Hlavní obsah

Jaké podprsenky zajišťují nejlepší podporu při cvičení

Novinky, das

Ženy si často stěžují na bolesti prsou při cvičení. Přesto až 60 procent z nich nepoužívá při sportu speciální podprsenku. Podle odborníků by to přitom měla být samozřejmost.

Foto: Profimedia.cz

Opakované cvičení bez podpory může trvale povolit vazy a způsobit povislé poprsí.

Článek

Ňadra lidé považují za symbol mateřství a sexuality. Přičemž jejich vzhled je důležitý především pro ženy samotné. Čím větší a pevnější ňadra mají, tím se cítí atraktivnější.

Přesto mnoho žen nedbá o své přednosti. Nejčastěji chybují, když při cvičení svá prsa nechrání před nadměrnými otřesy.

"Pevnost ženských ňader závisí na napětí kůže a pojivových tkání tzv. Cooperových vazů. Při opakovaném cvičení bez podpory tak může dojít k trvalému povolení těchto vazů, čím se stávají prsa povislými," vysvětluje Amanda Brasherová pro Daily Mail.

Existují tři druhy sportovních podprsenek

Kompresní podprsenky - odborníci je považují za staromódní, jelikož ňadra přitlačují k hrudní stěně pomocí lycry. Ženy s menšími prsy jsou obvykle s těmito podprsenkami spokojené, ale ženy s většími ňadry si na ně stěžují.

Zapouzdřené podprsenky - zapouzdření omezuje pohyb prsu v každém směru, vzhledem k tomu dochází k méně odrazům nahoru, dolů či do boku, a to až o 83 %. Vhodné jsou i pro ženy s většími ňadry.

Kombinované podprsenky - vycházejí z kombinace předchozích dvou druhů.

Kromě správného držení ňader plní sportovní podprsenky i službu odvaděče potu. Kvalitní podprsenka je vyrobena z funkčního materiálu, který je velmi příjemný, odvádí pot a zároveň velmi rychle schne. Nehrozí u nich tedy ani žádné riziko vzniku zapruzení či pupínků.

Foto: Archív firem

1. Icebreaker

Základem je správná velikost

Většina žen si neumí koupit správnou velikost podprsenky pro běžné nošení, natož sportovní.

Košíček musí pojmout celý prs bez toho, aby se okolo tvořily nějaké boule či shrnovala látka. Pod obvod podprsenky by se pak měl vejít maximálně jeden prst.

Sportovní podprsenka by se navíc měla měnit po 30 - 40 vypráních. Časem ztrácí na funkčnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Co způsobuje bolest ženských ňader

Ženská ňadra jsou symbolem mateřství a ženskosti. Jejich krása je pro ženy významná. Pro jejich velikost i tvar jsou ochotné utrácet velké sumy. Muži tyto...

Výběr článků

Načítám