Hlavní obsah

Charlize Theronová: Nic není jen černé a bílé

Právo, Jana Rovenská

Půvabná rodačka z Jižní Afriky Charlize Theronová je jednou z nejatraktivnějších žen Hollywoodu. V roli mocné čarodějnice a zlé královny ve fantasy Sněhurka a lovec je sice její největší silou krása, jako oscarová herečka ale sází daleko víc na své výjimečné nadání.

Rvačka Charlize Theronové a Teri Hatcherové ve filmu Drsný a drsnější

 
Článek

Od roku 2004, kdy jako devětadvacetiletá dostala zlatou sošku za kriminální drama Zrůda, je na roztrhání. Není totiž režiséra, který by o Charlize nemluvil v superlativech. Za všechny to výstižně vyjádřil Brit John Duigan, který ji a irského herce Stuarta Townsenda (v té době tvořili pár) v roce 2004 režíroval v romanticko-válečném snímku Hlava v oblacích: „Charlize je naprosto dokonalá. Překypuje energií, má vynikající instinkt stejně jako schopnost improvizace. Dovede přesvědčivě vyjádřit složité emoce, ale současně být i silná a bláznivá. Celý film z ní nespustíte oči. Její herectví je jedním slovem brilantní.“

Foto: Profimedia.cz

Obdiv sklízí všude, kam přijde.

Charlize na sobě začala tvrdě pracovat hned na začátku devadesátých let, kdy se přestěhovala z rodného Benoni do Los Angeles. Hollywood na sebe upozornila už v roce 1997 po boku slavného Al Pacina a Keanu Reevese v Ďáblově advokátovi. Následovalo vynikající romantické drama Pravidla moštárny (1999), snímek Roberta Redforda Legenda o slavném návratu (2000) a rok nato její další velký hit Loupež po italsku. Od té doby si skóre - co rok, to nový film - drží.

A co ji lákalo na temné roli zlé královny? „Ravenna je další z mých záporných postav, které byly součástí období, ve kterém jsem hrála mrchy. A královna posedlá mocí, která je podmíněna krásou, nabízela možnost zahrát si něco hodně kultovního. Život mě ale naučil, že neexistuje něco jako zlý či špatný člověk, že nic není jen černé a bílé. Proto jsem i ďábelskou Ravennu chtěla obdařit city, které ji přiblíží lidem,“ vysvětluje.

Foto: Bontonfilm

V akční fantasy Sněhurka a lovec jako zákeřná královna posedlá vlastní krásou.

Nakonec, jak dodává, si zlou macechu zahrála s velkou chutí. „Vždyť je jen na plátně. Já, jako matka, kterou jsem vždycky chtěla být, dávám milovanému Jacksonovi všechnu lásku, co mám,“ směje se šťastná maminka Charlize, která v březnu adoptovala čokoládového chlapečka.

V roce 2010 se po devíti letech soužití se Stuartem Townsendem rozešla, a tak syna zatím vychovává sama. Pomocníkem je její starý kamarád a bývalý přítel Keanu Reeves, se kterým se poznala v roce 1997 při natáčení Ďáblova advokáta a zahrála si s ním mileneckou dvojici v Listopadové romanci (2001). Bulvár je dával dohromady hned poté, co se rozešla se Stuartem, ale takový vztah se nikdy nepotvrdil.

Foto: Profimedia.cz

Šťastná matka s adoptivním synem Jacksonem.

„Jsme letití kamarádi. Keanu mi udělal na Jacksona kolébku a myslím, že když budu potřebovat, jistě ho i pohlídá. Zatím ale nepotřebuji nikoho, protože Jackson má tu nejlepší babičku na světě. S mou matkou Gerdou se nebojím ničeho. Je férová, spravedlivá, tvrdá, milující, vždy mi byla oporou. Jejím největším uměním bylo povzbuzovat mě, abych našla sebe sama a svou nezávislost. Jen díky ní jsem tam, kde jsem. Moje rodina je pro mě vším. V tom samém duchu budu také vychovávat svého syna,“ svěřuje se.

Na dětství na jihoafrické farmě, kde sbírala kukuřici, dojila krávy a jezdila na motorce, ale Charlize nikdy nezapomene. V zemi, kterou rozdělil apartheid, se naučila v bouřlivých politických diskusích mluvit otevřeně, naučila se brát se sama za sebe. Jako teenager musela překonat osobní trauma, když ztratila otce, násilnického alkoholika, kterého matka v sebeobraně zastřelila.

„Bez ohledu na tuto tragédii jsem ale měla nádherné dětství. Bylo to požehnání, žít v tak nádherné přírodě, kde jsem vyrůstala. Jednou tam určitě vezmu Jacksona,“ říká přesvědčivě.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Zrůda v oscarové roli masové vražedkyně Aileen Wuornosové.

Rok po otcově smrti Charlize vyhrála modelingovou soutěž a začala cestovat. Nejprve si vyzkoušela mola v Miláně a v Paříži, pak se vydala do New Yorku, kde se zapsala na baletní konzervatoř. Její sen o primabaleríně ale potom, co si při tancování ošklivě poranila koleno, nevyšel. Naštěstí vyšla třetí volba - herectví.

A jaké filmy chce točit? „Ráda vyprávím pěkné, zajímavé i poučné příběhy. To chci dělat i v budoucnu. Nemusím v nich hrát vždy hlavní roli, chci být jen součástí něčeho, co bych sama ráda v kině viděla. Svou profesi miluji a jsem za ni vděčná. Pro roli vždycky udělám maximum,“ říká.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Loupež po italsku s Markem Wahlbergem a Jasonem Stathamem (vpravo).

Dnes už málokdo ví, že pro Charlize nebyla angličtina mateřštinou. Původně totiž mluvila afrikánštinou, jazykem odvozeným z holandštiny v 17. století. „V angličtině jsem měla příšerný přízvuk, byla doba, kdy jsem proto nevěřila, že se mi podaří v Hollywoodu prorazit. Po měsících dřiny jsem se akcentu zbavila. Ztratila jsem ale jen přízvuk, ne svou kulturu,“ dodává charismatická herečka, která se letos představila ve sci-fi Ridleyho Scotta Prometheus.

A nadějná zpráva na konec - v Hollywoodu se poslední dobou hovoří o tom, že svobodná matka Charlize už dlouho sama nezůstane. Náhoda ji prý svedla s o rok mladším populárním švédským hercem Alexandrem Skarsgårdem, který se vloni rozešel s americkou herečkou Kate Bosworthovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám