Hlavní obsah

Salma Hayeková: Můj život s miliardářem

Právo, Jana Rovenská

Ve svých šestačtyřiceti stále okouzlující a bohatá Mexičanka Salma Hayeková už nějaký čas vyhrožuje, že s filmem končí. Její rozhodnutí na poslední chvíli změnil populární režisér Oliver Stone, který jí nabídl roli v novém krimi thrilleru Divoši.

Foto: Profimedia.cz

Na svého manžela si počkala až do třiačtyřiceti. Tím šťastným je movitý Francouz Francoise-Henri Pinault.

Článek

„Zahrát si pro Olivera je herecká čest a nejen pro mě. Film je plný hollywoodských es, jako jsou John Travolta a Benicio del Toro. A navíc takovou roli, jako je Elen, šéfka mexického drogového kartelu, dostanete výjimečně. Poslední roky jsem hrála spíš jen pro zábavu. Kariéra už pro mě není tak důležitá,“ prohlašuje Salma, která se v roce 2009 provdala za francouzského miliardáře Francoise-Henriho Pinaulta, jehož společnost Pinault-Printemps-Redoute vlastní světové módní značky, jako jsou Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga a Stella.

„Můj život s Francoisem a s dcerkou Valentinou je teď úplně jiný. Mimochodem, podle mě je jednodušší získat Oscara než dobrého manžela,“ pochvaluje si talentovaná herečka nominovaná v roce 2003 na Oscara za Fridu. Dokonce se už přenesla i přes to, že její Francoise, který má dvě děti z předchozího manželství, má se supermodelkou Lindou Evangelistou nemanželského syna Augustina, který je jen o rok starší než jejich Valentina.

Foto: Profimedia.cz

Španělská Marilyn Monroe.

„Do vdavek jsem se nikdy nehrnula, čekala jsem, až se najde někdo, kdo odpovídá mým představám. Prostě mi předešlé vztahy nevyšly a s Francoisem jsem měla v jednačtyřiceti vytoužené první dítě. Věřte mi, nepotřebovala jsem ale čekat na boháče,“ říká Salma, která v luxusu - jako dcera známé operní zpěvačky a bohatého podnikatele libanonského původu v mexickém naftařském přístavu Coatzacoalcos - vyrůstala.

I později jako úspěšná hollywoodská herečka, která dostávala až dvacet miliónů dolarů za film, patřila s majetkem 85 miliónů dolarů mezi nejbohatší divy.

Sňatkem s miliardářem se její konto navýšilo na astronomických sedm miliard.

A jaké má její milionářský život další výhody? V životě není nic, co by si nemohla dovolit. S manželem cestují soukromým letadlem, má kolekci nejdražších aut i vlastního řidiče, je spolumajitelkou mnoha luxusních vil ve Francii a v Americe, dovolenou tráví na luxusních jachtách. Oblékat se může v řadě nejlepších pařížských domů.

Foto: Profimedia.cz

V nezapomenutelné krimi Desperado (1995) s Antoniem Banderasem.

A jak ráda má nakupování? „To už mě vůbec neláká. Já ráda vybavuji už jen naše rezidence. Místa, kde bydlíme, chci mít pohodlná a útulná, ale zároveň elegantní a barevná. Ještě vytříbenější vkus má však můj manžel. Takže je zařizujeme společně, nepotřebujeme k tomu ani bytové architekty. Také ráda vařím. Jídlo je vlastně to jediné, co nakupuji ráda. Miluju farmářské trhy. Nakupuji tam všechno. A i když to není zrovna dietní, stejně mám pocit, že je tam všechno zdravé,“ směje se.

„Nepopírám, že se mi líbí náš život v Paříži. Mám sice služebnou, ale ta odchází v pět odpoledne, na mně je pak večeře a všechno ostatní. To je ale dobře, aspoň žijeme jako rodina. Většinou jsme sami. Lidí máme oba ve dne kolem sebe dost, tak si dovedeme vychutnat večery sami s dcerkou,“ svěřuje se.

Foto: Bontonfilm

V roli nelítostné šéfky mexického drogového kartelu v novém dramatickém thrilleru Divoši.

„Vím, že mám v životě hodně výsad. Nelétám ale všude jen soukromými letadly. Nejsem šťastná proto, že žiji jako jedno procento lidí na světě, ale proto, že mám šťastné manželství, úžasné dítě a jsem zdravá. To vše mě drží při zemi. Dceři věnuji všechen volný čas, jsem Valentině dobrou mexickou matkou.“

Přesto si najde čas na své aktivity. „Vůbec nechci přestat pracovat. V Americe mám několik salónů krásy a produkční společnost, kterým se teď věnuji už kvůli časovému rozdílu hlavně v noci. Hrát ale budu minimálně, myslím, že svůj herecký sen hrát sebevědomé a nezávislé ženy jsem si už vyplnila. Na své začátky ale budu vždycky ráda vzpomínat,“ odtuší spokojeně Salma.

Foto: Profimedia.cz

Jako striptérka a tanečnice Lola v dramatu Americano (2011).

Do herectví se zbláznila už jako malá holka, když v místním kině viděla originál filmu Karlík a továrna na čokoládu a tajně snila o slávě filmové hvězdy. Svou kariéru si chtěla vydupat za každou cenu. A protože věděla, že ji může udělat jen v Americe, musela se naučit anglicky. V klášterní škole v New Orleans ale dlouho nevydržela, protože jeptiškám dělala jednu vylomeninu za druhou.

I ředitelce školy, která shovívavě přehlížela její kousky, došla po dvou letech trpělivost. Tehdy se nad ní slitovala teta v Houstonu, se kterou žila do sedmnácti let. Po návratu domů odjela Salma do Mexico City, kde začala studovat mezinárodní vztahy a jazyky, takže hovoří plynně anglicky, španělsky, portugalsky a arabsky.

Vysokou ale nedokončila.

Foto: Profimedia.cz

Se svou nejlepší kamarádkou Penélope Cruzovou si v roce 2006 zahrály ve westernu Sexy pistols.

Dostala totiž lákavou nabídku na hlavní roli ve sledované mexické telenovele Tereza. Měla sice mizernou uměleckou úroveň, byla však nejjistější cestou, jak se stát v Mexiku populární.

Po roce se však Salma rozhodla pro divadlo. Hry, v nichž hrála, byly tak oblíbené, že na představeních museli zastavovat židlemi i uličky. Její příznivci ale chtěli, aby se vrátila zpět do telenovely, a demonstrovali před jejím domem s velkými transparenty Milujeme Tě, Terezo!. Salma se dala přemluvit.

V pětadvaceti se rozhodla Mexiko opustit a pokusit se o kariéru v Hollywoodu. Věřila, že jako mexická hvězda brzy prorazí i tam. Naivní nadšení ji však brzy přešlo, když zjistila, že latinskoamerické herečky tam nanejvýš čekají role služek a lehkých holek. Po roce, zklamaná z podceňování filmaři, se přihlásila do komediální noční televizní show Paula Rodriguese ve španělštině, kde se o své frustrace podělila s publikem.

Foto: Profimedia.cz

V dobrodružné komedii Wild, Wild West s Willem Smithem a Kevinem Klinem.

Měla štěstí. Na show se náhodou díval bratr Paula, známý režisér Robert Rodriquez, který byl inteligencí a nekonvenčními názory mladé ženy doslova unesen. O Salmě tehdy prohlásil, že je španělská Marilyn Monroe a nabídl jí roli v připravovaném filmu Desperado (1995).

Western, v němž oslnivá, byť pouhých 155 centimetrů vysoká kráska zazářila vedle Antonia Banderase, k ní přes noc upoutal pozornost hollywoodských režisérů i producentů. O hvězdné kariéře Salmy Hayekové bylo rozhodnuto.

Reklama

Související témata:

Související články

Audrey Tautouová: Jsem hrozně ráda svá

Ačkoliv ve svých mnoha romantických filmech, včetně posledního snímku Něžnost, prožila řadu milostných vztahů, ty svoje populární Francouzka Audrey Tautouová...

Výběr článků

Načítám