Hlavní obsah

Kateřina Lojdová: Ondřej Sokol je milující tatínek, ale partnerství moc neumí

Právo, Dana Kaplanová

Jmenují se stejně, obě jsou herečky a trochu tím matou veřejnost. „Jsme dokonce vzdálené příbuzné,“ říká pětatřicetiletá Kateřina Lojdová, která se před rokem rozvedla s hercem a režisérem Ondřejem Sokolem. Mají spolu dvanáctiletou dceru Ester a osmiletého syna Adama.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Lojdová

Článek

Nemohly jste se s vaší jmenovkyní nějak domluvit?

Ale jak? Osobně jsme se viděly snad jen jednou. Kateřina dřív dělala hlasatelku a je známá z filmu Slunce, seno a pár facek. Na internetu k jejímu životopisu dali moji fotku. Tím dokonale zmátli lidi.

Kateřina Lojdová, narozená v roce 1961, je manželkou Michela Fleischmanna, který zastřešuje rozhlasové stanice Frekvence 1, Evropa 2 a také Bonton. Nemáte tam alespoň protekci?

Nemám a ani ji nepotřebuji. Práce je dost.

Co děláte?

S prvním dítětem jsem odešla z divadla na půl úvazek a s druhým na volnou nohu, takže jednou za rok někde nastuduji představení jako hostující herečka. Úplně bez divadla bych nechtěla být, ale v plném úvazku také ne. S dvěma dětmi a velmi vytíženým tatínkem to nejde. Proto se hlavně věnuji dabingu, který mě baví a můžu ho ideálně skloubit s rodinou.

Foto: Petr Horník, Právo

Kateřina Lojdová

Koho dabujete?

Tak třeba Keiru Knightleyovou nebo loni například Šeherezádu v 90dílném televizním seriálu. Mého milého Onura daboval Jan Šťastný. Když jsme ale měli svatbu, ve studiu jsem nebyla. Chodíme tam individuálně. Aktuálně namlouvám ústřední postavu vyšetřovatelky Kůstky v seriálu Sběratelé kostí, to je moje srdeční záležitost. Už ji dabuji asi pět let, nové díly chodí v sériích. Mým parťákem je Martin Stránský, toho miluju jako kolegu i dabéra, to si vždycky spolu užijeme.

Dělám také na dalším seriálu Láska je láska, který vysílá Prima Love. Je to o životě gayů a lesbiček a já namlouvám Bette, také hlavní roli. Její partnerkou je Tina, tu dabuje Anna Brousková, teď zrovna jsou rozhádané, ale stejně se mají rády. Ani nevím, jak to dopadne.

Jak se vám ve studiu vyznává láska k ženě?

Ze života zkušenost nemám a ve studiu se nepotkáváme. Režisér si nás zve jednotlivě, takže se slyšíme jenom ze sluchátek. Ten seriál je hodně otevřený, hodně o sexu a musela jsem si na tu Bette zvyknout. Vyznávat lásku není problém, ale prodýchávat intimní scény, a těch je tam opravdu moc, bylo zvláštní. Trvají třeba tři minuty, a to jsem ze začátku byla docela vykulená. Teď už ale to vzdychání a mlaskání všichni střiháme jako Baťa cvičky. Po několika natáčeních už nám to divné nepřišlo. Navíc ženy jsou velmi něžné a jde jim víc o mazlení.

Chápete tu svoji Bette? Nebo ji prostě jenom namluvíte a dál se tou postavou nezabýváte?

Vnímám ji jako správnou ženskou, která stojí nohama na zemi, ví, co chce. Teď zrovna chodí s hluchoněmou ženou, tak se učila znakovou řeč a já s ní.

Jaký máte vztah k homosexuálům?

V uměleckých kruzích se jich pohybuje dost, naprosto je respektuji. Mám dokonce pocit, že jich přibylo, anebo se o nich začalo víc mluvit. Dřív jsem kolem sebe měla dva tři homosexuální kolegy, teď už vím nejméně o deseti. Možná se jen ke své orientaci víc hlásí a nic netají. Beru to bez problémů, patří to k našemu životu.

Foto: archív Divadla ABC

V představení České Vánoce se Zuzanou Kajnarovou konejší nemluvně, vlevo přihlíží Veronika Janků.

Byla jste třináct let vdaná a…

Moment, vdaná jsem byla jedenáct let a předtím jsem s Ondřejem dva roky žila.

Teď jste už rok rozvedená, že?

Oficiálně jsem rok po rozvodu, ale nežijeme spolu už dva roky.

Udělala byste teď s odstupem něco jinak?

Kdybych se znovu vdávala, tak už nikdy s růžovými brýlemi na očích. Přece jen už mám něco za sebou. Tehdy jsem do toho šla bez přemýšlení, z lásky, a hodně fungovala chemie. Ta vás většinou nasměruje jinam. Teď bych víc zkoumala, jestli je to opravdu ten pravý.

Dá se říct, že jste moudřejší?

To doufám! Vdávala jsem se nerozvážně a rozváděla jsem se už rozvážně.

Ovlivnili jste se navzájem profesně? Ondřej Sokol je oblíbený herec a úspěšný režisér.

Jako herec je dobrý, třeba v Partičce, ale tady jde spíš o to dostat příležitost. Herců schopných improvizace je spousta, takže to mě zase tak neoslňuje. Ondřeje si vážím hlavně jako divadelního režiséra. Je skvělý. Začali jsme spolu pracovat v Městském divadle Mladá Boleslav, kam on přišel po DAMU a já po konzervatoři. Ještě jsme spolu nechodili a už mě poprvé režíroval. Byl to vždycky zážitek. On to v sobě má, je výjimečný.

Foto: archív TV Nova

Ondřej Sokol si zahrál v seriálu Ordinace v růžové zahradě MUDr. Prokopa Holého. Na snímku s kolegyní Jitkou Čvančarovou.

Vy teď začínáte úplně novou etapu svého života. Plánujete něco?

Vždycky jsem chtěla mít děti jen s jedním tatínkem. To se stalo. Mám kamarádku, která má tři děti se třemi tatínky. Očíslovala si je a říká – dneska přijde jednička, na zítřek se ohlásila dvojka. Taky se tak dá žít. Já jsem tři roky zvažovala rozvod. Bála jsem se, jak to ponesou děti a ony to překvapivě zvládají dobře. Takže si teď užívám svobody.

Kdo vám hlídá?

Odjakživa mi pomáhají rodiče, Ondřej jen příležitostně. Děti zbožňuje, je milující tatínek, ale partnerství moc neumí.

Jak si vedou vaše děti?

Esterka naším rozvodem trochu předčasně dospěla, chodí do šesté třídy, je hodně podobná Ondřejovi, nejen fyzicky.

Co máte na mysli?

Je jako on nepořádná, ale má po něm i hodně nápadů a myslím si, že skončí někde v uměleckých kruzích. Chodí do dramatického kroužku a řekla bych, že už teď vyčnívá. Napsala a natočila s naším Adámkem film, sami ho na počítači sestříhali. Také miluje zvířata, od první třídy jezdí na koni. Mísí se v ní několik talentů, tak uvidíme, který zvítězí. Adámkovi bude v listopadu osm, je ve druhé třídě a je hodně po mně. Doma to máme roztomile pomíchané: Esterka odhodí vršek pyžama v jedné místnosti, spodek pyžama v druhé a jde do školy, Adámek oba kusy vezme, složí a dá pod polštář. To je můj miláček (směje se). S Esterkou trochu bojujeme, je v pubertě, ale je to skvělá holka.

Foto: archív TV Nova

S dcerou Ester a synem Adamem na novácké akci pro děti.

Jak jste prožila léto?

Děti byly dvakrát u moře, jednou s tatínkem, jednou se mnou. To je výhoda rozvodů. Pak jsme vyrazily tři maminky a šest dětí na výlety po Česku. Půjčily jsme si kola a objížděly jsme hrady a zámky, zastavily jsme se u nás na chalupě. Bylo to příjemné.

Nějaký tatínek dvojka nehrozí?

Zatím ne, děti už tatínka mají, a funkčního, a já pro sebe výhledově hledám partnera. Do dalších dětí už se mi ale moc nechce. Lidé v našem věku většinou nějaké vztahy prožili a mají i své vlastní děti. Na nového partnera jsem ale připravená a těším se, až dorazí.

Co vlastně rozhodlo, že jste se stala herečkou?

Když mi bylo pět let, vybral si mě ve školce pan režisér Kachlík do filmu Kouzelné dobrodružství. Od té doby jsem tvrdila, že budu herečkou. Ještě dřív, než jsem se stačila zamyslet nad tím, co bych mohla dělat jiného. V pubertě jsem ještě koketovala s tím stát se vychovatelkou v jeslích. Bavilo mě vozit sousedkám kočárky. Ale přihlásila jsem se i na konzervatoř a vzali mě hned na první pokus. Bylo rozhodnuto. Už při škole jsem hrála v Národním divadle a ve Viole.

Od roku 2000 jste byla v angažmá pražského Divadla ABC.

Jenom chvíli, protože jsem otěhotněla. Teď už tam jen dohrávám představení České Vánoce. Pak jsem přijala nabídku Honzy Hrušínského do Divadla na Jezerce, byla jsem tam tři roky. Mezitím se narodil Adam, takže jsem skončila. Loni jsem nazkoušela roli v Divadle pod Palmovkou v představení Tramvaj do stanice Touha, letos mě možná něco čeká v polovině sezóny. Ještě to není potvrzené, tak o tom nechci mluvit.

Foto: archív TV Nova

V Růžovce se objevila jako manželka Saši Rašilova. Vpravo je Zlata Adamovská a záda ukazuje Ota Jirák.

Před prázdninami jste se objevila v televizním seriálu Ordinace v růžové zahradě. Narychlo jste zaskočila za Zuzanu Dřízhalovou, která zemřela na rakovinu. Nebyl to zvláštní pocit?

Brala jsem to jako pracovní nabídku. Se Zuzkou jsme se osobně neznaly. Natáčela jsem od ledna do března.

Dokonce jste si kvůli tomu dala ostříhat vlasy. Měla jste je do půli zad!

O to mě požádali v produkci, nijak na mě netlačili, ale mně to nevadilo, vlasy mi rostou rychle. Také barvy střídám, jednou jsem světlá, pak tmavá, chvíli zase zrzka. Podle nálady a co se mi zrovna líbí. Změna je život.

Jak jste si na sebe zvykali se Sašou Rašilovem, jehož manželku jste hrála?

Saša je spolužák Ondřeje a Sašův bratr Václav zase můj spolužák, takže to nebyl problém, i když jsme do té doby spolu nehráli. Přeskočili jsme seznamovací fázi. Se Sašou to bylo v pohodě. On má v seriálu nový vztah a já ho chtěla paranoidně získat zpátky, dělala jsem žárlivé scény, strhla jsem ho z nemocničního lůžka a podobně. Ta postava dostala vyhazov, ale v budoucnu se může zase objevit na scéně. Je tam otevřený konec.

Co jiné role?

Film a televizi dělám velmi sporadicky. Dávala jsem vždycky přednost divadlu, a teď s dětmi hlavně dabingu. Nemám potřebu se předvádět. Herectví jsem začala dělat z psychologických důvodů. Díky postavám a jejich příběhům poznávám i sebe a to, jak řeší svůj život. Jsou to v podstatě sociální sondy. Nejsem herečka - klaun, ani neobíhám castingy. Zjistila jsem třeba, že v České televizi mají fotky z doby, kdy mi bylo sedmnáct. Nejsem schopná tam donést aktuální snímky. Takže to, co ke mně přijde, dorazí samo.

Foto: Petr Horník, Právo

KAteřina Lojdová

Jaké máte koníčky?

Sport. Ten si také teď užívám. Chodím pětkrát týdně na něco – na brusle, do bazénu, do posilovny. Přes prázdniny jsem přidala spinning a walking. To mě baví. Míchám si aktivity, jak mám chuť.

To musíte mít fyzičku jako trénovaný sportovec!

Cítím se dobře. V osm ráno dám děti do školy a v půl desáté už někde cvičím nebo plavu. Můžu cokoliv. V Praze někdy jen tak vyběhnu do parku, koukám na stromy a relaxuji. S Ondřejem jsme postavili chalupu, tam mě to také baví a ráda navštěvuji hrady a zámky.

Na závěr – jaké máte přání?

Abychom všichni byli zdraví.

To chápu. Myslím ale ještě něco jiného…

(chvíli přemýšlí) Mně je teď dobře. Konečně se mi volně dýchá, to jsem v manželství moc nezažívala. Všechno, co nového mi do života vstupuje, beru jako výzvu. A těším se na nového partnera. To si přeju. Jinak mám všechno – děti, práci, s Ondřejem vycházíme v rámci porozvodových mezí. Velmi jsem se osvobodila.

Reklama

Související témata:

Související články

Radka Pavlovčinová: Je těžké určit si hranice

Je velmi výrazná. Zářivé oči, velká pusa a snědá pleť napovídají - prý špatně - kořeny někde v Indii nebo Tunisku. A také vzbuzuje výrazné emoce. Kdo se s ní...

Herečka Ljuba Krbová ctí východní inspiraci

Brány a vrátka mohou mít různé funkce. Ta oddělující předzahrádku od samotné zahrady u domu herečky Ljuby Krbové má význam jednak symbolický a jednak každého...

Výběr článků

Načítám