Hlavní obsah

Piercing jako módní doplněk, ale i symbol nezávislosti

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piercing je nejen o módních trendech, ale i o touze po nezávislosti a odhodlání odlišit se od mas. Pro někoho představuje i prostředek pro zvýšení sexuální atraktivity a zároveň sexuálního uspokojení. Ať už člověka vede k piercingu cokoliv, než se pro něj rozhodne, měl by o něm získat co nejvíce informací.

Foto: Profimedia.cz

Ozdoby pupíku lákají stále více mladých dívek.

Článek

Především je nutné si uvědomit, že je to zásah do organismu a pak také do zevnějšku. Proto je nutné si velmi dobře rozmyslet, kde jej chce člověk mít a vlastně proč. Je nutné přemýšlet dopředu, jelikož i po vyjmutí ozdoby mohou zůstat na kůži jizvy a další neduhy.

Rizika piercingu souvisí především s infekcí, která se do čerstvé a nezahojené rány může dostat. Proto je tolik důležitá sterilita všech nástrojů i samotné piercingové ozdoby a následná důkladná hygiena propíchnuté kůže. Proto je tak důležité svěřit se se zákrokem skutečným odborníkům a ne doma kamarádům nebo někde laikům na ulici.

Hrozba zanícení rány, následné infekce, ale i přenos dalších nemocí, je skutečně veliká. Navíc po větším zánětu mohou na kůži vznikat jizvy a další deformace.

Foto: Profimedia.cz

Piercing

"Zavedení piercingu do vrcholu ušní chrupavky s sebou nese riziko "vypadnutí" části chrupavky, která je všeobecně málo prokrvená a může se tak špatně hojit. K infekci jsou nejvíce náchylné regiony se zvýšenou vlhkostí - nos, a  s rizikem zapářky, pupek a genitálie. Je zde samozřejmě riziko hnisavé infekce či krvácení (zejména na špičce jazyka) v místě zavedení kovové ozdoby.

Foto: Profimedia.cz

Piercing

Prakticky stejné je riziko přenosu závažných infekcí, jako jsou infekční žloutenky, HIV infekce a další. Je možná i alergie na kovový materiál, obzvláště obsahující nikl. Kolem zavedeného materiálu se mohou utvořit hmatné uzlíky, jako reakce těla na cizí materiál, který odmítá přijmout. Nemalým rizikem je zachycení se o kovovou ozdobu během zájmových aktivit. Tím může dojít k násilnému vytržení ozdoby z kůže a vzniku poranění," říká MUDr. Marie Finsterlová, která se piercingem zabývá i ve své knize Péče o pleť a vlasy.

Další rizika jsou především u piercingu intimních míst. U propichování bradavky u žen hrozí nebezpečí propíchnutí mléčných žláz; u klitorisu může při špatném vpíchnutí dojít k problémům se vzrušivostí; u mužského penisu - pokud prochází piercing vlastním penisem - hrozí nebezpečí zasažení míst, kde jsou topořící tělesa.

Foto: Profimedia.cz

Piercing

Jakým ozdobám dát přednost?

Alespoň na tu dobu, než se dírka pořádně zahojí, je potřeba do ní vložit ozdobu z vhodného materiálu: šperky z nerezové oceli, niobu, titanu, zlata, platiny a plastů. Existují také měkká nylonová vlákna, která lze protáhnout dírkou, aby zůstala zachována přes dobu, kdy v ní nemůžete mít náušnici, například během těhotenství. Bezpečnosti těchto materiálů ale odpovídá i jejich cena. S tím počítejte a nesnažte se tento nutný náklad obejít použitím nějakého drátku.

Bohužel i lepší náušnice mohou u lidí vyvolat alergie na kov. Nejčastějším vyvolavatelem alergie je nikl, který je součástí nerezové oceli, ale i zlatých a stříbrných slitin. Pro mnoho lidí může být nebezpečný i kobalt, jenž je všudypřítomný. S alergií na kobalt se většinou druží i alergie na chrom, který může být též obsažen v kovových slitinách. V posledních letech přibývá i přecitlivělost na zlato.

Foto: Profimedia.cz

Piercing - ozdoba těla i duše

Doba hojení

Po aplikaci piercingu byste neměli 2-6 dní místo vpichu dlouhodobě namáčet a už vůbec chodit na koupaliště, přehrady apod.

Doba hojení závisí na lokalitě. Do 6-8 týdnů se hojí uši, obočí, rty a špička jazyka. Piercing zavedený v oblasti zevního genitálu, na prsní bradavce či v pupku se hojí déle, 8-38 týdnů.

Foto: Profimedia.cz

Piercing

Při odstraňování piercingu opatrně

Ano, daná ozdoba se jednoduše vytáhne, řeknete si. Místo se zahojí drobnou jizvou. U jedinců se sklonem ke koloidním jizvám je ale zvýšené riziko pomalejšího zhojení, zvláště na místech jako jsou uši.

Rozhodně byste ale neměli vytahovat ozdobu ze zanícené rány. V tomto případě ozdoba slouží i jako drén - tedy kanálek k odtoku hnisu. Rána se s ozdobou snáze zahojí.

Reklama

Související témata:

Související články

Potetovaná Barbie šokovala svět

Barbie byla vždy představitelkou dokonalosti. Každá holčička toužila být krásná jako ona. Na trhu se ale objevila Barbie, která má kromě růžových vlasů, velmi...

Výběr článků

Načítám