Hlavní obsah

Osud Isabelle Carové upozornil na nebezpečí zákeřné touhy po štíhlosti

Děsivý obraz mladé ženy s tělem stařeny před lety způsobil doslova poprask. Do té doby se o nemoci jménem anorexie sice vědělo, ale jen málokdo si plně uvědomoval, kam až toto onemocnění může vést. Onou ženou byla Francouzka Isabelle Carová. Anorexie ji sužovala od třinácti let a navzdory veškerému úsilí nemoci ve svých osmadvaceti podlehla. Ve středu 12. 9. by oslavila třicetiny.

Článek

Dva měsíce po smrti Carové spáchala sebevraždu její matka. Možná proto, že sama Isabelle vysvětlovala původ své nemoci problematickým dětstvím: "Moje matka byla chorobně úzkostlivá. V jednom kuse mě měřila. Nepouštěla mě ven, protože slyšela, že děti na čerstvém vzduchu rostou, proto jsem byla ustavičně doma. Chtěla, abych napořád zůstala malou holčičkou, jako v dobách, kdy ona byla šťastná."

V nejhorší fázi své poruchy přijímání potravy vážila Isabelle při výšce 165 centimetrů pouhých 25 kilogramů, a nakonec asi 33 kilogramů. Poprvé byla hospitalizována ve dvaceti letech a v roce 2006 upadla do komatu, které se zdálo, že nepřežije. Ale přežila.

Foto: Profimedia.cz

Isabelle Carová

Nebezpečný diktát ze světa módy

Na slavném plakátu Toscaniho pořízeným v jejích sedmadvaceti chtěla prý svým nahým tělem upozornit "na reálnou podobu nemoci, která je ve většině případů způsobena stereotypy diktovanými módním světem", jak uvedla v prohlášení.

Kampaň proti anorexii totiž souzněla s aktuálními debatami v módních kruzích o výběru "ultraštíhlých" modelek na předváděcích molech. Šokující fotografie vyzáblé Isabelle měly varovat mladé dívky před smrtelným nebezpečím diet a diktátu módy.

Kontroverzní plakáty Toscaniho byly zakázány v několika zemích, Isabelle však přinesly slávu a popularitu. Přednášela, získala smlouvy jako modelka, napsala knihu o svém životě, vystupovala v televizních pořadech, popularizovala nebezpečí anorexie.

Foto: Profimedia.cz

Isabelle Carová

"Dlouho jsem se skrývala a zahalovala si tělo. Nyní bych se chtěla ukázat bez obav, i když vím, že moje tělo budí odpor. Chtěla bych se uzdravit, protože miluji život," řekla tehdy v rozhovoru pro časopis Vanity Fair.

Měla silnou vůli žít. Dělala si plány do budoucna, toužila i po dítěti a věřila, že se jí podaří ho mít. Nakonec její křehké tělo podlehlo patrně zápalu plic. Zemřela v Paříži 17. prosince 2010 a je pohřbena na hřbitově Montparnasse.

Agentura AFP citovala při té příležitosti její prohlášení z nedávné doby: "Myslela jsem, že to bude příležitost využít mé utrpení k předání poselství a vytvoření představy o tom, co představuje vyhublost a také o nebezpečí, ke kterému vede - což je smrt."

Foto: Profimedia.cz

Isabelle Carová

Reklama

Související témata:

Související články

Na anorexii umírají i muži

Suchá kůže, pod kterou se rýsují kosti, propadlé tváře, podrážděnost a deprese. To jsou příznaky mentální anorexie, o níž se mluví v souvislosti s vychrtlými...

Výběr článků

Načítám