Hlavní obsah

Sexyliga na talíři aneb Jídla vzbuzující milostnou touhu

Právo, Eva Müllerová

Láska, sex a požitek z jídla mají mnoho společného - všechny způsobí lidem radost i slast. Ale co když si dívka s vařečkou nerozumí? Pak může problém vyřešit nevšední "Kuchařka pro dceru" s recepty pro její lásku.

Foto: Profimedia.cz

Láska prochází žaludkem?

Článek

Jenže pozor, i pokrmy s tradičně nejsilnější podporou milostného citu se minou účinkem, jestliže se jich člověk přejí. Zapomene na vášeň a zůstane mu jediná touha - co nejdřív usnout.

„Plný žaludek je velmi špatný společník pro vášnivé rozjímání. Nechť tedy vaření pro lásku proběhne zlehka a jídlo je též lehké, aby On i Ona pluli na stejné vlně,“ doporučuje autorka kuchařky Jana F. Zatloukalová.

Sexyliga na talíři

Dříve se věřilo, že účinek jídla vzbuzujícího milostnou touhu je dílem magie. Naše pragmatická doba má ale jasno, jde o vitamíny, hlavně skupiny B, a stopové prvky, zejména zinek. Jejich absence totiž snižuje sexuální pud. A jak vlastně fungují?

  • Nastartují v těle látkovou přeměnu.
  • Povzbudí centrální nervovou soustavu.
  • Vyvolávají rozjaření.

To přece dobré víno či řízný koktejl umějí taky, řekne si někdo. Není daleko od pravdy. Alkohol má skutečně erotizující efekt, zbaví člověka trémy a sníží úzkost. Záleží ale na množství. Jestliže si jím hrdlo proléváme proudem, milostnou touhu spolehlivě utlumí.

Do nejstarší afrodisiakální kuchyně patřily kaviár a pravé šampaňské. Máme-li však hloub do kapsy, dobře je nahradí ořechy či celozrnné pečivo. Také v nich je dost sexuální vitality, o což se stará obsah selenu i hořčíku.

V Kuchařce pro dceru vítězí v oblasti lásky maliny - ať už jako součást sektu se slzou vodky, v horké polevě na zmrzlině či na lahodném dortu z piškotů v čokoládovém pudinku pod hutnou krustou malinové šlehačky.

Koncert pro všechny smysly

Slast z jídel pro lásku ale nestojí jen na skvělé chuti, na své by si u nich měly přijít všechny smysly.

„Pro mě znamená romantická domácí večeře jednu svíčku, jednu mísu dobrého jídla, v mém případě vařených slávek, a jednu milovanou osobu. To vše současně u jednoho stolu,“ konstatuje autorka kuchařky Jana F. Zatloukalová.

A my k tomu připojujeme pár osvědčených zkušeností:

  • Světlé barvy. Jde hlavně o odstíny skořicové a oranžové, jež podporují chuť i příjemné rozpoložení.
  • Teplé světlo. Úsporné zářivky s chladnými paprsky raději ne. Zato měkké žluté světlo či plamínky svíček nemají chybu.
  • Výmluvné aroma. Vůně dobrého jídla je velmi účinná, třeba malinová člověka rozjaří. U romantického stolu tedy raději zapomeňte na vonné tyčinky.

Při vší úctě k Valentýnu - u nás je časem lásky máj. A protože klepe na dveře, zkuste zalistovat ve zmíněné kuchařce. I začátečnice se tam naučí, jak ovládnout svou kuchyň a překonat nástrahy složitějších jídel.

Zvolna pečené jehněčí (6 porcí)
2 kg jehněčí kýty (ramínka) s kostí, 6 stroužků česneku, 100 g uzeného bůčku, 3 snítky čerstvého rozmarýnu
Lístky rozmarýnu stáhneme z větvičky a stejně jako česnek nahrubo nasekáme. Uzené pokrájíme na kostičky. Všechny suroviny pak rozmixujeme na pastu.
Omyté, osušené maso zbavíme tuku a odblaníme. Poté do něj uděláme pár 1 cm hlubokých zářezů, kam vetřeme uzenou směs. Jejím zbytkem pokryjeme povrch masa.
Jehněčí pečeme ve vyhřáté troubě (150 °C) 4 hodiny pod pokličkou a pak ještě hodinu odkryté. Po vytažení je necháme 10 minut odpočívat.
Z pohledu kulinářské magie: Rozmarýn, zasvěcený bohyni lásky Venuši, podpoří hlavně ve spojení s česnekem sexuální energii. Proto nechybí ani v nápojích lásky.
Obrácené řízky z trouby (4 porce)
4 vepřové řízky (po 150 g), 1 cibule, 4 plátky anglické slaniny, 4 lžíce strouhanky, 2 menší vejce, olej, sůl
Omyté, osušené řízky osolíme a rovnoměrně posypeme z obou stran strouhankou (po půlce lžíce). Obalíme mikrotenem a přes něj maso dobře naklepeme. Pak jej sejmeme, řízky obrátíme, osolíme, poprášíme zbytkem strouhanky a přes fólii znovu naklepeme. Cibuli rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky.
Vejce rozmícháme se lžící vlažné vody a šleháme vidličkou, až se spojí žloutky, bílky i voda v jednolitou směs. Olej rozehřejeme v pánvi. Jakmile je teplý, obalíme řízky z obou stran ve vejci, odkápneme a z obou stran minutu smažíme při střední teplotě, než se vaječný obal zatáhne a lehce zezlátne.
Dva řízky uložíme natěsno do pekáče, posypeme půlkou cibule a přikryjeme zbývajícími řízky. Přidáme zbytek cibule a vše pokryjeme slaninou. Pekáč vložíme na 40 minut do předem vyhřáté trouby (180 °C)
Z pohledu kulinářské magie: Vepřové maso tvoří spolu s ústřicemi hlavní součást slavného koláče lásky s afrodiziakálními účinky. V našem případě to jistí vejce, která povzbudí sexuální vášeň. Podtrhne ji cibule, jež by měla být co nejštiplavější.
Salát s rozpečeným hermelínem (2 porce)
Směs listových salátů či půl hlávky ledového, 1 šťavnaté jablko (zralá měkká hruška), 1 hermelín, 2 lžíce brusinkového kompotu, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce šťávy z citrónu
Gril rozehřejeme na nejvyšší teplotu. Oloupané ovoce zbavíme jádřince, pokrájíme na čtvrtky a pak na centimetrové kousky. Hermelín rozdělíme na osm dílků. Brusinky a olej smícháme s citrónovou šťávou.
Malou zapékací misku či formičky na suflé naplníme ovocem, které pokryjeme kousky sýra, na 1-2 minuty dáme pod gril a krátce rozpečeme, až se hermelín začne lehce roztékat.
Salátové listy rozložíme na talíře, navršíme na ně teplou sýrovou směs, přelijeme brusinkovou zálivkou a ihned podáváme. Brusinky lze nahradit i medem.
Z pohledu kulinářské magie: Listové saláty se považovaly za potravinu štěstí svázanou s plodností. Spojení s jablkem a brusinkami mělo zajistit povzbuzení vášně a zvýšit zájem o sex. Jídla s citrónem prý navodí hřejivou atmosféru, což platí hlavně u romantické večeře ve dvou.
Nepečený dort
360 g dětských piškotů, 400 ml mléka, 4 lžíce kakaa holandského typu, 150 g másla, 80 g cukru, 1 velká sklenice meruňkového kompotu. Na potření: 250 g kysané smetany, 1 lžíce moučkového cukru
Meruňky dáme okapat, šťávu schováme. Máslo rozpustíme v mléku, přidáme kakao, cukr a do hladka umícháme.
Piškoty v míse přelijeme teplou kakaovou směsí a mícháme, až se do nich skoro všechna rovnoměrně vstřebá. Dortovou formu s potravinářskou fólií naplníme částí kakaových piškotů a lžící zlehka upěchujeme. Rozložíme na ně meruňky, které pokryjeme zbytkem piškotů.
Smícháme smetanu, cukr a 2 lžíce šťávy z kompotu. Směsí přelijeme dort, jejž dáme na noc do chladničky.
Z pohledu kulinářské magie: Dorty mají původ v dávném zvyku, kdy novomanželé jedli při obřadu svatební koláč, aby si zajistili plodnost a blahobyt. Z meruněk se zase připravovalo i tzv. pyré lásky, jež mělo zmíněný cit nejen probudit, ale také zintenzivnit. A přidalo se afrodisiakální kakao.
Bagel s kozím sýrem (2 porce)
2 bagely (pečivo z chlebového těsta v podobě prstence) nebo 4 krajíce toustového chleba, 4 lžíce měkkého kozího sýra, 4 lžičky medu, čerstvé špenátové listy
Bagely rozpůlíme, nasucho opečeme v toustovači a necháme chvilku vychladnout.
Pak obě části namažeme sýrem, pokapeme medem a posypeme listy špenátu.
Z pohledu kulinářské magie: V Evropě patřil čerstvý sýr k májovému menu, dokonce se z něj připravovala i tzv. pomazánka lásky s pažitkou, bazalkou, tymiánem, majoránkou a rozmarýnem. Med se zase bral jako účinné afrodisiakum - dodnes se líbánky označují jako medový měsíc.
Recepty a foto z knihy Jany Florentýny Zatloukalové Kuchařka pro dceru.

Reklama

Související témata:

Související články

S nadhledem o jídle a dietách

Nabádání ke zdravému způsobu stravování mají lékaři snad všech oborů tak říkajíc v popisu práce. Až tři čtvrtiny chorob jsou totiž zaviněny výživou a ty další...

Výběr článků

Načítám