Hlavní obsah

Když se z plastik stane posedlost

Právo, Tomáš Loskot

Být krásný, svěží a sexy je doslova kultem a posedlostí dnešní doby. A lidé jsou kvůli tomu často ochotni podstoupit téměř cokoli. Jen ve Spojených státech se loni nechalo operativně zkrášlit okolo 14 miliónů lidí. Ne vždy to však vyjde…

Článek

„Nejsem žádný velký fanda plastických operací, ale když to někomu pomůže psychicky, prosím,“ říká muž, který do toho má rozhodně co mluvit, módní car Karl Lagerfeld. Nikoho nejmenoval, ale opatrně dodává: „Veřejnosti se většinou ukazují jen ty, které se podařily. Jsou ale bohužel i takové, po nichž žena vypadá, jako by prošla automyčkou a pak ji špatně sešili.“

Zatímco módní guru byl diplomaticky neadresný, módní magazíny si absolventy zkrášlování z řad celebrit berou nemilosrdně na paškál. Za nejvíc odstrašující případ plastikové mánie označují americkou společenskou hvězdu Jocelyn Wildensteinovou (73).

Foto: ČTK/AP

Snem Jocelyn Wildensteinové bylo vypadat jako mladá tygřice. Na snímku s návrhářem Lloydem Kleinem.

Ta dobrovolně prodělala několik stovek zákroků, do nichž investovala v přepočtu 70 miliónů korun. Nechala si doslova „přebrousit“ obličej, prodělala drastické operace měnící tvar očí a nechala si vbodnout spoustu kolagenových injekcí do rtů, tváří a brady. Výsledek? Od zdrženlivého konstatování „velmi nepřirozený vzhled“ až po bulvární „opelichaný tygr z cirkusu“.

Tvrdě to schytává také Lagerfeldova kolegyně, módní návrhářka Donatella Versace (58), která je rovněž typickým příkladem člověka posedlého touhou zvrátit nezvratný běh života. Když ji před časem paparazzi vyfotili v plavkách na jedné karibské pláži, pohled na její vyzáblé a plastikami ztrápené tělo vysušené chytáním bronzu na plážích i v soláriích vyvolal nejen soucit, ale i bulvární prvenství v kategorii Nejděsivější celebrita.

„Stačí se podívat na některé hvězdy amerických reality show či Donatellu Versace, které prostě vypadají jako pokřivené verze Barbie,“ napsal k pokusům omládnout pod nožem chirurgů server Palatinate.

Foto: Profimedia.cz

Na počátku 90. let minulého století Tori Spellingovou proslavil seriál Beverly Hills 90210. Dnes ale její tvář po sérii botoxů postrádá mimiku a nevyvedla se ani plastika prsou.

K nepovedené barbíně přirovnávají společenské magazíny také bývalou hvězdu seriálu Beverly Hills 90210 Tori Spellingovou (39). Do ní se trefují kvůli zpackanému zpevnění prsou a údajně přehnaným dávkám botoxu do lící, po nichž její tváře postrádají mimiku. Botox totiž sice vyhlazuje vrásky, ale také znehybňuje svaly na obličeji.

Chtěla být stále jako Miss

Na posedlost vzhledem a strach ze stárnutí doplatila slavná modelka, Miss Argentiny 1994 Solange Magnanová. Od jejího trimfu uplynulo už 15 let, když se 38letá krasavice v roce 2009 rozhodla vypadat jako v dobách největší slávy. Tolik snila o zpevněných hýždích, že si do nich nechala voperovat implantáty. Operaci však nepřežila.

„Solange byla dívka, která měla všechno. Byla jako bohyně. Každý jí záviděl. Teď zemřela, protože chtěla mít trochu pevnější zadek. Zemřela kvůli své posedlosti krásou,“ řekl její blízký přítel, návrhář Roberto Piazza.

Tvrzení zesnulého krále popu Michaela Jacksona, že prodělal pouze tři plastické operace, nevěřil zřejmě nikdo. Podle plastických chirurgů jich mohlo být i více než padesát.

Foto: HO, Reuters

Malý Michael Jackson v době skupiny Jakson 5

Na plastických operacích byl podle své matky závislý. K neustálým změnám vzhledu ho prý hnal utkvělý pocit z dětství, kdy si připadal ošklivý. „Jednoho dne ho napadlo, že by si nechal udělat nos,“ popsala Jacksonová, jak se její syn poprvé vydal za plastickým chirurgem. Chodil tam tak dlouho, až jeho nos „začal vypadat jako párátko“.

Jacksonová nakonec onoho chirurga sama navštívila a požádala ho, aby příště jen předstíral, že nějakou operaci udělal.

Zralí k psychiatrovi

Závislost na plastických operacích se stává světovým fenoménem. „Odborně se tomu říká dismorfobie, jde o poruchu vnímání vlastního těla. Tito lidé mají pocit, že to stále není ono. Usilují o další operace a potom jde bohužel o závislost. A tu je třeba léčit, na to pozor,“ varuje známý český psychiatr Jan Cimický.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Cimický

Děsivý byl případ Kerry Campbellové, která se před dvěma lety v americké televizní show „pochlubila“, že své osmileté dceři Britney píchá botox, aby měla větší šance v dětských soutěžích krásy. Britney přiznala, že ji píchání injekcí bolí a někdy pláče, ale že po nich vypadá lépe.

„Kamarádky si myslí, že je to skvělé, že všechnu tuhle péči mám, a chtějí být jako já. Každý večer se dívám, jestli nemám vrásky. A když nějaké vidím, chci další injekce. A taky bych brzy chtěla operaci prsou a nosu, abych mohla být hvězda,“ řekla Britney.

Šílené matce dceru nakonec odebrala sociální služba. Lékaři upozornili, že u dítěte může botox ochromit vyvíjející se svaly; vpíchnutí na špatné místo nebo v nesprávné dávce může navíc způsobit dýchací potíže anebo ovlivnit schopnost polykat. Pro kosmetické účely se botox nedoporučuje nikomu mladšímu osmnácti let.

Po úpravě touží i radikálové
Anders Behring Breivik: Velmi se zabýval tím, jak vypadá a jak se obléká. „V roce 2000 si nechal operovat nos a já mám dojem, že tvrdil, že chce mít árijský nos,“ řekl jeden z přátel pravicového extremisty, který roku 2011 při pumovém útoku na vládní budovy v centru norské metropole a na ostrově Utöya zabil 77 lidí.
Anvar Balkimí: Poslanec egyptské islamistické strany Núr tvrdil, že byl přepaden a musí na operaci pochroumaného nosu. Ředitel jedné z káhirských klinik plastické chirurgie ale později oznámil, že Balkimímu zmenšoval nos. Strana poslance vyzvala k rezignaci.
Kim Čong-un: Nápadně podobný je severokorejský vůdce Kim Čong-un svému dědovi Kim Ir-senovi. „Musel přibrat a podstoupit důkladný výcvik – a podle některých zpráv i plastickou operaci – aby vypadal přesně jako dědeček. Režim chce, aby ho lidé vnímali jako převtělení velkého vůdce Kim Ir-sena,“ řekl expert na KLDR Kim Kwang-in.
Muammar Kaddáfí: Svržený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí prodělal v 90. letech plastickou operaci obličeje, která měla za cíl omladit jeho vzhled. Chirurg mu odsál tuk z břicha, který pak využil k vyhlazení vrásek, vyplnění tváří kolem lícních kostí a vyretušování staré jizvy na čele.

Někde zadek, jinde knír

Přání změnit svůj vzhled se často liší kontinent od kontinentu. Lidé v Asii si nechávají především upravovat tvar očí a oční víčka tak, aby oči vypadaly větší a kulatější, hitem tam jsou i operace usilující o „malý obličej“, které zahrnují liposukci tváří a přetvarování dolní čelisti.

V Jihoafrické republice, kde je kultem žen větší pozadí, si naopak nechávají do hýždí voperovávat implantáty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám