
  • Svým rodičům nechala postavit poblíž rodného Swansea nový dům za dva milióny dolarů.
  • V roce 2010 byla spolu s jezdcem Formule 1 Davidem Coulthardem mezi osobnostmi, kterým královna Alžběta udělila prestižní Řád britského impéria.
  • S manželem vlastní byty v Los Angeles, New Yorku, rezidence na Mallorce, v Aspenu a na Bermudách, odkud pochází rodina Douglasovy matky. 
  • S manželem jsou oba náruživí hráči golfu. 
  • Od roku 2011, kdy se manžel vyléčil z rakoviny, se snaží přestat kouřit a používá jen elektronické cigarety.

„Když ale rodina drží pohromadě, dá se řešit i to nejhorší. Jen jsme si potvrdili, jak pravdivé je přísloví, že za všechno v životě se platí,“ přiznává o tvrdou životní zkušenost bohatší Catherine Zeta-Jonesová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám