Hlavní obsah

Třicetiletý princ William svými činy leští pošramocenou image monarchie

Dnes létá s vrtulníkem záchranné služby ve Walesu a zanedlouho může být králem. Britský princ William svými činy leští pošramocenou image monarchie. Vloni Brity dojal elegantní svatbou se snoubenkou Kate, před pár dny složil zkoušky na kapitána záchranné služby a nyní slouží lidu na ostrově Anglesey. Zatím to vypadá, že se William, který ve čtvrtek 21. června oslaví třicetiny, docela povedl.

Foto: Profimedia.cz

Princ William

Článek

Sympatického prince, který je druhý v nástupnické linii za svým otcem Charlesem, by mnoho Britů vidělo raději na trůnu rovnou po Alžbětě II. Přízeň veřejnosti mu zajistilo soucitné chování po vzoru jeho matky, tragicky zesnulé princezny Diany, kterou William připomíná i vzhledem. A také patrně šťastná volba životní partnerky, vévodkyně Kate, jež se zdá být s dvorem výrazně kompatibilnější, než bývala Diana.

Po květnových zkouškách na kapitána William nyní velí pátracím a záchranným operacím britského vojenského letectva RAF. Začátkem roku zase strávil šest týdnů na politicky citlivé misi na Falklandských ostrovech v období zvýšeného napětí mezi Argentinou a Británií.

Se snoubenkou Kate si řekli ano vloni v dubnu v prastaré westminsterské katedrále svatého Petra za asistence stovek hostů z celého světa a stamiliónů lidí u obrazovek. Devětadvacetiletá Kate si s o půl roku mladším princem vyměnila prsten devět let poté, co se seznámili na univerzitě St. Andrews ve Skotsku.

Foto: Dave Thompson, Reuters

William a Kate pronášejí novomanželský slib.

Na svatbě Williamovi podle jeho vlastních slov scházela matka. "Byla to jedna z chvil od její smrti, kdy jsem si pomyslel, že by bylo úžasné, kdyby tu mohla být. Myslím, že by se jí to moc líbilo," svěřil se nedávno v rozhovoru pro televizi ABC.

Od sňatku jsou mladí královští manželé většinou spolu a Kate se neobjevuje na veřejnosti bez Williama.

Foto: John Stillwell, Reuters

Kate a William v Buckinghamském paláci dopoledne před odletem na svatební cestu.

Absolutorium na nejstarší skotské univerzitě v roce 2005 udělalo z Williama jednoho z nejvíce akademicky vzdělaných členů celé královské rodiny. Pak se připojil k bratrovi Harrymu na výcvik na Královské vojenské akademii v Sandhurstu.

Na svět přišel jako William Arthur Philip Louis 21. června 1982, rok po svatbě svých rodičů. V osmi letech jej poslali na internátní školu v Berkshire a v roce 1995 přešel na prestižní Eton.

V té době se jeho rodiče rozešli a v roce 1997 Diana tragicky zahynula při autonehodě v Paříži. Mnoha Britům utkvěl v paměti smutně smířený výraz ve tváři obou malých princů na pohřbu oblíbené Diany.

Eton opustil William s jedničkami. A přestávkový rok mezi střední školou a univerzitou strávil na cestách, pochodoval s armádou v Belize a pracoval jako mezinárodní dobrovolník v Chile.

V Patagonii pomáhal při stavbě domova důchodců, učil místní děti angličtinu a roznášel poštu do zapadlých končin. Také se střídal s ostatními při uklízení v táboře. Snímky budoucího britského krále, jak umývá záchod, obletěly celý svět. Ale nejvíc ho údajně bavil krátký pracovní pobyt na mléčné farmě v jihozápadní Anglii.

Foto: Profimedia.cz

William

Ve vztahu s Kate se objevila i jedna trhlina, kdy se v roce 2007 na pár měsíců rozešli, aby se za čas znovu dali dohromady a William pokračoval v práci pro charitu a v armádním výcviku. V roce 2010 také podnikl první zámořskou cestu jako oficiální zástupce královny do Austrálie a na Nový Zéland.

Foto: Profimedia.cz

William a Harry s babičkou a dědečkem.

Reklama

Související články

Princ Harry si žehlí image potížisty

Lidé jej většinou znají z titulních stránek bulvárního tisku, ať už zachyceného na párty v nacistické uniformě či vyvádějícího v nočních klubech ve společnosti...

Výběr článků

Načítám