Hlavní obsah

Novou první dámou Číny je hvězda TV galavečerů

Právo, Pavel Urban

Čína má od listopadu 2012 nejen nového vůdce, ale také novou první dámu. A to rovnou celebritu showbyznysu - sopranistku Pcheng Li-jüan. Vystupuje před vojáky sloužícími vlasti, při TV galavečerech na lunární Nový rok anebo před operními fanoušky v Lincolnově centru.

Foto: Profimedia.cz

Kostýmy elegantní zpěvačky zahrnují uniformu generálmajora.

Článek

Čínský slavík s hodností generálmajora znamená na dračím trůnu naprosté novum. Jak si povede po boku devětapadesátiletého Si Ťin-pchinga? Ten se právě stal šéfem KS a na jaře má být zvolen prezidentem.

Pivoňková víla v roli Carly Bruniové?

Někteří palácoví analytici se odvážně ptají: není už ta správná chvíle, aby se padesátiletá Pcheng ujala role čínské Carly Bruniové? „Pivoňková víla“, jak jí přezdívají obdivovatelé, určitě má na to, aby rozmetala tradiční představy o nevýrazném vystupování partnerek čínských politiků. Manželky například posledních „jedniček“ - od Teng Siao-pchinga po Chu Ťin-tchaa - se držely převážně v ústraní.

Novou první dámou Číny je sopranistka Pcheng Li-jüan

„Pcheng Li-jüan by mohla Číně, která nutně potřebuje modelové ženské role, ohromně prospět,“ citoval The New York Times Chung Chuanga, vydavatele módního časopisu. „Jen si představte, že by se z ní stala první dáma typu Michelle Obamové.“

Pcheng nejenže zpěvem lidových vlasteneckých písní baví vojáky, ale svým jménem v poslední době také zaštiťuje veřejně prospěšné aktivity. Pomáhala utěšovat oběti zemětřesení v provincii S’-čchuan nebo upozorňovat mladé lidi na nebezpečí kouření a nechráněného sexu. Loni se stala velvyslankyní Světové zdravotnické organizace (WHO) pro boj proti AIDS a tuberkulóze. V Pekingu se na jedné protikuřácké akci objevila i s Billem Gatesem.

Silné ženy svádějí muže na scestí

Mnoho pozorovatelů, jak píše zpravodaj DPA, si ale myslí, že Čína ještě není připravena na aktivní první dámu. Navzdory Maovu rčení, že „ženy podpírají polovinu oblohy“, nebylo slabší pohlaví v mramorovém Paláci lidu na Tchien-an-men, kde veteráni volili nové manažery, příliš vidět. A Pcheng manžela už vůbec neobjímala a nelíbala, aby mu do kamer - ve stylu Michelle - gratulovala k vítězství.

Číňanky či jejich část, která se nebojí hovořit, to netěší. „Není správné, když se tak málo žen pohybuje v čínském politickém systému,“ uvedla Kuo Ťien-mej, ředitelka pekingského Právního centra žen. „To jen živí tradiční kulturní názor, že jsou méně schopné než muži.“

Tento sentiment v Říši středu živila společnost, v níž synové měli přednost před dcerami. Ty se navíc vdávaly do mužovy rodiny. Hluboce zakořeněný je i názor, že ženy „císařského typu“ mohou svést muže ze správné cesty.

Foto: Profimedia.cz

Pcheng Li-juan

Lid za Velkou zdí zná několik příkladů. Určitě případ „poslední čínské císařovny“, Mandžujky Cch’-si či kauzu Ťiang Čching, bývalé herečky a třetí Maovy ženy. Po jeho smrti (1976) dostala při procesu s tzv. gangem čtyř trest smrti, později změněný na doživotí. V roce 1991 spáchala sebevraždu.

Vžitým představám letos nahrál skandál kolem Po Si-laje, jednoho z rivalů nového lídra. Jeho manželka odešla od soudu za zabití britského obchodníka Neila Heywooda (přimíchala mu do nápoje kyanid) s podmíněným trestem smrti. Po Si-laj o všechny posty přišel a teď také čelí trestnímu stíhání.

Dceru na Harvardu hlídají bodyguardi

Je jasné, že nový první pár musí manévrovat hodně opatrně. Sina Weibo, domácí verze Twitteru, podle Los Angeles Times začala jméno Pcheng blokovat a pátrání na kontrolovaném webu přináší jen kusé výsledky.

Pcheng si Sia brala v roce 1987. Je to její první a jeho druhé manželství (svazek s dcerou bývalého čínského ambasadora v Británii se po pár letech rozpadl). Od roku 2007, kdy Si vstoupil do politbyra, začala domácí média zvolna pouštět detaily o jejich vztahu. Ovšem čím výše manžel stoupal, tím méně se Pcheng objevovala ve světle ramp.

Pro singapurská média řekla, že jestliže se v 90. letech účastnila až 350 koncertů ročně, tak nyní „kvůli straně“ už placená vystoupení nepřijímá. V TV show se naposled objevila v lednu - patřil jí závěr novoročního galaprogramu s desítkami tanečnic v pozadí. „Jsou to vždy lidé, na nichž straně záleží,“ zpívala v bílé vojenské uniformě před diváky, mezi nimiž nechyběli prezident Chu a její muž.

Do armády vstoupila v 18 letech, a když ji v roce 1986 seznámil přítel s manželem, byla už uznávanou zpěvačkou. Si její slávu ponejprv moc nevnímal. K jejím vystoupením v novoročních galakoncertech, která v Číně sleduje až 800 miliónů diváků, prý řekl: „Omlouvám se, ale na televizi se moc často nedívám - jakou písničku zpíváte?“

Číňané rádi dávají k dobru známý vtip: „Kdo je Si Ťinpching? Proč, no přece manžel Pcheng Li-jüan.“

Foto: Profimedia.cz

Pcheng Li-juan

Pcheng pro Zhanjiang Evening News v roce 2007 prohlásila, že ji Si na první pohled příliš nezaujal. Jakmile však promluvil, jakékoli výhrady prý zmizely. Samozřejmě musela vědět, že je synem revolučního generála Si Čung-süna. Teď jej Pcheng vychvaluje jako „ideálního manžela“, který je „skromný, upřímný a velmi přemýšlivý“. Jejich 20letá dcera Si Ming-ce podle listu Daily Mail už dva roky studuje pod jiným jménem a pod dohledem týmu čínské bezpečnosti na americkém Harvardu.

Li Jin-che, socioložka z Čínské akademie společenských věd, má za to, že strana by udělala dobře, kdyby nasadila Pcheng jako „jemnou zbraň“ doma i v zahraničí. „Pokud lidé uvidí, že Si má tak milou ženu, hned to dá straně lidštější, méně robotický výraz.“ Také Li ale patří k těm, kdo na podobný vývoj moc nespoléhají.

„Obama nasazuje Michelle, protože mu zajišťuje podporu veřejnosti. Komunistická strana ale takovou potřebu necítí. Veškerou moc už má - tak proč vytahovat manželku?“

Uvidí se. Předpokládá se, že Si jako špička „páté“ generace vůdců lidové Číny zůstane u moci 10 let. Během této doby se určitě hodně věcí změní.

Kdo je Pcheng Li-jüan
Čínská folková zpěvačka, narozena 1962.
Žena Si Ťin-pchinga, nově zvoleného šéfa KS a budoucího prezidenta.
Hvězda novoročních TV galavečerů a vlasteneckých koncertů.
V armádním souboru má hodnost generálmajora.
Účinkovala v 50 zemích od New Yorku přes Tokio po Vídeň.
Velvyslankyně WHO pro boj proti HIV/AIDS a tuberkulóze.
Dcera Si Ming-ce studuje pod cizím jménem na Harvardu.

Reklama

Související témata:

Související články

Syrská první dáma už Západ neokouzluje

Jako krásná a inteligentní žena byla Asma (36), choť syrského prezidenta Bašára Asada (46), dlouhá léta miláčkem západního tisku. Do chvíle, než její manžel...

Výběr článků

Načítám