Hlavní obsah

Grilované dobrůtky výrazně podporují stárnutí

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grilování k létu patří. Zejména ženy by ale měly být na pozoru. Grilované pochoutky totiž mohou výrazně urychlit stárnutí jejich pokožky. Mohou za to tzv. produkty pokročilé glykace (AGEs), které se nachází ve všech grilovaných pokrmech.

Foto: Profimedia.cz

Grilované pochoutky mohou výrazně urychlit stárnutí.

Článek

Jedná se o škodlivé látky, které ve vyšším množství mohou urychlit stárnutí. "Pokročilá glykace je reakce mezi sacharidy a bílkovinami nebo tuky, ke které dochází ve vysokých teplotách," vysvětluje pro Daily Mail lékařka Anastasia Kaleaová a dodává: "Potraviny na živočišné bázi obsahující vysoké množství tuku a bílkovin mají již produkty pokročilé glykace v sobě a grilováním se jejich počet ještě několikanásobně zvýší."

Produkty pokročilé glykace (AGEs) se absorbují do těla a když jich je tam příliš mnoho, způsobují vrásky a povislou kůži, protože poškozují kolagen a elastin udržující mladistvý vzhled kůže.

Při grilování i smažení se vyrobí mnohem více AGEs, než při vaření v páře nebo při dušení.

Několik tipů, jak zpomalit stárnutí
Maso před grilováním marinujte. Z jednoho výzkumu jasně vyplynulo, že hovězí maso, které bylo minimálně hodinu v marinádě, obsahovalo po ugrilování mnohem méně Ages než maso nemarinované.
Vařte či grilujte maso v alobalu - pokud maso utěsníte tak, aby z obalu neodtékala šťáva, pak bude maso nejen křehčí, ale v podstatě i zdravější.
Snižte teplotu - nepečte maso příliš zprudka
Vařte pomocí páry či dušením
Přidávejte do nádoby, kde maso upravujete, vždy vodu
Omezte cukry a bílé pečivo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám