Hlavní obsah

Otcem na stará kolena? Klidně i po šedesátce, ujišťují celebrity

Právo, Zdeněk Nevělík

Mužů, kteří se rozhodnou stát otci ve věku, kdy už by se spíše měli starat o vnoučata, neustále přibývá. To platí nejen pro běžné smrtelníky, ale také pro známé osobnosti jak české, tak i zahraniční.

ANKETA: Otcem po šedesátceVideo: Novinky

 
Článek

Pro příklady nemusíme chodit daleko. Zpěvák Karel Gott či fotograf Jan Saudek si oba pořídili dvě děti až po svých sedmdesátinách, producent František Janeček se stal otcem v třiašedesáti a bavič Karel Šíp jen o pár roků dříve.

Foto: Supraphon - Nguyen Phuong Thao

Karel Gott

Starší otcové z řad celebrit ale samozřejmě nejsou zdaleka jen českým trendem. Nejčerstvějším šťastným tátou se ve věku 67 let poprvé stal americký komik Steve Martin, jehož jednačtyřicetiletá žena Anne Stringfieldová porodila loni v prosinci.

Herec si své soukromí střeží jako oko v hlavě, před šesti lety se mu dokonce podařilo skrýt svou svatbu i před kolegy z branže: Tom Hanks či Dianne Keatonová, které pozval na večírek, se tak až na místě dozvěděli, že přišli na jeho svatební hostinu.

Foto: Profimedia.cz

Steve Martin se stal poprvé otcem v 67 letech.

Další dítě? Neblázněte

Jack Nicholson (75) kromě mistrně vykreslených rolí schizofrenických ničemů proslul také jako neodolatelný lamač dívčích srdcí. Není proto divu, že má pět dětí, z nichž poslední, syn Raymond, se herci narodil, když mu bylo 54 let.

„Pokud jsou muži upřímní, přiznají, že všechno, co dělají, dělají proto, aby měli příležitost potkat nějakou ženu, a všude, kam jdou, jdou ze stejného důvodu,“ řekl před dvěma lety. Přiznal ovšem, že i jej dostihlo stáří.

„V určitých chvílích svého života jsem cítil, že mi ženy nějakým způsobem nemůžou odolat. To už teď neplatí a je mi z toho smutno,“ přiznal Nicholson. A jaký je jeho recept na to, být dobrým otcem i v pokročilém věku?

„Chci své děti něčím inspirovat nebo pozitivně ovlivnit, aniž bych je nějak příliš zatěžoval,“ svěřil se. A upřesnil: „Už od dětství jsem jim četl. Myslím, že je to jedna z otcovských povinností. A beru je s sebou tam, kde si myslím, že by se jim mohlo líbit - třeba do opery nebo na balet.“

I drsňáci rádi mění pleny a nechávají se několikrát za noc budit vřískotem novorozených potomků. Svědčí o tom hollywoodská hvězda akčních filmů Bruce Willis, který má čtyři dcery - tři s první ženou Demi Mooreovou, čtvrtou mu loni, kdy herec oslavil 56. narozeniny, porodila jeho současná manželka, modelka Emma Hemingová (34).

Foto: Profimedia.cz

Bruce Willis má čtyři dcery, tři s bývalou ženou Demi Mooreovou, poslední dceru mu loni v jeho 56 letech porodila jeho nová manželka Emma Hemmingová (na snímku).

Willis vystupuje jako hrdý otec. „Z mých dcer se staly skvělé ženy, mají silnou morálku a jsou také hodné, vychované a inteligentní. Nemohl bych být spokojenější,“ pochlubil se.

Další celebritou, která se nebojí být otcem i v pozdním věku, je britský zpěvák Rod Stewart. Ze tří manželství má dohromady osm dětí, z nichž poslední, chlapeček Aiden, se mu narodil v únoru 2011, kdy zpěvák oslavil 66 let - shodou okolností ve stejný rok, kdy se poprvé stal dědou.

Na otázku, jestli míní v sérii pokračovat a usilovat o devátého potomka, ale odpověděl: „Po tomto už žádného dalšího. Neblázněte, skončili jsme s tím.“

Nikdy neříkej nikdy

Nikdy ale neříkej nikdy. To se naučil herec Michael Douglas (68), který si už myslel, že jeho otcovské dny a s tím spojené ježdění do Disneylandu skončily v 70. letech, po narození syna Camerona.

Pak ale v roce 1999 potkal velšskou herečku Catherine Zeta-Jonesovou a všechno bylo jinak.

Hvězdě z filmu Wall Street bylo 53 let, když se jim v roce 2000 narodil první potomek Dylan, o tři roky později pak přišla na svět dcera Carys.

Být otcem ale není jen med, což Douglas tvrdě okusil, když Camerona v roce 2010 odsoudili k pěti letům vězení za obchodování s metamfetaminem a kokainem. „Beru na sebe veškerou zodpovědnost, kterou za to nesu,“ podotkl herec.

„Bylo by lepší, kdybych byl více přítomen? Bezpochyby. Často jsem byl pryč, nebyl jsem žádný anděl,“ dodal. Upřesnil však, že dětem, které má s Jonesovou, věnuje už podstatně více pozornosti. Obává se ovšem chvíle, kdy mu bude přes sedmdesát a jeho dceři 16 let. „To nebudu fyzicky schopen odhánět kluky,“ vysvětlil.

Exčlena legendárních Beatles Paula McCartneyho potkal podobný osud. Po smrti ženy Lindy, s níž měl tři děti plus jedno z jejího prvního manželství a po jejímž boku strávil bezmála třicet let, by hudebníka, který kdysi prohlásil, že za celé manželství strávili jeden bez druhého celkem ani ne týden, ani ve snu nenapadlo, že se znovu ožení, natož že se znovu stane otcem.

Ale stalo se: McCartney potkal bývalou modelku a aktivistku Heather Millsovou, která Paulovi porodila dceru Beatrice, když mu bylo 61 let. Beatrice pak byla také za družičku Nancy Shevellové, s níž se v roce 2011 McCartney po rozvodu s Millsovou oženil.

Foto: Universal Music

Píseň Yesterday je podle mých vlastních kritérií má nejpovedenější.

Umělec však pochopitelně není hrdý jen na Beatrice, ale na všechny své děti: „Stella je výbornou módní návrhářkou, nejlepší na světě. Mary je skvělou fotografkou, pracuje hodně pro časopisy a podobně. Heather je hrnčířkou, roztomilé děvče. A můj syn James hraje na kytaru a nahráváme spolu desku,“ řekl před časem.

Herec a režisér Clint Eastwood (82) má sedm potomků s pěti různými ženami. Kupodivu se oženil jen dvakrát. „To, že jsem teprve druhou ženou, kterou si vzal, mě opravdu dojímá,“ svěřila se jeho současná manželka, o 35 let mladší Dina Ruizová.

Mají spolu dceru Morgan, která se narodila v roce 1996, když bylo Eastwoodovi 66 let. „Chodím na školní besídky, na baseball. Vypadám tam trochu směšně, takřka každé dítě má mladšího otce, než jsem já. Ale je to zábavné. Myslím, že když se dožijete mého věku, vážíte si všeho,“ vysvětluje Eastwood.

Nemáš mámu

Otcem v pokročilém věku, i když pravda trošku netradičním, se letos znovu stal i zpěvák Elton John (65). Ten je ženatý s o 15 let starším Davidem Furnishem a nechali si odnosit syna stejnou náhradní matkou, která jim porodila prvního, nyní už dvouletého Zacharyho.

Foto: Profimedia.cz

Elton John a David Furnish se letos podruhé stali rodiči, odnosit syna si nechali stejnou matkou, která jim porodila i prvního, dnes už dvouletého, syna Zacharyho (na snímku).

„Narození našeho druhého syna doplňuje naši rodinu v tom nejcennějším a nejdokonalejším slova smyslu,“ zářil štěstím John. Uvědomuje si ovšem i složitost rodinné situace.

„Vím, že až začne chodit do školy, bude pod příšerným tlakem. Vím, že mu lidé budou říkat Nemáš mámu,“ svěřil se a ujistil, že zaručí, aby v oněch chvílích „někdo stál po jeho boku a podporoval jej“.

Reklama

Související články

Pro nejednu celebritu je rozvod vysvobozením

U bazénu s lachtany v newyorské zoologické zahradě postává matka s dcerou. Žena se spontánně směje, dívenka štěbetá, je jim spolu moc dobře. Nebylo by na tom...

Výběr článků

Načítám