Hlavní obsah

Danuta Walesová dál ničí Lechův mýtus

Právo, Pavol Minárik

Její kniha, v níž vylíčila svého muže Lecha jako sebestředného, prchlivého, sobeckého muže, který se celý život stará jen o sebe, vyvolala pořádný poprask. Nejenže trhala všechny rekordy, ale od té doby si u ní podávají dveře filmaři i nakladatelé a nabízejí prý řádně zaoblené sumy za práva na její příběh. A Danuta Walesová si nebere servítky ani teď - v rozhovorech pro média přidává další podrobnosti.

Foto: Profimedia.cz

Danuta a Lech Walesovi

Článek

S interview jako by se roztrhl pytel. Pro televizi Polsat minulý měsíc zase jednou ťala do živého. O legendárním Lechu Walesovi (69), který v srpnu 1980 jako elektrikář založil v loděnicích v Gdaňsku odborovou organizaci Solidarita, bez sebemenších okolků řekla, že je „neupřímný, egoistický a nesympatický a většinou se lidem ani nedívá do očí, když s nimi hovoří“.

Šťastlivec, který jednu nechal, druhou potkal…

Během rozhovoru třiašedesátiletá Danuta na manželovi nenechala nit suchou a pokračovala vůči němu v ostrých výpadech, které by si jeho největší nepřátelé nedovolili ani ve snu. „Lech mě celý život považoval za svůj majetek, s nímž si dělal, co chtěl. Je to patriarcha, jenž požadoval, abych mu vždy byla poskokem, podávala mu jídlo, obskakovala ho, dělala si o něho starosti, protože jedině on je důležitý, a nic jiného,“ uvedla.

Ještě doplnila, že „Lech byl jejím prvním a jediným mužem v životě, což se nedá říci naopak. Byl to šťastlivec, který měl ženy vždy. Jednu nechal, druhou potkal“, podotkla v TV Polsat.

Je zřejmé, kdo je nyní z manželů Walesových v popředí zájmu. Ale i když Danuta dostala od jisté západoevropské televize nabídku, která se neodmítá, zatím se ještě nerozhodla.

Foto: Profimedia.cz

Kniha Danuty Walesové vyšla v nákladu 300 tisíc výtisků - a zaprášilo se po ní.

Proslýchá se, že o práva na zfilmování příběhu více než čtyřiceti let manželského soužití se slavným disidentem, politikem a exprezidentem nebojuje nikdo menší než evropský mediální gigant RTL. Zálusk na něj má prý už od okamžiku, kdy vešlo ve známost, že si Danuta nenechá - většinou nečekaně šokující - podrobnosti pro sebe. Není divu, že by RTL údajně zaplatila velmi slušně.

„Určitě by ji ta částka potěšila. Na druhé straně se obává, že si lidé řeknou: Prodala se,“ řekla německému listu Bild jedna přítelkyně, jež ji zná po celou dobu trvání jejího svazku s Lechem.

Bude pokračování?

A další v řadě jsou nakladatelé, kterým jde o jediné: přimět Danutu, aby sepsala pokračování. „Dvojka“ by totiž šla na dračku stejně jako první kniha Sny a tajemství. Však si také polská veřejnost už ani nepamatuje, kdy naposledy nějaká publikace vyvolala takový rozruch. Manželka nositele Nobelovy ceny za mír svou až bezelstně upřímnou autobiografií, jež vyšla na sklonku loňského roku v nákladu 300 tisíc výtisků, překonala všechny rekordy polského knižního trhu. Dnes je kniha úplně vyprodaná.

„Buď bude kniha upřímná, nebo žádná,“ řekla na rovinu vydavateli, když po ní chtěl, aby v rukopise změnila některá ostrá až šokující vyjádření o manželovi. Nakladatel nakonec s textem souhlasil.

Foto: ČTK

Walesovi celá desetiletí vystupovali na veřejnosti jako spokojený manželský pár.

Celé Polsko pak nemluvilo o ničem jiném než o některých výrocích Danuty - například že „ani neví, kde vzala tolik odvahy vydržet s manželem až doteď“.

Tichá, až zakřiknutá matka osmi dětí, které jsou dnes už dospělé, svůj dosavadní život prožila v ústraní. Vyučená kuchařka zůstala v domácnosti a do Varšavy se nepřestěhovala ani v letech 1990 až 1995, kdy její slavný muž působil jako hlava státu.

„Nechtěla jsem dětem bourat jejich zaběhnutý svět v Gdaňsku, kde do té doby s námi žily,“ vypráví po letech. Zároveň jedním dechem dodává, že Lech o její přítomnost v prezidentském paláci příliš nestál. V knize pak podrobně popisuje svůj nelehký život, který přirovnala k osudu služky.

Manželství jde od deseti k pěti

Příliš proto nepřekvapuje, že se v médiích záhy začaly nepokrytě objevovat úvahy, zda manželství Walesových přežije. „Zejména v posledních měsících to s nimi jde od deseti k pěti,“ potvrdila Danutina známá.

A co na to manžel? „Problémy, které máme, jsme si měli vyřešit mezi sebou, a ne na veřejnosti, ale rozvádět se kvůli tomu nebudu,“ reagoval Walesa. „Překvapila mě nejen otevřenost, s níž Danuta vylíčila náš život, ale především diametrálně odlišný obraz těch víc než čtyř desetiletí, který popsala,“ svěřil se někdejší prezident týdeníku Newsweek.

Manželé sice formálně žijí spolu, ale podle Danuty ve dvou zcela odlišných světech, přičemž počítač znamená pro jejího manžela víc než nejbližší člověk.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z mála fotografií zachycuje Danutu po boku Lecha jako prezidenta.

„Je pro mě šokem a zklamáním dozvědět se po 43 letech manželství, že žijeme de facto odděleně,“ přiznal Walesa. „Žena mi v knize ostře vyčítá, že jsem nikdy nebyl doma. Ale snad občas ano, když máme spolu osm dětí."

„Zdálo se mi, že žijeme ideálně, ale houby,“ řekl. „Až se nabízí otázka, zda nejsem, probůh, nějaká mužská šovinistická svině, ale to přece není pravda, nikdy jsem tak neuvažoval,“ upozornil.

A že sedí denně půl hodiny, hodinu za počítačem? „To mám snad krmit holuby? Musím přece vědět, co se děje,“ řekl legendární odborový vůdce.

Na otázku, zda se chce rozvést, odpověděl, že určitě ne. „Oba jsme věřící katolíci. Pokud bychom jimi nebyli, bylo by s námi pořádně zle,“ podotkl.

Dodal, že je vychovaný tak, že žena je jen jedna, a to až do hrobu, a neuvažuje o tom, jaká je, zda dobrá, nebo zlá.

Reklama

Související témata:

Související články

Šarm Carly Bruniové už Sarkozymu nepomáhá

Byly to bezesporu šarm a půvab Carly Bruniové, co vylepšovalo obraz příkrého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v prvním roce jeho vládnutí....

Výběr článků

Načítám