Hlavní obsah

Jarek Hylebrant: Nad rolí nacisty jsem váhal

Právo, Dana Kaplanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S Ondřejem Vetchým naběhali v těžkém horském terénu spoustu kilometrů. Netrénovali na žádný závod, ale natáčeli film 7 dní hříchů. Jde o příběh česko-německé manželské dvojice, který se odehrál v květnu 1945 na Šumpersku, tedy v Sudetech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jarek Hylebrant

Článek

„Teprve při natáčení jsem si uvědomil, že i já žiju v bývalých Sudetech. Vůbec mi to nepřišlo. Vždycky jsem si myslel, že Sudety byly hlavně na severu Moravy. Tam odtud pochází scenárista filmu Josef Urban. Když se dověděl, že bydlím v Novém Boru, řekl mi, že jsem vlastně také ze Sudet. Ten název ale vnímám jen jako pojmenování určité oblasti, která má svou historii a bude tady dál."

"Líbí se mi České Švýcarsko i Sasko na německé straně. Je to hezká krajina bez bariér a vztahy mezi mladými Němci a Čechy jsou úplně bezproblémové. Ale poté, co jsem točil tenhle film, vnímám, že pro starší generaci je tohle ožehavé a stále citlivé téma. Na druhé straně jsem rád, že o tom už můžeme mluvit,“ říká dvaatřicetiletý Jarek Hylebrant.

Ve filmu Jiřího Chlumského hraje přesvědčeného nacistu, jehož sestru (Vica Kerekes) si vzal Ondřej Vetchý. Nedopadne to s nimi dobře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Coby nacista Jürgen právě přichází na svatbu své sestry Agnes s českým lesníkem Olšanem, kterého hraje Ondřej Vetchý. Jejich setkání skončilo rvačkou.

„Vždycky jsem si myslel, že jsem sympatický mladík, který je milý a chová se slušně. Opak je asi pravdou, jestliže si mě podle fotky režisér vybral na roli mladého nacisty. Pak je asi něco špatně,“ směje se Jarek. „Ale ten Jürgen není klasický nacista v tom, že chce střílet tisíce lidí a zavírat všechny ohvězdované spoluobčany. To, že stojí na špatné straně, si uvědomil až po válce,“ brání svoji postavu.

Bál se příbuzných

Jarek hrdě nosí germánské příjmení, německy ale neumí. Z otcovy strany má rakouské a z matčiny slovenské předky. „Když mi pan Chlumský zavolal, že budu hrát nacistu, lekl jsem se, co na to příbuzní řeknou. Oba moji pradědečci byli na seznamu lidí odsouzených na smrt, protože se přihlásili k češství. Věřím, že se neotáčejí v hrobě, že jsem tu roli vzal. Je to ale moje práce. Anthony Hopkins taky hrál Hannibala a není to vrah. I já jsem přemýšlel, jestli mám tu roli přijmout, ale byla to velká herecká příležitost. Měl jsem sedmnáct natáčecích dnů,“ vypráví herec, který má za sebou tři filmy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Při natáčení filmu 7 dní hříchů

Hrál neslyšícího cukrovkáře (Hodinu nevíš), navigátora stíhacího letadla (Red Tails, hollywoodský film George Lucase) a nacistu (7 dní hříchů). Ve studentském snímku Ladislava Plecitého Zítra ztělesnil duševně narušeného člověka. Vypadá to, že se žádných pohádkových princů už nedočká. Jenže Jarek má problematické postavy rád, protože se výborně hrají.

Muž mnoha tváří

Narodil se 1. ledna 1981 v Ústí nad Labem. Stal se ten den třetím občánkem v kraji, protože svět spatřil až ve 21.05 hodin. A jako správný Severočech je alergik. Když ve třech letech prodělal mononukleózu, rodina se přestěhovala za čistým vzduchem do Lužických hor, do vesnice Prysk.

„Je tam nádherná příroda a s mladším bratrem Mírou jsme měli krásné dětství. Teď žiju v Novém Boru, máme to kousek do lesa a půl hodiny autem na hranice. Hodně lidí jezdí do Německa nakupovat, je tam levnější benzín, oblečení, potraviny, někdo tam i pracuje.“

Jarek po základní škole vystudoval v nedalekém Kamenickém Šenově na střední škole obor design malování skla. Píše také scénáře a do novin, moderuje, je autorem divadelní hry, byl ředitelem divadla v Novém Boru a od roku 2006 je dramaturgem Jiráskova divadla v České Lípě. Ze všech oborů se ovšem nejvíc cítí hercem a do Prahy se mu nechce.

„Zatím mě nepřemluvila, a když začne, uvidím, jaké nasadí páky,“ culí se představitel velmi vyhraněných rolí.

Foto: archív Jarka Hylebranta

Jarek vyrůstal v domku v Lužických horách

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám