Hlavní obsah

Joe Kennedy se kromě slavného jména vytasil i se srdcem na dlani

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neváhal klepat na stovky dveří, představovat se a občas vyslechnout i nějaké to odmítavé slovo. Své irské geny a kennedyovský vzhled nezapře. V lednu se ryšavý 32letý Joseph Patrick Kennedy stane po dvouleté přestávce opět zástupcem rodinné dynastie v Kongresu USA.

Foto: Profimedia.cz

Dvaatřicetiletý Joseph Patrick zasedne v lednu ve Sněmovně reprezentantů jako nejmladší z rodu Kennedyů.

Článek

„Pro mě je důležité, aby lidé chápali, že jsem kandidoval já. Ne můj dědeček nebo jeho bratři,“ dal však Joseph Patrick najevo už před listopadovými volbami do Sněmovny reprezentantů.

Je vnukem Roberta Kennedyho, někdejšího ministra spravedlnosti, který se stal v roce 1968 obětí atentátu při své nadějné kampani do Bílého domu, stejně jako o pět let předtím jeho prezidentský bratr John F. Kennedy.

Naposledy zastupoval rodinu v Kongresu Josephův příbuzný s opačným sledem prvních dvou jmen - Patrick Joseph. Tento 45letý syn zesnulého senátora Edwarda Kennedyho se z politiky stáhl loni v lednu. Poprvé od roku 1947 tak v Kongresu chybělo jejich jméno.

Foto: Profimedia.cz

Josephův dědeček Robert Kennedy během své prezidentské kampaně v roce 1968.

Nově zvolený Joseph, jenž se ujme mandátu v lednu, chce především a ze všeho nejvíc žít svůj vlastní život a nabídnout víc než jen své slavné jméno. Mladý právník, který má dvojče Matthewa, zdůvodnil vstup do politiky slovy, která možná jeho kariéra jednou proslaví: „Podle mne byla tato země založena na prosté myšlence, že si každý zaslouží, aby s ním bylo zacházeno spravedlivě, jak ve vztazích mezi lidmi, tak ze strany jejich vlády.“

Rodina vypadla z jídelního lístku

„Máte pro mě nějakou radu?“ ptával se Joseph pokorně voličů. Ostatně, velkou životní zkušenost jim ani nabídnout nemohl - a na nic si také nehrál.

Po Stanfordově univerzitě působil dva roky (2004-06) jako člen amerických Mírových sborů v Dominikánské republice. V tamním přírodním parku pomáhal místní komunitě v udržování a ekonomickém využití turistické atrakce 27 kaskádových vodopádů a tůní. V roce 2009 dokončil práva na Harvardu a právním zástupcem byl pouhé dva roky.

Foto: ČTK

Otec Joseph P. Kennedy býval poslancem v 80. a 90. letech. Politika byla pro něj na prvním místě - rodina se nakonec rozpadla.

Start jeho politické kariéry se přitom kryje i se začátkem jeho rodinného života. Na začátku prosince se oženil s o sedm let mladší Lauren Anne Birchfieldovou z texaského Houstonu, s níž se poznal na Harvardu. Mládí však může Josephovi stěží kdo vyčítat - vždyť na Floridě byl v listopadu do Sněmovny současně zvolen o tři roky mladší demokrat Patric Murphy.

Jaký vlastně Joseph je? „Je jiný než jeho otec,“ svěřila se novinářům jeho matka Sheila Rauch Kennedyová. Joseph Kennedy senior byl kongresmanem v 80. a 90. letech a proslul například návrhem ústavního dodatku o vyrovnaném rozpočtu, bojkotem projevu královny Alžběty II. kvůli britské okupaci Severního Irska či výzvou k usmíření při debatě o ústavní žalobě proti prezidentu Billu Clintonovi.

„Myslím, že slovo vyrovnaný je to správné,“ vysvětlovala matka rozdíly mezi otcem a synem. „Pracuje velmi tvrdě, ale je si současně vědom, jak potřebné je držet život v rovnováze,“ dodala.

Mluvily z ní trpké vzpomínky. Zvolení svého manžela do Sněmovny v roce 1986 popsala jako začátek konce manželství. „Rodina prostě vypadla z jídelního lístku,“ řekla. Dům byl plný poradců, nemohla se vyjadřovat k výchově dětí a podle vlastních slov skončila jako „rohožka u dveří“. „První věc, kterou Joe a Lauren udělají, bude, že si sednou a rozmyslí si, jak to všechno bude fungovat,“ prozradila.

S otevřeným hledím

Joseph Kennedy šel do voleb s otevřeným hledím a srdcem na dlani - a uspěl. Jeho republikánský rival, veterán námořní pěchoty Sean Bielat jeho úspěch ovšem připisuje hlavně magickému kouzlu jeho jména.

Foto: Profimedia.cz

S Lauren Anne Birchfieldovou z texaského Houstonu se vzali před pár dny. Josephova matka doufá, že se mu podaří najít rovnováhu mezi politikou a soukromým životem.

„Před více než dvěma sty lety bojoval Massachusetts proti britské dědičné monarchii, a teď ji někteří lidé přijímají,“ zoufal si republikán. „Je to hoch se slavným jménem a žádnou kvalifikací.“ Svým způsobem měl pravdu. „Pro lidi tady v Massachusetts prostě Kennedyovi stále mnoho znamenají. A on vypadá jako oni. S výjimkou těch ryšavých vlasů,“ podotkla 61letá zdravotní sestra Arlene Silviová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám