Hlavní obsah

Modely krásné etiopské návrhářky sklidily v pražské Lucerně ovace

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šaty, nad nimiž se tajil dech. Šaty, jež se dají nosit ve všední den, ale také elegantní modely, které sklidí úspěch i jako večerní róba. To vše bylo k vidění na úterní přehlídce přední etiopské návrhářky Fikirte Addis v pražské Lucerně. Její kolekce nesou značku Yefikir Design a jsou oceňované po celém světě díky elegantnímu spojení tradičních vzorů se současnou módou.

Módní přehlídka Fikirte AddisVideo: Novinky

 
Článek

V zaplněném Mramorovém sále Lucerny lidé přehlídku ocenili velkým potleskem, který návrhářku vrátil několikrát na molo. Šaty předváděly české modelky, které se nad nimi po skončení přehlídky rozplývaly. „Ty šaty jsou úžasné,“ řekly Novinkám s tím, že by je nejraději nosily stále.

Foto: archív Fikirte Addis

V Česku se Fikirte Addis představila poprvé a zvolila k tomu Světový den proti dětské práci, která je právě v Etiopii, jako i v dalších rozvojových zemích, rozšířená. Fikirte Addis, psycholožka, sociální pracovnice a módní návrhářka, právě proti dětské práci ze všech sil bojuje. Šaty předvedené na pražské přehlídce byly z ručně tkaných a vyšívaných látek. Na jejich výrobě se děti nepodílely.

V Etiopii tisíce dětí těžce pracují. K nejhorším patří právě práce v tkalcovských dílnách. Fikirte Addis na tento problém důrazně upozorňuje a mj. usiluje i o to, aby si módní návrháři uvědomili původ látek, které pro své modely nakupují a společně zamezili dalšímu prohlubování tohoto problému, který často souvisí s obchodem s dětmi.

Foto: archív Fikirte Addis

Fikirte Addis

Vysoké procento dětí pracujících v tkalcovských dílnách pochází z oblasti Čenča (na jihu Etiopie), která je paradoxně kvalitní tkalcovskou prací proslavená. Materiály, které Fikirte Addis použila na šaty předvedené na pražské módní přehlídce, pocházejí právě z tohoto kraje, avšak od dospělých pracovníků.

Návrhářka Novinkám řekla, že pro ni bylo velmi inspirativní s lidmi z oblasti Čenča pobývat. „Díky jejich tradici v barvení látek jsem úplnou náhodou objevila velmi ekologické techniky barvení a vše, co bylo na módní přehlídce, tóny béžové nebo zlatavé, jsou přírodní barvy pocházející z bambusu, nebo z dalších lokálních rostlin,“ vysvětlila Fikirte Addis.

Foto: Jarmila Štuková

Dětský tkadlec

„Celou kolekci jsem pojala ve velmi přírodních tónech a ve stylu, který mi připomíná právě Čenču, a projekt, který změnil můj náhled na spoustu věcí,“ dodala.

Fikirte Addis

Své kolekce Fikirte Addis předváděla na mnoha místech v Africe. Například v Jihoafrické republice na módní akci bývalé etiopské supermodelky Anny Getaneh nesoucí název Africká mozaika, ze které část výdělku šla na charitu pro Etiopský fond dětí.

Také na mnoha fashion weeks v Etiopii, v Götheho Institutu a dalších kulturních institucích v Addis Abebě a zároveň pořádala různé přehlídky ve spolupráci s neziskovými organizacemi. Ve spolupráci s etiopskou misí organizace Člověk v tísni, etiopskou organizací MCDP a ministerstvem práce a sociálních věcí v Etiopii uspořádala jednu z prvních přehlídek, která propojila návrhářství s tématikou dětské práce a sociální pomoci.

Velkým úspěchem pro Fikirte Addis bylo v roce 2011 vítězství v návrhářské soutěži na Mauriciu, kde se každoročně schází výkvět africké návrhářské elity. Na základě této výhry byla pozvána na Africa Fashion Week v New Yorku. Letos se pozvání zopakovalo. V úterý měla první přehlídku v České republice.

Večer uváděla Lejla Abbasová. Pražskou módní přehlídku uspořádalo sdružení TeriArts a organizace Člověk v tísni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám