Hlavní obsah

I mocní se dělí na pejskaře a kočkomily

Právo, Michael Švec

To, co všichni instinktivně tušíme - že se lidé dělí na dvě základní skupiny, a to na chovatele psů a chovatele koček, už nejednou potvrdily i seriózní vědecké výzkumy. Jak to s nimi vypadá ve světě politiků a mocných?

Foto: Profimedia.cz

Obamovým dělá radost Bo, portugalský vodní pes.

Článek

Průzkum psychologa Sama Goslinga z Texaské univerzity v Austinu ukázal, že majitelé psů jsou obecně družnější, ale i pečlivější, mají lepší sebekontrolu a vynikají touhou po úspěchu. Dávají přednost plánovanému chování před spontánním. Chovatelé koček jsou zase neurotičtější, jsou otevřenější k umění, emocím, dobrodružství, fantaziím a netradičním nápadům. Takže - nahlíženo z tohoto hlediska - kdo je kdo v politice?

Medvěděv je na kočky, Putin na psy

K nejmocnějším kočkomilům světa bezpochyby patří ruský premiér Dmitrij Medvěděv. Jeho kocourek Dorofej se už stal celebritou oblíbenou i mezi exprezidentovými oponenty. Když v březnu prolétla médii zpráva, že se Dorofej ztratil a v okolí Medvěděvova sídla probíhá zběsilé policejní pátrání, premiér na Twitteru napsal:

„A teď o kocourovi. Zdroj blízký Dorofejovi říká, že se nikde neztratil. Díky za vaše znepokojení!“ V tu chvíli Twitter zaplavila řada falešných kocourkových profilů, na nichž si ze svého mocného páníčka údajný Dorofej zpravidla utahuje.

Foto: Profimedia.cz

Dorofej, kocour Dmitrije Medvěděva, je mezi lidmi tak známý, že se na Twiteru objevilo mnoho jeho karikatur, které si z páníčka zpravidla utahují.

Málo se ví, že Medvěděv začal chovat i psy. Když se toho ruská média domákla, některá jej sarkasticky obvinila, že i co se týče domácího zvířectva, podléhá staronovému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ten je totiž velkým milovníkem psů. Ve své rezidenci má 13letou černou labradorku Koni, k níž před loni přibyl bulharský ovčák Baffi. Toho Putinovi daroval bulharský premiér Bojko Borisov.

Foto: Profimedia.cz

Bulharský ovčák Baffi přibyl předloni do rodiny Vladimira Putina.

Obama splnil sen dcerám

Putinův americký protějšek Barack Obama má taky rád pejsky. Roztomilého mazlíčka svým dcerám Malie a Sashe Obamovi dlouho vybírali - dnes 11letá Malia totiž trpí alergiemi a psí srst jí proto působí zdravotní potíže. Problém nakonec vyřešil senátor Edward Kennedy, který dívkám v roce 2009 daroval štěňátko portugalského vodního psa, jehož srst alergikům nevadí. Dívky pro něj vybraly jméno Bo - podle muzikanta Boa Diddleyho, který zemřel krátce před tím, než se psík nastěhoval do Bílého domu.

Tradici pejsků tu zahájil už George Washington. Zakladatel Spojených států a první americký prezident měl slabost pro domácí americká plemena - choval černotříslové coonhoundy, které využíval k lovu, nebo psy z plemene american staghound. Svého oblíbeného psího mazlíčka měl i Abraham Lincoln. Zlatosrstého voříška Fida si pořídil ještě před tím, než v roce 1860 nastoupil do prezidentského úřadu. Pamětníci později vzpomínali, jak inteligentní pes pobíhal za svým páníčkem, když se vracel z trhu ve Springfieldu, a nákup mu při tom nesl v tlamě.

Když se Lincoln po zvolení hlavou státu musel stěhovat do Washingtonu, svého zvířecího miláčka s sebou nevzal - měl strach, že by prostředí velkého města a hluk Fidovi nemusely dělat dobře. Chtěl se ho opět ujmout, jakmile mu skončí funkční období. Plán na shledání už bohužel nevyšel, zhatil ho Lincolnův tragický konec -14. dubna 1865 jej v divadelní lóži zastřelil herec John Wilkes Booth. Fido svého páníčka nepřežil ani o rok.

Nixonův Checkers se zapsal do dějin

Velkými milovníky psů byli i další prezidenti, obzvláště oba Rooseveltové, do dějin Spojených států ale výrazně zasáhl až mazlíček Richarda Nixona. Jméno kokršpaněla Checkerse proslavil jeho projev ze září 1952, v němž ještě jako senátor a kandidát na viceprezidenta hasil první ze svých skandálů.

Politik, nařčený z přijímání úplatků a darů, v tzv. Checkers Speech vysvětlil, že během své kariéry si ponechal jen jediný dar. „A víte, co to bylo? Byl to malý kokršpaněl, který přišel v koši z Texasu, černobílý, flekatý. Naše šestiletá holčička Tricia mu dala jméno Checkers,“ prohlásil a rovnou odmítl, že by se daru vzdal. „To víte, všechny děti milují psy a já chci jen říct, že si ho nechám nehledě na to, co o tom kdo povídá,“ dodal.

Roztomilý Checkers přinesl Nixonovi štěstí, jeho řeč zabrala a popularita mu stoupla. Často se s ním nechával fotit. Jeho nerozlučný přítel se dožil dvanácti let. Milovníků koček Bílý dům obývalo podstatně méně. Průkopníkem byl Lincoln, kterému v prezidentském sídle dělala místo Fida společnost alespoň micka Tabby.

Úmrtní oznámení pro Kennedyho kocoura

Velkou pozornost v době vlády Rutherforda B. Hayese vzbudila zásilka, kterou první dámě Lucy počátkem roku 1879 doručili až ze vzdáleného Siamu. Choulilo se tam zvláštní zvíře, kočka siamská. Ty podle legendy chovali tamní králové, teď ji poslal americký konzul v Bangkoku až do Washingtonu - cesta trvala celé dva měsíce. Kočka dostala příhodné jméno Siam a brzy se stala oblíbeným mazlíčkem prezidentovy dvanáctileté dcery Fanny, po Bílém domě jí povolili toulat se podle libosti. Často se objevovala, když první dáma přijímala hosty.

Už na podzim 1879, když byli páníčkové mimo Washington, ale Siam vážně onemocněla. Přes podstrojování služebnictva a péči osobního prezidentova lékaře ale kočka za několik dnů vydechla naposledy.

Významné postavení měl o necelých sto let později kocourek Tom Kitty, který se do Bílého domu přistěhoval spolu s Kennedyovými. Svědčí o tom fakt, že když zemřel, vyšlo mu v novinách úmrtní oznámení.

Foto: Profimedia.cz

Socks, kocour Clintonových, byl původně tulákem.

Doslova celebritou ale byl až Socks (1989-2009), adoptovaný kocourek manželů Clintonových. Toulavé zvíře, které se pak stalo jednou z tváří Bílého domu, se dostalo do rodiny jen velkou náhodou. Socks prostě skočil v roce 1991 do náručí dceři Chelsee, když odcházela od své učitelky klavíru.

Byl „hlavním“ mazlíčkem prezidentské rodiny až do roku 1997, kdy přišel na scénu labrador Buddy. Tehdy nastaly pro Sockse zlé časy. S velkým psem se nesnášel. „Lépe jsem to zvládl s Palestinci a Židy než se Socksem a Buddym,“ okomentoval jednou jejich vztah Bill Clinton. Nesnášenlivost se psím spolubydlícím byla také důvodem, proč po přestěhování z Bílého domu zůstal kocourek s tajemnicí první dámy, zatímco Buddy s rodinou.

V Downing Street kocour pracuje

Kocour je od loňska nájemníkem i v Downing Street č. 10, v londýnském sídle britského premiéra. Důvody, proč si David Cameron našel nového spolubydlícího, byly však spíše praktické - na prestižní londýnské adrese se totiž objevily krysy a Larry by měl v domě nastolit pořádek.

Foto: Profimedia.cz

Larry brání dům Davida Camerona před hlodavci.

Naopak nejsledovanější britský pár, vévoda a vévodkyně z Cambridge, si pořídil černého kokršpaněla Lupa, který se okamžitě stal členem rodiny. Jak vřelý vztah William a Kate k psíkovi mají, dokazují i červnové fotografie, na nichž princ nese Lupa v náručí a do kožichu mu sází jeden polibek za druhým.

Foto: Profimedia.cz

Britský princ William si pořídil kokršpaněla Lupa.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak stárnou nejslavnější české topmodelky

Hned několik krásných Češek okouzlilo v průběhu let módní svět. Skutečnými hvězdami se staly ale jen některé z nich. Podíváme se s vámi na nejkrásnější Češky,...

Audrey Tautouová: Jsem hrozně ráda svá

Ačkoliv ve svých mnoha romantických filmech, včetně posledního snímku Něžnost, prožila řadu milostných vztahů, ty svoje populární Francouzka Audrey Tautouová...

Radka Pavlovčinová: Je těžké určit si hranice

Je velmi výrazná. Zářivé oči, velká pusa a snědá pleť napovídají - prý špatně - kořeny někde v Indii nebo Tunisku. A také vzbuzuje výrazné emoce. Kdo se s ní...

Výběr článků

Načítám