Hlavní obsah

Svůdné tango používají v Argentině jako nový druh terapie

Právo, Vladimír Plesník

Kavárna ve čtvrti Buenos Aires příznačně nazvané Freudova čtvrť je téměř prázdná. Roberto Alvarez rozvážně usrkával silné espreso, zamyšleně svraštil obočí a začal sypat z rukávu jména psychologů, s nimiž se setkal za posledních deset let. Skončil teprve tehdy, když mu na jejich vyjmenování nestačily prsty na obou rukou.

Foto: Profimedia.cz

Tango má údajně kořeny v nevěstincích a přistěhovaleckých čtvrtích 19. století.

Článek

„Když si Argentinci vybírají svého psychologa, podobají se ženě shánějící nejlepší parfém,“ směje se jednapadesátiletý stavební dělník. „Zkusíme toho, pak zas někoho jiného – a teprve potom se konečně rozhodneme.“ Protože se také tato velká a současně melancholická jihoamerická země potýká s nemalými hospodářskými potížemi, nejen obyvatelé Buenos Aires přesně vědí, co chtějí – psychoanalýzy, a to co nejvíce.

Mnozí dávají potřebu navštěvovat psychoanalytiky do souvislosti s oblíbenou hudbou, zejména proslulým tangem. Mimo Argentinu málokdo ví, že dokonce vznikl samostatný druh tohoto tance nazývaný psychotango, využívající psychoanalytické myšlení a tanec pro „přerod osobnosti“.

Někteří psychoanalytici v Buenos Aires a i v jiných městech se snaží zapojit tango do svých programů. „V porovnání se stavem třeba před třemi lety se počet kurzů s nejvíc sexy tancem pronikavě zvyšuje,“ potvrzuje Ricardo Herrea, psychiatr z Buenos Aires.

Tanec jako věda

Tango, jež má kořeny údajně v nevěstincích a přistěhovaleckých století, se dokonce stalo předmětem vědeckých studií. Kolumbijská psycholožka Cynthia Quiroga Murciová zkoumala v doktorské práci na Goethově univerzitě v německém Frankfurtu nad Mohanem dopady tanga na psychiku.

„Závěry mě ohromily. Tango posiluje vitalitu, odbourává stres a dokonce vrací lásku. O jeho schopnosti léčit vztahy a vytvářet opojnou pohodu není pochyb,“ svěřila se časopisu Focus.

Foto: Profimedia.cz

Tanec posiluje vitalitu a odbourává stres.

Murciová testovala sliny u týmu tanečníků před tancem a po něm a sledovala hladinu testosteronu a stresového hormonu kortizolu. „Většina účastníků studie tančila se svým obvyklým partnerem. Přesto byli klidnější, cítili se svůdněji a těsněji spojeni,“ vysvětlila psycholožka.

Také britští odborníci dospěli k podobným zjištěním. Podle listu The Guardian 55 procent dotázaných uvedlo, že tanec z nich odplavil stres a dokonce 66 procent konstatovalo zvýšené sebevědomí.

Psychoanalytici zažívají zlaté časy

Mariano Ben Plotkin, autor knihy Freud v pampě přibližující historii psychoanalýzy v zemi, se domnívá, že věc bude přece jen poněkud složitější. „Oblíbená portugalská hudba fado, jejímž námětem je hlavně nešťastná láska, bída nebo těžká práce rybářů, je přece také truchlivá a tklivá. Přesto tam praktikuje jen několik psychoanalytiků.“

Plotkin, kterého v dětství posílali rodiče k psychoanalytikovi několikrát za týden, se domnívá, že vzestup psychoanalýzy způsobila v 60. letech minulého století, tedy ještě před státním bankrotem, tehdy početná a poměrně vzdělaná střední třída.

„Počet praktikujících psychologů se v Argentině skutečně zvyšuje. V loňském roce jich připadalo na sto tisíc obyvatel plných 196,“ potvrzuje Modesto Alfonso, který se dlouhodobě zabývá psychologickým výzkumem. Pro srovnání – podle Amerického sdružení psychologů působí v USA jen 27 psychologů, psychiatrů a psychoanalytiků na každých sto tisíc Američanů, všiml si list The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

I když lidé tancují se svým stálým partnerem, cítí se klidněji, svůdněji a těsněji spojeni.

„Argentince pochopitelně zajímá, jak se asi cítí mocní trpící psychickými problémy, zejména ti, kteří nám ztěžují život,“ zdůrazňuje psycholog Diego Sehinkman.

Ví dobře, o čem mluví. Každý týden uveřejňuje v oblíbeném deníku La Nación hodně čtené sloupky, v nichž popisuje imaginární psychoanalytické sezení, kterého se účastní představitelé z celého politického spektra.

Reklama

Související témata:

Související články

Zhubnout se dá i pomocí tance

Horečka zumby zachvátila česká fitcentra, tělocvičny, a dokonce i řadu sokoloven v zapadlých vískách. Kombinuje cvičení a směs latinskoamerických tanců. Pomáhá...

Výběr článků

Načítám