Hlavní obsah

Jak na záděry na rukou

Novinky, das

Suchá a odrostlá kůžička u nehtů na rukou je nejen nevzhledná, ale může i bolet. Můžeme jí však předcházet anebo ji rychle „vyléčit“.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelná péče o ruce se vyplácí.

Článek

"Pravdou je, že se záděra neudělá pouze kousáním nehtů či „rýpáním“ kůžičky. Problémy mají zejména lidé se suchou kůží. Dehydratovaná pokožka neumí zadržet vlhkost a loupe se. Záděra pak vznikne rychleji, než by člověk čekal. Stačí třeba jen zadrhnout o oblečení či ručník a kromě bolesti může ranka začít i krvácet. Péče o nehtové kůžičky, šetrné zastřihávání nehtů a používání krémů na ruce jsou proto velmi důležité," upozorňují lékaři ze serveru Hojení-ran.cz

Jak aktivně bojovat proti zatržení kůže?

Pořiďte si kvalitní manikérní nůžky – takové, které nehty ostříhají. „Pižláním“ starými, tupými nůžkami si můžete přivodit poranění.

Před odstraněním záděry oblast omyjte teplou vodou a mýdlem. Následné změkčení kůže usnadní odstřihnutí.

Nůžky vydezinfikujte alkoholem, snížíte tak riziko infekce. Odrostlou kůžičku se snažte odstřihnout co nejdelší.

Pokud je záděra moc hluboká, nechce ranku trochu zhojit. Pokuste se o odstřihnutí teprve tehdy, až záděra trochu povyroste.

Na zatlačení nehtové kůžičky u lůžka používejte speciální manikérní dřívko, například z pomerančového dřeva. Je šetrnější než kovové, které je příliš tvrdé a můžete se s ním poranit.

Na ranku vzniklou po odstřihnutí použijte speciální hojivý gel. Je běžně k dostání v lékárně a pomůže vám s rychlejším zacelením rány. Díky němu se sníží i bolestivost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám