Hlavní obsah

Válka Jacksonových aneb Peníze až na prvním místě

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unesli sourozenci Michaela Jacksona svou dvaaosmdesátiletou matku? Čtrnáctiletá Paris, dcera krále popu, tomu věří a vypověděla teď příbuzenstvu válku.

Foto: Profimedia.cz

Potomci Michaela Jacksona – Blanket, Paris a Princ Michael (zleva) – spolu s babičkou Katherine představují klíč k obrovským penězům.

Článek

Podezření viselo už hodně dlouho ve vzduchu. Jen pár měsíců po smrti Michaela Jacksona v červnu 2009 si otec Joe (83) marně pokusil vymoci soudní žalobou z dědictví měsíční apanáž ve výši deseti tisíc dolarů (204 tisíc korun). Dvakrát napadli členové rodiny závěť. Obvinili správce majetku Johna Branku a Johna McClaina, že závěť zfalšovali, a žádali, aby odstoupili. Dvakrát neuspěli. Ani jeden jediný cent pro klan, ani jeden jediný pro hrubiánského otce – Michaelův testament hovoří jednoznačně.

Padla facka ve vile

V posledních týdnech se boj o dědictví rozhořel naplno. Někteří Michaelovi sourozenci se zřejmě neštítili ani tvrdého nátlaku, pokud ne přímo násilí vůči zpěvákovým dětem Princi Michaelovi (15), Paris a Princi Michaelovi II., jemuž říkají Blanket (10). A také vůči matce Katherine (82), která je jejich opatrovnicí.

Svědci vypověděli, že Randy (50), Jermaine (57) a Janet (46) dorazili jako přepadové komando do matčiny vily v kalifornském Calabasas, aby se zmocnili synovců a neteře.

Foto: Profimedia.cz

Paris neudělá bez svého chytrého telefonu a Twitteru ani krok.

Ti se však postavili na odpor. „Seš rozmazlenej parchant!“ křičela Janet na neteř a Paris dokonce zfackovala, protože ta jí odmítla vydat chytrý telefon, na němž už několik týdnů sdělovala na Twitteru světu novinky z vyhrocených vztahů s klanem. „To je náš dům, ne rodiny Jacksonových! Pakujte se odsud, než zavolám policii!“ nenechala si bojovná Paris nic líbit.

Foto: Profimedia.cz

Dědictví po Michaelovi utěšeně roste.

Budeme-li věřit právníkům Katherine, skrývá se za útokem „ďábelský plán“. Okamžitě po Michaelově smrti prý začal především chamtivý Jermaine a spol. vlnou pomluv, hádek a intrik pracovat na tom, aby odřízli babičku od vnoučat a připoutali ji co nejpevněji k sobě. Není totiž jen opatrovnicí vnoučat, ale také dědičkou číslo jedna: Michael jí odkázal 40 procent majetku, 40 procent dětem a 20 procent dobročinným organizacím.

Pokud jde o potomky, Michael přibral do hry čas: v 21 letech dostanou desetinu dědictví, v 35 polovinu a ve 40 zbytek. Až do té doby bude peníze i akcie spravovat jako poručnice právě Katherine. Měsíčně dostává ze svěřeneckého fondu na děti 70 tisíc dolarů (1,4 mil. korun).

Lázně, nebo únos?

Paris prý intriky prohlédla. Když se babička neukázala osm dní doma, spustila na Twitteru poplach: „Babička zmizela. Už jsem s ní týden nehovořila. Pokud ji někdo spatří, ať prosím informuje úřady.“

Pak vykopala válečnou sekyru: „Budu babičku hájit všemi dostupnými prostředky – a pokud to nepůjde jinak, i proti části rodiny. Ten, kdo má babiččino zmizení na svědomí, za to zaplatí.“

Foto: Profimedia.cz

Randy Jackson se dodnes, podobně jako zbytek rodiny, nedokázal smířit s Michaelovou závětí.

Jermaine se vzápětí pokusil utlumit paniku. Matka se zotavuje v lázních v Arizoně po lehkém infarktu, hlásil. Dodal, že si potřebovala pořádně odpočinout, takže nepoužívala ani mobil, ani počítač. Na potvrzení svých slov zveřejnil fotografii, na níž Katherine hraje bezstarostně karty s dcerou Rebbie (62).

Randy také hasil: „Každý, kdo chce, může matku navštívit. Nejde o peníze. Jsme přece rodina,“ ujišťoval.

Foto: Profimedia.cz

Janet Jacksonová

Tomu nevěří nikdo, obzvlášť další Michaelovi sourozenci Marlon (55), Tito (58) a Jackie (61), kteří se dostávají na vedlejší kolej a propadají pocitu, že jim osud – nebo spíš čtveřice sourozenců – rozdal špatné karty.

Dluhy jsou pryč, miliardy na obzoru

Portál TMZ uvedl s odvoláním na zdroje z okolí rodiny, že Katherine se krátce před návratem domů pokusila telefonicky zastihnout svůj bezpečnostní tým a že je pod vlivem silných sedativ. „Randy, Jermaine, Janet a Rebbie to hrají na to, že matka bude prohlášena za nesvéprávnou. Zvolili nejschůdnější cestu – pečují o ni,“ všiml si TMZ.

Policie přitom už od dubna vede proti rodině vyšetřování. Obchodní přítel Jacksonových tehdy oznámil, že někteří z klanu Katherine emocionálně zneužívají a finančně okrádají. Protože ona však takové nařčení odmítla, vyšetřování postupuje jen pozvolna a obtížně.

Foto: Profimedia.cz

Jermaine Jackson

Ve hře přitom není pakatel. V červenci vyšlo najevo, že zisk z prodeje CD, DVD a dokumentárního filmu o Michaelovi This Is It už takřka vymazal zpěvákovy dluhy ve výši 400 miliónů dolarů (8,2 mld. korun).

Foto: Profimedia.cz

Otec Joe Jackson

List Wall Street Journal odhaduje, že se tak stane nejpozději do konce roku. Jen v USA prodal Michael rok po své smrti 8,3 miliónu nosičů – víc než jakákoli popová hvězda předtím. Odborníci mají za to, že nejpozději do dvou let vzroste dědictví po Michaelovi z tantiém na miliardu dolarů (zhruba 20,4 mld. korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám