Hlavní obsah

Narození Williamova potomka slibuje změnu staletých tradic

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský princ William s manželkou Kate si nejvíce ze všeho přejí, aby jejich dítě bylo zdravé, mělo šťastné dětství a vyrůstalo v co možná nejnormálnějších podmínkách. Otázkou je, do jaké míry se jim předsevzetí podaří naplnit.

Foto: Profimedia.cz

Nastávající rodičovství populárního páru se okamžitě stalo výnosným reklamním zbožím.

Článek

Narození potomka Williama a Kate totiž přinese pro britskou monarchii v mnohém bezprecedentní změny.

Poprvé po více než tisíci letech bude mít například Británie skutečně beztřídního budoucího panovníka. Williamova modrá krev se smíchá s Katinou, jejíž rodiče podnikatelé jsou typickými představiteli střední třídy... a ještě níže.

„Když například královna Viktorie usedala na trůn, Katin příbuzný fáral v dolech v Durhamu,“ napsal deník The Daily Mail. A zatímco Williamova babička Alžběta II. začínala panovat, Katina babička se vdávala za tesaře. Jeden z Katiných bratranců je majitelem rychlého občerstvení a jeden z jejích strýců je zase znám svými tetováními a užíváním drog.

„Injekce jejího DNA přinese nový život a jiný vzhled příští generaci členů královské rodiny. Díky Kate se pokrevní linie dynastie Windsorů navždy změní,“ podotkl list.

Foto: Profimedia.cz

Kate oři odchodu z nemocnice rozdávala úsměvy všemi směry.

Dcera nebo chlapec? Je to jedno

Další důležitá změna je, že i když se páru narodí holčička, bude mít v nástupnické linii přednost před případným později narozeným bratrem, a to díky obměně tradice, ke které loni po více než 300 letech přistoupily země Commonwealthu.

V současnosti sice stále platí, že na trůn usedá nejstarší mužský potomek bez ohledu na to, zda měl starší sestry. Změnu ještě musí odsouhlasit národní parlamenty, experti se však shodují, že i kdyby to během následujících zhruba sedmi měsíců politici nestihli, nemusí se případná královská dcera obávat diskriminace. Nový zákon by měl podle shody zemí Společenství na potomka Williama a Kate vztahovat v každém případě.

Bezprecedentní by nakonec bylo, kdyby se potvrdily spekulace a páru se narodila dvojčata. To se v dějinách následníkovi britského trůnu ještě nestalo.

Foto: Toby Melville, Reuters

Novomanželé vévoda a vévodkyně z Cambridge

Moderní rodiče

William a Catherine představují „nový koncept pro monarchii“, a sice „moderního prince a princezny“, poznamenal již loni specialista pro komunikaci s veřejností Max Clifford. Právě jejich moderní názory povedou nastávající rodiče zřejmě k tomu, že Kate bude následovat příklad Williamovy matky princezny Diany, která jako první porodila následníka trůnu v nemocnici, a ne uvnitř zdí královského paláce.

Zásadní změny také jistě přinese výchova. Je více než pravděpodobné, že William bude přítomen při porodu, na rozdíl od svého dědečka vévody z Edinburghu, který v době, kdy budoucí královna Alžběta II. rodila, hrál squash.

Oba rodiče navíc budou s dětmi trávit většinu času, což bude další rozdíl ve srovnání s dětstvím Williamova otce, prince Charlese. Když Charles ve dvou letech spatřil poprvé svou čerstvě narozenou sestru Anne, svého otce v té době neviděl už rok a matku vídával jen o víkendech.

„S každou generací se rozdíl mezi Windsory a britskou veřejností mění,“ podotkly The Times a má se za to, že Williamova rodina se jako nikdy předtím svým chováním a zvyklostmi přiblíží běžným Britům.

Foto: Profimedia.cz

Princ William

Oba rodiče udělají vše pro to, aby jejich potomek vyrůstal v poměrech srovnatelných s jeho neurozenými vrstevníky.

William vždycky zdůrazňoval, jak je důležité, aby s ním lidé jednali jako s kýmkoli jiným a nadmíru si cenil všech chvil, které mohl strávit daleko od někdy mimořádně dotěrných médií. Ne nadarmo se po svatbě s Kate odstěhoval na velšský ostrov Anglesey, kde pracuje jako pilot záchranného vrtulníku. Otázkou je, nakolik se rodičům bude dařit zachovávat relativní klid po návratu do Londýna. A ten čas se neodvratně blíží.

Reklama

Související články

Princ William a Kate očekávají potomka

Britská monarchie se může těšit na narození dalšího případného následníka trůnu. Princ William a jeho manželka vévodkyně Kate v pondělí oznámili, že očekávají...

Výběr článků

Načítám