Hlavní obsah

Noomi Rapaceová: Hrát sexy, krásnou a okouzlující ženu mě nudí k smrti

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky famóznímu úspěchu, který sklidila za ztvárnění geniální hackerky ve filmových adaptacích trilogie Stiega Larssona Milénium, se stala Švédka Noomi Rapaceová nejžádanější herečkou Hollywoodu. Po akční krimi Sherlock Holmes: Hra stínů si ji pro novou hororovou sci-fi Prometheus vybral i proslulý režisér Ridley Scott.

Foto: Profimedia.cz

Noomi Rapaceová

Článek

Každý z herců považuje jeho zavolání za rozhodující moment v kariéře, včetně Noomi. „Když mi zavolal Ridley Scott, kterého jsem obdivovala už jako dospívající holka, okamžitě jsem jeho nabídku na setkání přijala. Říkala jsem si, že i kdyby práce na Prometheovi nevyšla, už to, že s ním budu moci strávit pár minut, mi bude stát za to,“ vysvětluje nadějná dvaatřicetiletá herečka.

Foto: Bontonfilm

V děsivé sci-fi Prometheus s Američanem Loganem Marshallem-Greenem (vlevo) a talentovaným německým hercem Michaelem Fassbenderem.

Záhy se ukázalo, že jako vědkyně, astroložka Elizabeth Shawová, jedna z titulních postav Promethea, bude se slavným filmařem trávit mnohem více času, neboť ji do svého snímku obsadil ihned po kamerových zkouškách. A Ridley Scott jí oplácí stejnou mincí. „Když jsem se měl s Noomi setkat, čekal jsem drsnou, zatvrzelou individualistku. Místo toho se mi představila milá, laskavá a chytrá mladá žena. Noomi je velice inteligentní, vyzařuje z ní i fyzická síla, což bylo skvělé spojení pro ztvárnění Elizabeth.“

I Noomi tato postava lákala. „Přitahují mě role, které se potýkají s potížemi. Hrát sexy, krásnou, sladkou a okouzlující ženu mě nudí k smrti. To prostě nejsem já. Když čtu scénář, musím si říct, že si nejsem úplně jistá, že roli úspěšně zvládnu. Pak se to stane posedlostí a chci to dokázat za každou cenu, už proto, abych si vyzkoušela, jestli jsem tak dobrá,“ dodává subtilní, metr šedesát vysoká Noomi suverénně.

„Pro roli cikánské věštkyně v Sherlocku Holmesovi (2011) jsem nemusela dělat vůbec nic. Hned po jeho skončení jsem ale začala tvrdý trénink, především běhat, a to pět dní v týdnu. Bylo to jiné než pro roli hackerky Lisbeth Salanderové z Milénia, kde jsem dělala hodně bojová umění, protože jsem potřebovala být agresivní a musela jsem se umět prát. Tentokrát to bylo na dlouhou výdrž.“

Foto: WarnerBros

Sherlock Holmes: Hra stínů. Zde si zahrála s populárním Newyorčanem Robertem Downeym Jr.

I tak jí Elizabeth z Promethea dala zabrat. „Měla jsem tělo plné škrábanců a modřin. Natáčeli jsme například ve vesmírné bouři, která mě doslova trhala vejpůl. Byla jsem na dně jak fyzicky, tak psychicky. Musela jsem odstřihnout spojení mezi mozkem a tělem, abych bolest vůbec vydržela. Ale právě to je součástí profese, kterou miluji,“ prozrazuje o roli v Prometheovi, kde hraje s herci z první hollywoodské ligy, jako je Charlize Theronová, Guy Pearce a Michael Fassbender.

Noomi byla od samého začátku fanouškem Scottových Vetřelců, jeho průkopnické kombinace sci-fi a hororu, a dovedla ocenit i jeho filmařskou vizi, pokud jde o vytvoření silné ženské postavy na plátně. „Bylo mi možná třináct, čtrnáct, když jsem viděla prvního Vetřelce. Byla jsem doslova ohromena, protože to bylo poprvé, kdy byla v podobné roli žena. Riskovala jsem také, že mě budou srovnávat s výbornou Sigourney Weaverovou v roli Ripleyové a chtěla jsem obstát,“ říká rozhodně.

Foto: Profimedia.cz

S Rachel McAdamsovou v novém thrilleru Passion (Vášeň).

I přesto, že byla spoluprací se slavným režisérem očividně nadšená a v Prometheovi zazářila, tvrdí, že Hollywood ji nebere. Dál se chce stranit typické okázalosti, která jde ruku v ruce s velkými kasovními trháky. Od svého úspěchu v roce 2009 zdůrazňuje, že se daleko lépe cítí v Evropě.

„Hollywood je na mě příliš divoký a bláznivý, nechci se vrhnout po hlavě do jeho šílenství. Netoužím po tom stát se hvězdou, mít velikánský karavan s armádou asistentů a další herecký luxus. To, na čem mi jedině záleží, jsou filmy, které mi v Americe nabízejí, a postavy, které jsou pro mě hereckou výzvou,“ tvrdí.

Foto: Profimedia.cz

V gala se objevuje zřídka. Premiéra Promethea byla jednou z výjimek.

Právě tu točí nový krimi thriller Dead Man Down s dánským režisérem Nielsem Ardenem Oplevem, který Noomi před třemi lety objevil pro všechny filmy Milénia - Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm a Dívka, která kopla do vosího hnízda. Jinak ale fakt, že s Evropou to myslí vážně, dokazují další snímky, jako byl norský horor Babycall (2011) i nový thriller Passion (Vášeň) v koprodukci Německa, Španělska, Francie a Velké Británie.

Herectví má Noomi totiž v krvi. Otec byl španělský tanečník a zpěvák flamenga Rogelio Duráne, matka švédská herečka Nina Norénová. První film Noomi natočila v sedmi letech. V patnácti odešla z domova a zapsala se na divadelní školu ve Stockholmu.

„Jako teenager jsem stejně jako snad všichni u nás doma dost pila a jen díky filmům jsem dospívání přežila v pohodě. Jejich výběr byl ale dost svérázný, většina z nich byla od Quentina Tarantina, žádná romantika či komedie,“ přiznává.

Foto: Bontonfilm

Se švédským kolegou Peterem Anderssonem v thrilleru Muži, kteří nenávidí ženy (2009).

Není tedy divu, že i dnes jsou pro ni největším lákadlem drsné role jako Lisbeth a Elizabeth. „Obě jsou to hlavně velké bojovnice. Lisbeth v průběhu trilogie surově zbili, znásilnili, střelili do hlavy, falešně obvinili z vraždy a dvakrát zavřeli do blázince, ale nezlomilo ji to. Elizabeth zase po všech útrapách a hrůzách, jimiž prochází v průběhu vesmírné odysey, pokaždé vstane jako Fénix z popela. Něco z nich ve mně už zůstane navždy,“ opěvuje své hrdinky a dodává moudře:

Víte, že…

Mezi filmy, které natočila v Americe, patří i drama Knockout (2012). Hraje v něm se svým exmanželem, švédským hercem Olem Rapacem.

A i když se s ním loni po desetiletém manželství rozvedla, zdá se, že u této dvojice není rozvod míněný tak vážně, protože se oba společně starají o svého devítiletého syna Leva.

„Hraní je pro mě život a ten je daleko víc než romantická komedie. Je v něm spousta problémů, hlavně se o nich nesmíme bát mluvit.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám