Hlavní obsah

Energickému starostovi Londýna nechybí charisma ani ambice

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starosta Londýna Boris Johnson (47) zůstává jedním z nejpopulárnějších britských politiků. Většina lidí ho zná jednoduše jako Borise, ujala se ale také přezdívka BoJo složená z počátečních písmen jeho jména. Více než politickým umem však voliče fascinuje jízlivými poznámkami a permanentně rozcuchanými vlasy.

Foto: Profimedia.cz

Londýnská radnice na jižním nábřeží Temže

Článek

Johnson pochází z typické anglické rodiny vyšší třídy: jeho otec je bývalým konzervativním členem Evropského parlamentu a syna nechal studovat v Bruselu, doma pak na prestižní střední škole Eton a na Oxfordské univerzitě. Rozhodně však není typickým britským aristokratem: narodil se sice britským rodičům, ale v New Yorku a dlouho si americké občanství ponechával.

Foto: Profimedia.cz

Londýnský starosta nepohrdne ani tenisem.

Mezi jeho předky patří mimo jiné exministr vnitra vlády osmanské říše a jeho děti jsou, jak sám podotkl, ze čtvrtiny Indové.

Mé šance stát se premiérem jsou stejné, jako že se převtělím do olivy nebo mě setne talíř na frisbee.

Boris strávil velkou část dětství na rodinné usedlosti v Exmooru. Rodiče se na začátku 70. let přestěhovali do Bruselu, kde otec začal pracovat pro Komisi a mladý Boris absolvoval Evropskou školu. Poznal zde také Marinu Wheelerovou, svou budoucí ženu. Krátce nato se ale manželství jeho rodičů rozpadlo a Boris se vrátil do Anglie.

Sázel na důvtip

Díky stipendiu se dostal na Eton, kde se seznámil se současným premiérem Davidem Cameronem. Jeho třídním učitelem byl Eric Anderson, který na skotském Fettes učil i labouristického expremiéra Tonyho Blaira. „Johnson i Blair více než na připravenost sázeli na důvtip. Byli rádi ve středu pozornosti. Lidem se líbila jejich živelnost, ale také je občas rozčilovali,“ řekl Anderson před časem.

„Boris ale ve srovnání s Blairem nebyl žádný rebel – spíše satirik a humorista,“ dodal. Po Etonu se Johnson dostal na Oxford, kde se i s Cameronem stali členy Bullingdonského klubu, jehož členové byli známí tím, že se opili, totálně zničili zařízení restaurace a při odchodu odevzdali majitelům šek na zaplacení škod.

Foto: Profimedia.cz

Johnson se působením v klubu nikdy příliš nechlubil, ale přiznal, že na univerzitě kouřil marihuanu, a dokonce „skoro“ zkusil kokain. „Někdo mi jej kdysi nabídl, ale kýchnul jsem, a tak se mi nedostal do nosu. Mohl to být i krupicový cukr,“ řekl před lety v televizi.

Na univerzitě potkal také svou první ženu Allegru Mostyn-Owenovou. Vzali se v roce 1987 při obřadu, na němž nechyběl operní zpěvák a smyčcové kvarteto. Podle zasvěcených přišel ženich nevhodně oblečený a musel si od jednoho z přátel vypůjčit kalhoty. Hodinu po obřadu ztratil svatební prsten. Manželství nevydrželo ani tři roky a BoJo se krátce nato oženil s Marinou Wheelerovou, která se mezitím stala právničkou. Jsou spolu dodnes a vychovali čtyři děti.

Z novinařiny k politice

Boris nikdy nevynikal akademickými znalostmi, zato ale dokázal vždy nekompromisně jít za svým cílem. A tím byla už od let jeho dospívání kariéra v politice. Nejprve to zkusil jako manažerský poradce, to mu však vydrželo necelý týden. „Ať jsem dělal, co jsem dělal, nevydržel jsem se dívat na projekci křivky růstu příjmů a zůstat při vědomí,“ přiznal později.

Daleko úspěšněji si vedl jako novinář, přestože ho z Timesů po pár dnech vyhodili, protože si vymýšlel citáty do článků. Našel si místo v listu The Daily Telegraph, pro který se nakonec stal zpravodajem z Bruselu.

Foto: Profimedia.cz

Londýnský starosta se stal ikonou díky své energické povaze a neustále rozcuchaným blond vlasům.

Tehdejšímu šéfredaktorovi imponoval mladistvou energií, inteligencí a osobností, čtenářům pak kousavými zprávami z centra EU. V deníku to dopracoval až na post zástupce šéfredaktora a hlavního komentátora. Posléze se stal šéfredaktorem konzervativního týdeníku The Spectator a začal se objevovat jako host i v různých televizních pořadech, kde se vyjímal jeho perlivý charakter. „Chci dostat svůj kus dortu a sníst si ho,“ svěřil se ohledně politických ambicí jednomu z přátel.

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson se se svou studentskou láskou Marinou Wheelerovou oženil až poté, kdy se rozpadlo jeho první manželství. Mají spolu čtyři děti.

V parlamentních volbách v roce 1997 to zkusil a neuspěl, o čtyři roky později už ano a šéf toryů Michael Howard jej jmenoval mluvčím pro kulturu. Brzy však skončil kvůli románku s novinářkou Petronellou Wyattovou – údajně se prý během svých vášnivých schůzek nechávali vozit taxíkem po Londýně a pouštěli si kazety Wyattové, zpívající árie Pucciniho. Johnson zapíral a celý příběh nazval „pyramidou žvástů postavenou na hlavu“, nikdo mu ale neuvěřil: Howard jej za lhaní vyhodil z postu mluvčího a manželka za nevěru z domu.

Převtělit se do olivy

Přes všechny přešlapy, nebo snad díky nim, byl Johnson stále populárnější. Musel sice strpět, jak se Cameron stává lídrem toryů, místo na výsluní se však nakonec našlo i pro něj. Londýn v roce 2008 čekaly volby starosty a konzervativci chtěli dát na frak populárnímu Kenovi Livingstonovi.

Cameron si původně přál postavit do boje nějakou neangažovanou celebritu, když už ale neměl na vybranou, sáhl po „domácí hvězdě“ Johnsonovi: ten, přestože nebyl zrovna nejpřipravenější („Jaký je můj názor na drogy?“ zeptal se například svého poradce), nepostrádal charisma a svěžest nutné pro poražení „Rudého Kena“.

Ať jsem dělal, co jsem dělal, nevydržel jsem se dívat na projekci křivky růstu příjmů a zůstat při vědomí.

Tah se ukázal jako vítězný: BoJo získal přes milión preferenčních hlasů a volby vyhrál. A vedl si důstojně i poté. Podstatně se umravnil a zvážněl a neztratil se ani v každodenní politice, i když je pravda, že převzal velkou část z Livingstonových iniciativ, zejména pokud jde o životní prostředí.

Londýnský starosta se zkrátka stal ikonou díky své energické povaze a neustále rozcuchaným blond vlasům. „Jak dlouho si stříháte vlasy sám?“ utahoval si z něho v červnu americký moderátor David Letterman v narážce na jeho neposlušný účes.

Foto: Profimedia.cz

Životní prostředí je jedním z velkých témat volebního programu současného starosty Londýna.

Johnson sám ale dobře ví, že mít charisma na post předsedy vlády nestačí. „Mé šance stát se premiérem jsou stejné, jako že se převtělím do olivy nebo mě setne talíř na frisbee,“ přiznal v červnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Danuta Walesová dál ničí Lechův mýtus

Její kniha, v níž vylíčila svého muže Lecha jako sebestředného, prchlivého, sobeckého muže, který se celý život stará jen o sebe, vyvolala pořádný poprask....

Výběr článků

Načítám